Portré

Papp Lacira emlékezünk

  • Drégelyvári Anna

Háromszoros olimpiai bajnok, Magyarország és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, a sportág halhatatlanjai közé tartozik. Profiként csak a kommunista pártvezetés miatt nem juthatott a csúcsra. Fantasztikus eredménysora mellett mindig megmaradt egyszerű embernek a legnagyobb sportolóink egyike, Papp Laci.

Papp László a háromszoros olimpiai bajnok1926. március 25-én született Budapesten. Édesapja korai halála után sokat segített a családi fűszerüzletben. Édesanyja hegedülni taníttatta, tehetségesnek is bizonyult, de apja halála után abbahagyta a zenélést, és focizni kezdett. Barátaival az edzőtermet is meglátogatták, de úgy összeverték őket, hogy jó időre elment a kedvük a boksztól.

A második világháború után a 19 éves fiatalember újra megpróbálkozott az ökölvívással. Tehetségét nevelőedzője is gyorsan felismerte. 1945. október 6-án elindult a világhírnév felé, amikor a Budapesti Vasutas Sport Club vezetői bedobták a mélyvízbe a válogatott Bicsák Géza ellen, mivel annak ellenfele nem tudott kiállni. Alaposan elverte Bicsákot, és innentől kezdve nem volt megállás. Négy nappal később már a válogatott színeiben harcolt, az osztrákok ellen. 1946-ban magyar középsúlyú bajnoki címet nyert.

A háború után óriási népszerűségnek örvendett a boksz, sokszor kétszer annyi néző volt a csarnokokban, mint ahány férőhely, Papp Laci pedig csak fokozta ezt a hangulatot. Ezekben az időkben középsúlyban, kisnehézsúlyban és nehézsúlyban is vívott mérkőzéseket, főleg csapatbajnokságokon, attól függően, hogy a csapatérdek hogy kívánta meg. 1947-ben kikapott az Európa-bajnokságon a cseh Tormától, ami egyike volt rendkívül kevés vereségének.

1948-ban elérkezett az első fontos állomás karrierjében: a londoni olimpia. Ekkor már Adler Zsigmond volt az edzője. Adlerrel való találkozása meghatározta későbbi életét. A két ember elválaszthatatlan barát lett és együtt érték el a világraszóló sikereket. Londonban az elődöntőig minden találkozót kiütéssel nyert, az elődöntőt, majd a döntőt „csak” pontozással, így először avatták olimpiai bajnokká. 1949-ben és 1951-ben Eb-arannyal és főiskolai világbajnoki címmel gazdagította gyűjteményét, majd jött az 1952-es helsinki olimpia, ahol második olimpiai aranyát szerezte, a legtöbb meccsét „szokás szerint” kiütéssel nyerte.

"Elég siker volt az ipse" - Papp Laci

Fantasztikus sportteljesítménye mellett mindig közvetlen maradt az emberekhez, nem szállt  fejébe a dicsőség. Egyedülálló módon tudta kifejezni magát, élményszámba ment, ahogyan a mérkőzéseiről mesélt. Egyik profi meccséről a következő beszámoló maradt fenn:
Az ellenfél az amerikai köcsögfejű Randy Sandy volt, de én csak Randa Sandának hívtam. Rafinált vagabund. Tíz menetet bokszoltam vele. 190 centi magas volt, és akkora gatyában jelent meg a ringben, hogy nekünk függönynek elég lett volna. Egyszerre ütöttünk. Ő jobbkezest, én jobbal keresztülvágtam. Én voltam a gyorsabb. Négykézlábra ereszkedett. Elég siker volt az ipse. Ügyesen távol tartott magától. Amikor közel kerültem hozzá, megfogta mindkét kezemet. Milyen rumlija lett volna, ha van még egy kezem. Úgy termeltem, mintha darabbérben dolgoznék. Nyomtam, mint süket a csengőt. Amikor vége volt a tíz menetnek, be volt gerjedve a pali. De rendes volt, elkísért a sarokba, és rávert egyet a déli pólusomra. Fantasztikus diója volt, dehát ez nem szépségverseny.
Helsinki után kicsit belefásult a bunyóba. 1953-ban a varsói Eb-re mestere nélkül utazott ki, és ki is kapott a szovjet Tyisintől. A másik ökölvívó, aki legyőzte Papp Lászlót, mint olimpiai bajnokot, a lengyel Pietrzykowski volt. 1956-ban, az olimpia előtt két hónappal Varsóban egy nemzetközi versenyen döntő fölénnyel győzött a lengyel fiú Papp ellen. De neki nem szegte kedvét a vereség, elszántan készült a visszavágóra, ami a melbourne-i olimpia elődöntőjében következett. A lengyel mindent megpróbált, hiába. A döntőt simán nyerte amerikai ellenfelével szemben, ezzel harmadik olimpiáján sem talált legyőzőre. Ezzel sokáig egyeduralkodónak számított a bokszolók között, azóta is csak két kubai, Teofilo Stevenson és Félix Savón tudta teljesítményét megismételni. 1948-ban Londonban középsúlyban, majd Helsinkiben és Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott.

Papp László harmadik olimpiai győzelme után 1957-től állami engedéllyel a profik táborába lépett, ahol 29 mérkőzésből 11-et kiütéssel, 12-őt pontozással, 4-et technikai k. o.-val nyert meg. Két mérkőzés döntetlennel végződött. „Hazai" mérkőzéseit Bécsben vívta, mert Magyarországon profiként nem bokszolhatott. Rendkívül népszerű volt Ausztriában, az osztrákok teljesen sajátjuknak tekintették. Bárhol megfordult, azonnal óriási tömeg vette körül.

1962-ben profiként is Európa-bajnok lett, címét később hatszor védte meg. Azonban az abszolút csúcsra nem érhetett fel, 1964 végén a magyar kommunista állami sportvezetés pályafutásának befejezésére kényszerítette, megfosztva őt a lehetőségtől, hogy profi világbajnoki címet szerezzen. Ezt a méltánytalanságot soha nem tudta kiheverni, egész további életére rányomta bélyegét a letiltása.

Visszavonulása után edzőnek állt mestere, Adler Zsigmond mellé. A Papp - Adler duó új edzésmódszert vezetett be, személyre szabott versenyterveket készítettek, ezzel párhuzamosan igen kemény edzésmunkát végeztettek. A magánéletben is sportemberhez méltó magatartást követeltek azoktól, akik a magyar színeket képviselni akarták a világban. Papp László vezetésével a magyar ökölvívó válogatott olimpiai és világbajnoki aranyérmet, két olimpiai ezüstérmet és több olimpiai és világbajnoki bronzérmet, valamint Európa-bajnoki érmeket szerzett.

Mindenki Papp Lacija 1992-ben vonult nyugdíjba, majd hosszas betegség után 2003. október 16-án hunyt el Budapesten. Nevét viseli az ország legnagyobb fedett sportcsarnoka, a Papp László Budapest Sportaréna.

1991-ben a 65.-ik születésnapja alkalmából a WBC egy világbajnoki övvel lepte meg, ezzel is elismerve klasszisát, majd 2001-ben 75.-ik születésnapja alkalmából beválasztották a Bokszhírességek csarnokába. 2001-ben az évszázad sportolója választáson a harmadik helyen végzett Puskás Ferenc és Balczó András mögött.