Kajak-kenu

Legyen meg a hat olimpiai kvóta - Storcz Botond

  • kajakkenusport.hu

Janics Natasa, a háromszoros olimpiai bajnok kajakos nemrégiben bejelentette, hogy gyermeket vár, ezért nem tud részt venni az augusztus 17. és 21. között megrendezésre kerülő szegedi MOL olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A nyilvánvalóan örömteli hír így sok kérdést vet fel. Elsőként azt, ki helyettesítheti majd őt az elmúlt két világbajnokságról aranyéremmel hazatérő női csapathajóban?

Az elmúlt öt esztendőben három aranyérmes női egysége volt a magyaroknak K-4 500 méteren. A 2006-os szegedi világbajnokságon Kovács Katalin, Paksy Tímea, Janics Natasa, Fazekas Krisztina összetételben nyertek a mieink (Fazekas azóta az Egyesült Államokban telepedett le), 2009-ben Dartmouth-ban Kovács és Janics mellett Kozák Danuta és Benedek Dalma lett aranyember, míg a tavalyi poznani világbajnokságon a fiatal Csipes Tamara ült be Kozák helyére a magyar csapathajóba.

A magyar női kajak négyes 2010-ben

Janics és Kovács mindhárom nagy diadalnak részese lehetett, így nem túlzás kijelenteni: a szülési szabadságra térő Janics személyében az egyik legfontosabb emberét veszítette el egységünk. De ki pótolhatja az idei szegedi MOL világbajnokságon a háromszoros olimpiai bajnokot? Egyáltalán milyen összeállításban érdemes csatasorba állítani a magyar válogatottat?

„A lényeg, hogy hat olimpiai kvótát szerezzünk ezen a világbajnokságon, éppen ezért ennek függvényében kell összeállítanunk az egységeinket” – vélekedett a kérdésről Storcz Botond szövetségi kapitány.

Az elmúlt évek eredményei alapján K-1 500 méteren Kovács Katalin, Benedek Dalma és Kozák Danuta csatája várható az induló helyéért. K-2 500 méteren a Kovács, Janics páros ideiglenes felbomlásával Kozák és Szabó Gabriella kettőse az egyértelmű favorit (bár szinte biztosra vehető, hogy Kovács új társsal küzdelembe száll párosban is), míg a négyesbe az egyes eredmények alapján lehet helyet szerezni (nyilvánvalóan úgy, hogy a „végelszámolásnál” a hat kvóta meglegyen).

„A csapathajók összeállításánál sok függ attól, hogy kik viszik el az egyes számokat – folytatta Storcz Botond. – Az egyes és páros duplázás az idén sem engedélyezett, az időrend ismeretében azonban azt mondom, aki párost megy, helyet kaphat a négyesben is.”

És hogy mi a helyzet az új olimpiai számmal, a K-1 200 méterrel?

Janics Natasa az elmúlt három világbajnokságon uralta ezt a versenyszámot, ám a 2006-os szegedi vb-n is magyar győztest ünnepelhettünk - Paksy Tímea nyerte meg az aranyat. Paksy, aki Portugáliában gőzerővel készül az idei megmérettetésre, az elmúlt időszakban rendre Janics mögött végzett a hazai válogatókon, bajnokságokon, így a háromszoros olimpiai bajnok távollétében a válogatókon ő rajtolhat a legnagyobb eséllyel a vb-indulás jogáért.