Férfi kézilabda-BL

Buta ember, aki feltett kézzel megy a csatába - Skaliczki László

Mocsai Tamás izgatottan várja a Flensburg szegedi vendégjátékát

  • Maruzsa István

A Szeged szombaton délután hazai pályán kezd a német Flensburg ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Az előző hétvégén Veszprémben súlyos vereséget szenvedő, bevalottan formálódó Tisza-parti együttesnek nem lesz egyszerű dolga a Bundesliga előző idényének harmadik helyezettje ellen, de Skaliczki László vezetőedző szerint megfelelő taktikával hazai pályán bármire képes lehet a csapat. Ezzel a flensburgiak is tisztában vannak, ahogy az a náluk játszó magyar válogatott átlövő, Mocsai Tamás szavaiból kiderül.

Az alig több mint húszéves Flensburg kétszeres BL-döntősnek, egyszeres KEK- és EHF-kupa-győztesnek, egyszeres német bajnoknak, és sokszoros bajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát. Nem mostanában éli a legsikeresebb időszakát, de ez csak annyit jelent, hogy tavaly harmadik lett a Bundesligában, elődöntős volt az EHF-kupában, idén pedig hatodik a hazai tabellán, és úgy lett második a BL csoportkörében, hogy idegenben csak a Ciudad Realtól és a Zagrebtől kapott ki, otthon pedig őket is legyőzte, azaz ott van közvetlenül a legjobbak mögött.

Mindezt úgy, hogy nyáron elment tőlük a dán szélsőlegenda Lars Christiansen, az olimpiai ezüstérmes izlandi Alexander Petersson és a svéd válogatott kapus, Johan Sjöstrand (ő vasárnap a Veszprémet "boldogíthatja" Barcelonában), és visszavonult a norvég Johnny Jensen. Az ő helyükre érkezett a magyar válogatott Mocsai Tamás, a szintén Magyarországon született, de Ausztriában felnőtt Szilágyi Viktor és az azóta már vb-ezüstérmet szerző dán Sören Rasmussen. Ő egyébként már a csapat hatodik játékosa az északi országból, ráadásul négy svéd is van a keretben, így nem meglepő, hogy erős a skandináv beütés az együttes játékán.

A Szeged még jobban átalakult 2010 nyarán, elsősorban gazdasági okok miatt. Megváltak a drága légiósoktól, és leigazoltak több fiatal magyar játékost, valamint Skaliczki László korábbi szövetségi kapitányt a kispadra. A változásokból adódóan a csapat még mindig épülőben van, aminek óriási szerepe volt abban, hogy az előző hétvégén a Veszprém elleni rangadón súlyos, 17 gólos vereséget szenvedtek a Tisza-partiak. A vezetőedző akkor bocsánatot kért a szurkolóktól, de azóta már lezártnak tekinti azt a találkozót.

"A Veszprém elleni mérkőzésen természetesen túl vagyunk, mondtam a fiúknak, hogy az lezárult" - nyilatkozta a szakember a hatharom.com-nak. "A hét elején volt egy kis időnk, hogy erőt gyűjtsünk, mivel az nagyon elfogyott az elmúlt időszakban, amikor hetente két meccset játszottunk, ráadásul rengeteget kellett utaznunk. Aki hátrafelé néz, az biztos, hogy elbukik, és már a mérkőzés előtt is mondtam, hogy nagyon fel sem tudtunk készülni a Veszprém ellen. Előtte egy nappal tudtunk csak a találkozóval foglalkozni. Elutaztunk, megnéztük, hogy egy bizonyos szerkezetben mire vagyunk képesek. Szerintem a két csapat között a Veszprém Arénában adott egy különbség, talán csak az bánt, hogy egy kicsit jobban is viselhettük volna a nehézségeket. Balszerencsések is voltunk, arra, hogy a kapusaink ilyen gyengén védjenek, nem nagyon volt példa az utóbbi időszakban, és sok könnyű gólt is kaptunk, ami a frissesség hiányával magyarázható. Akik nálunk hétközben pihentek, azok még most is sérültek, tehát összesen tíz emberrel játszunk, jobbszélső nélkül, és a balátlövő posztján is kérdéses volt, hogy Katzirz Dávid mit bír, őt szerencsére játékba tudtuk hozni, de lyukas posztokkal nehéz egy ilyen erejű csapat ellen játszani."

Skaliczki László a Schaffhausen-Szeged BL-mérkőzésen 2011 februárjában

Az egyhetes felkészülés tehát jól jött a BL-meccs előtt, és bár a vezetőedző korábban azt mondta, hogy az ő alakuló gárdájának a csoportmeccsek után minden találkozó ajándék a Bajnokok Ligájában, természetesen kemény ellenállásra készülnek szombaton.

"A Flensburg ugyan erős ellenfél, de buta ember az, aki feltett kézzel megy a csatába, mert akkor azonnal megadta magát. Látok arra esélyt, hogy egyfajta elképzelés mentén megszervezzük a támadójátékunkat és a gyors visszarendeződésünket, a védelmünk pedig egy szilárd, kompakt, feszes védelem, amelyben az ütközések, az ellenfél támadójátékának megtörése, megzavarása benne van. Emellé természetesen kellenek még kapusbravúrok, amelyek megteremtik a gyors indulás lehetőségét. Ez a cél, és reméljük, hogy ebből minél többet meg tudunk valósítani. A Flensburg a Bundesliga egyik élcsapata, de ők is küszködnek elég sok problémával. A kulcsjátékosok aktuális formája, a hazai közönség biztatása sokat jelenthet, és a mérleg nyelvét a reményeink szerint a mi javunkra billentheti."

Skaliczki László a szakmai dolgokon túli különbségeket is megemlítette a két együttes között, és kérésünkre a szegedi sérültekre is kitért.

"Jóval kisebb költségvetéssel dolgozunk, mint az ellenfelünk, ebből kifolyólag a játékosaink értéke is alacsonyabb, de épp egy Flensburg legyőzésével emelkedhet az ázsiójuk. A német csapat hétközben bajnokit játszott, de talán az volt nekik a nehezebb, hogy a Kiel elleni vasárnapi súlyos vereség után kedden kellett pályára lépniük. A Grosswalstadtot nagyon taktikus játékkal győzték le, úgyhogy ez is egy új szín a palettán, ami ellen fel kell készülnünk. Kisebb sérülést többen, Lékai Máté vagy Frantisek Sulc is éreznek, de ha a csapat érdeke azt kívánja, a kézilabdázónak némi fájdalommal is kell tudni játszani. Ez abból is adódik, hogy elég kevesen vagyunk, ahogy már említettem. Sok fiatal tehetségünk van, de ők a magyar bajnokságban sem tudtak még olyan sokat felvonultatni, nemhogy a BL-ben, ami azért egy más kávéház."

A német csapatnál is bőven vannak maródiak, a svéd Oscar Carlén a szezonban már valószínűleg nem játszhat, a fiatal Djordjics épp a héten törte el a hüvelykujját, és a hiányzók között van Tomas Mogensen és Michael Knudsen is, bár a beállós pályára lépése nem elképzelhetetlen.

Talán épp ezek a gondok - és nyilván a válogatottbeli csapattársainak ismerete - késztették Mocsai Tamást arra, hogy óvatosan fogalmazzon a mérkőzés előtt csapata hivatalos honlapjának adott interjújában.

"Nehéz jósolni az első mérkőzés előtt. Idegenben kezdünk, érdekes és izgalmas mérkőzésre számítunk, de minden esélyünk megvan a továbbjutásra. Biztosan telt ház vár minket. Természetesen számomra is a játék a legfontosabb, de izgatott is vagyok, mert először játszok magyar csapat ellen azóta, hogy eligazoltam a Dunaferrből 2002-ben. A szegedi válogatott játékosokat természetesen jól ismerem, ők nemzetközi rutinnal is rendelkeznek, úgyhogy veszélyesek lehetnek. Azt hiszem, Lékai Mátéra, Törő Szabolcsra és Zubai Szabolcsra kell elsősorban odafigyelnünk."