Forma-1 Ausztrál Nagydíj

Még mindenkinek nulla pontja van - Vettel

Nem túlzás állítani, hogy a Formula-1-es idény első időmérő edzésén a világbajnoki címvédő, Sebastian Vettel agyonvágta a mezőnyt egy olyan Red Bullal, amelybe nem is szerelték be a körönként plusz fél másodpercet jelentő KERS-t. A német pilóta majdnem egy másodperccel volt gyorsabb a második helyen végző Lewis Hamiltonnál és csapattársánál, a rendkívül csalódott Mark Webbernél. Fernando Alonso a Ferrarival az 5. helyen zárt, míg Michael Schumacher csak a 11. helyről vághat neki a holnap reggeli versenynek.

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Mark Webber végzett az első három helyen a 2011-es Forma-1-es Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén
Sebastian Vettel érthetően boldogan nyilatkozott az időmérő után, és abszolút bizakodóan várja a futamot.

Nagyon elégedett vagyok a mai eredménnyel, bízom benne, hogy a verseny is hasonlóan sikerül. Sok minden változott a téli tesztek során, próbáltuk megtalálni a megfelelő gumikat és meglepődtünk, mennyire jól működnek. Megtettük az első biztos lépést, és ez nagyon jó előjel a szezonra nézve. Holnap a cél, hogy elsőként lássam meg a kockás zászlót. Nekünk és a nézőknek is szórakoztató futam lesz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy még mindenkinek nulla pontja van a szezonban - nekem is” - jelentette ki a világbajnoki címvédő.

Hozzá hasonlóan jó hangulatban látogatott az interjúszobába a McLaren második helyen végzett pilótája, Lewis Hamilton, aki a wokingiak bátor döntését emelte ki, amely szerint nagyon bevált az autójuk újratervezése a tesztidőszak végén.

Nem gondoltam volna, hogy az első sorból fogok indulni, de nagyon örülök, hogy így sikerült, borzongató érzés. A fiúk a gyárban fantasztikus munkát végeztek, nekik is köszönhető ez az eredmény. Nagyon bátor döntés volt, hogy újratervezték a dolgokat a téli tesztek után, itt a gyümölcse. Ilyet még soha sem csináltunk, de bejött, mert fantasztikus alapunk van, amire bátran építkezhetünk. Úgy tudom, hogy a Red Bull nem használta a KERS-t az időmérőn, ez a versenyen további fél másodpercet jelent, ami összesen 1.3 másodperc különbség. Ez nem normális. Azt tudom, hogy a mi autónk jelenleg fantasztikus, de nem tudom, hogy az övék most milyen lehet…” - fogalmazott a 2008-as világbajnok.

A harmadik helyen záró Mark Webber viszont egyáltalán nem repesett az örömtől, hiszen hazai közönsége előtt kapott közel egy másodpercet csapattársától, ráadásul még az első sorból is kiszorult.

Csalódott vagyok, mert nem tudtam jobban megszorítani Vettelt és az első sorról is lemaradtam. Meg kell nézni, hogy hol tudok javulni, mert ez az eredmény frusztrál. Szép munkát végzett az egész csapat télen, már csak ezért is javulnom kell. Ma nem tudtam a legjobb teljesítményemet nyújtani, nem a terv szerint szerepeltem. Hiába adtam bele mindent, nem sikerült az első sorban végeznem, de a holnapi versenyen igyekszem kijavítani a mai szereplést” - vélekedett az ausztrál.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso az ötödik helyen végzett a Ferrarival. A spanyol pilóta a tréning után csalódottságának adott hangot, főleg azért, mert 1.4 másodperccel maradt el az edzést megnyerő Sebastian Vettel mögött. Michael Schumacher sem elégedett, a hétszeres világbajnok Mercedesében nem működött rendesen a KERS.

Nem igazán voltunk ma versenyképesek” - összegezte egyetlen mondatban az időmérő tanulságát Alonso. „Tudtuk, hogy ha kockáztatunk, akkor sem lehetünk előrébb a negyedik helynél, ezért az idény első időmérőjén még nem akartuk ezt bevállalni.”

Az edzés előtt körülbelül az ötödik helyre vártuk magunkat, így ezzel nincs különösebb problémám, az időkülönbséggel Vettelhez mérve viszont van. Csalódott vagyok emiatt. Valami nem működött rendesen az autón, mert jóval kevesebb volt a tapadása, mint tegnap. Ráadásul, míg pénteken egy másodperccel a Toro Rosso, a Sauber és a Renault előtt voltunk, ma alig két-három tizeddel előztük meg őket” - magyarázta Alonso.

A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher sem volt elégedett, miután nem jutott be az időmérő utolsó harmadába és csak a 11. helyen zárt - főleg miután csapattársa, Nico Rosberg a 7. helyre hozta be a másik Mercedest.

A téli tesztek után természetesen mást vártam az időmérőn, de sajnos a közelében nem voltam a korábbi teljesítménynek, ezért csalódott vagyok. A lágy keverékű gumik jól működtek az autón, de sajnos a KERS-sel problémám volt a második szakaszban - hol működött, hol nem, ezért nem sikerült az első tízbe bekerülnöm. Az biztos, hogy az időmérő előtt mutatott teljesítményünk alapján nem ott kéne lennünk, ahol most vagyunk” - fogalmazott a hétszeres világbajnok.

Az idénynyitó futamot magyar idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor rendezik az ausztráliai Melbourne-ben.

Ausztrál Nagydíj, időmérő edzés:

1. Sebastian Vettel (német, Red Bull)  1:23.529
2. Lewis Hamilton (brit, McLaren)  1:24.307
3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull)  1:24.395
4. Jenson Button (brit, McLaren)  1:24.779
5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)  1:24.974
6. Vitalij Petrov (orosz, Renault)  1:25.274
7. Nico Rosberg (német, Mercedes)  1:25.421
8. Felipe Massa (brazil, Ferrari)  1:25.599
9. Kobajasi Kamui (japán, Sauber)  1:25.626
10. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso)  1:27.066
11. Michael Schumacher (német, Mercedes)  1:25.971
12. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)  1:26.103
13. Sergio Perez (mexikói, Sauber)  1:26.108
14. Paul di Resta (brit, Force India)  1:26.739
15. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams)  1:26.768
16. Adrian Sutil (német, Force India)  1:31.407
17. Rubens Barrichello (brazil, Williams)  idő nélkül
18. Nick Heidfeld (német, Renault)  1:27.239
19. Heikki Kovalainen (finn, Lotus)  1:29.254
20 Jarno Trulli (olasz, Lotus)  1:29.342
21.Timo Glock (német, Virgin) 1:29.858
22 Jerome d'Ambrosio (belga, Virgin) 1:30.822