London 2012

Meg kell dolgozni a kvótákért a magyar vívóknak

  • MTI

A legtöbb szakágban kapaszkodniuk kell majd a magyar vívóknak a hamarosan kezdődő kvalifikációs időszakban, hogy ott legyenek a londoni olimpián.

A jövő évi játékokon a hat egyéni szám mellett női és férfi tőrben, valamint női párbajtőrben és férfi kardban kerül sor csapatversenyre. Csapatban a részvételi lehetőség kiharcolásának legkönnyebb, legegyszerűbb módja az, ha az adott válogatott a megfelelő helyen végez az egyéves selejtezős periódusban, mert akkor három vívó részvétele automatikus egyéniben is. Ehhez képest az április 1-jei rajt előtt egyik érintett magyar együttes sincs kvótát érő pozícióban, igaz ugyanakkor, hogy háromnak az ötkarikás részvétele korántsem elképzelhetetlen. A  férfi tőrválogatott londoni pástra lépése túl azon, hogy pillanatnyilag a 18. helyen áll a világranglistán, az elmúlt évek erőviszonyai alapján sem valószínű, a férfi kardozók (10.), a női tőrözők (9.) és a női párbajtőrözők (9.) viszont ott lehetnek a következő játékokon, de ehhez érdemi eredményekre lesz szükség.

A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség (FIE) ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) még egy-egy - a sorban következő legjobb - válogatott szerez jogot az indulásra.
A jelenlegi pozíció csupán a kiemelést, illetve a várható sorsolást határozza meg. Egy-egy sikerrel feljebb lehet kapaszkodni a rangsorban, ezután elvben könnyebbé válhat a jó eredmény elérése a kijelölt versenyeken, a világ- és Európa-bajnokságon, illetve Grand Prix-ken, Világkupákon. Jó vb- és Eb-szereplés nagyon sokat érhet.

Amennyiben nem jön össze egy csapat kvótaszerzése, akkor egyénileg kell ezt megpróbálni.
Ott, ahol van csapatverseny, a nyolc válogatott három-három fővel 24 helyet már lefoglal. Hozzájuk jön a FIE módosított ranglistájáról - melyről a 24 biztos résztvevőt, illetve országuk többi képviselőjét törlik - a hét legelőkelőbben rangsorolt vívó, területi megoszlás szerint: Európából, Ázsiából, Amerikából kettő-kettő, Afrikából egy kerül be az ötkarikás mezőnybe. Öt további vívó a négy térség olimpiai zónaversenyéről csatlakozik: Európából kettő, Amerikából, Ázsiából, Afrikából pedig egy-egy fő. Ezeken a versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban. A ranglistáról, illetve a zónaversenyekről országonként maximum egy versenyző szerezhet kvótát.

A szóba jöhető magyar versenyzők aktuális egyéni helyezése: Szász Emese (2.), Antal Edina (33.), Takács Emese (36.) - párbajtőr, Mohamed Aida (14.), Varga Katalin (39.), Kreiss Fanny (40.), Varga Gabriella (42.), Knapek Edina (56.) - tőr, Szilágyi Áron (10.), Iliász Nikolász (15.), Decsi Tamás (16.), Nemcsik Zsolt (29.), Lontay Balázs (30.) - kard. Férfi tőrben vélhetően csak a zónaverseny kínál majd lehetőséget. 

Ahol nincs csapatverseny, ott a világranglistáról az első 12 helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő. Ezután a módosított listáról Európából, Amerikából, Ázsiából és Afrikából két-két vívó szerez még részvételi jogot. A további helyekre a zónaversenyek legjobbjai - négy európai, három ázsiai, két amerikai, illetve egy afrikai - kerülnek. A területi viadalokon már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.
A szóba jöhető magyar versenyzők aktuális egyéni helyezése: Boczkó Gábor (2.), Imre Géza (9.) - párbajtőr, Benkó Réka (19.), Nagy Orsolya (31.), Pető Réka (47.)

A kvalifikációs időszak 2012. március 31-ig tart, de az április jelentős része üres a versenynaptárban. A zónaversenyeket április 15. és május 5. között bonyolítják le jövőre.