Szusza Ferenc gálamérkőzés

Az Újpest legyőzte a lengyeleket

Az Újpest Rajczi Péter és Böőr Zoltán góljaival 2-1-re győzött a Górnik Zabrze ellen a Szusza Ferenc emlékére rendezett gálamérkőzésen. A 14-szeres lengyel bajnok végig fölényben játszott, de a hazaiak második góljára már nem tudtak válaszolni.

A hazaiak győzni tudtak - Fotó: MTI
Az első néhány perc vendégnyomással telt, de az Újpest az első negyedóra végére kezdte átvenni az irányítást. A stadionban remek hangulatot varázsolt a hazai és a lengyel szurkolótábor, egymást váltva bíztatták övéiket. A hivatalos adatok szerint körülbelül 3100 néző volt kíváncsi a mérkőzésre, ebből pedig több, mint ezren Lengyelországból érkeztek.

Az első bravúros hárításra a 15. percig kellett várniuk a nézőknek, ekkor Jez cselesen a tizenhatosról beadásnak álcázott lövést eresztett meg, ami be is hullott volna, ha Balajcza Szabolcs nem nyúl hátra és üti szögletre a labdát. A sarokrúgás utáni kipattanót Wodecki küldte kapásból kapura, de az újpesti hálóőr ezt is védte.

A 20. percben talpra ugrott az egész Szusza Ferenc Stadion, mivel a lila-fehérek megszerezték a vezetést. Nikola Mitrovics ívelt be egy szabadrúgást, Rajczi Péter pedig fejjel bevette a Górnik kapuját (1-0). A csatár a gól után a földön maradt, de tudta folytatni a játékot.

Kétszer is közel volt az egyenlítő gól, a 28. percben Bonin kapott óriási labdát de Balajczába lőtte, a helyzetet követő szögletet pedig Banas fejelte kapu mellé, a hazai kapus aláfutott a játékszernek.

A 43. percben újra nagyot kellett mentenie Balajczának. Egy szöglet utáni lecsorgó labdára kellett reagálnia, mert épp a kapu felé pattant. A lengyelek összes pontrúgása potenciális veszélyforrás volt.

Fordulás után sem változott a játék képe, a hazai vezetés ellenére a Zabrze irányított, több egyenlítési lehetőséget hagytak ki a vendégek. Mígnem eljött a 67. perc, amikor Wodecki gurított Bonin elé, a csatár lefordult a védőjéről, és Balajcza támaszkodó lába mellett a kapu rövid oldalába rúgta az egyenlítő gólt (1-1).

Az egyenlítés után eszméltek a hazaiak, a 78. percben eltolódott a vendégek védelme, Marin Matos az üresen maradt Böőr Zoltán elé tálalt, a középpályás pedig kilőtte a hosszú sarkot (2-1), így újra vezetett Újpest.

Az utolsó percekben főleg a mezőnyjáték dominált, a Górnik eljutott a hazaiak kapujáig, de egyenlíteni már nem sikerült, így a lila-fehérek nyerték az emlékmérkőzést.

Szusza Ferenc gálamérkőzés:

Újpest-Górnik Zabrze 2-1 (1-0)
gólszerzők: Rajczi (20.), Böőr (78.) ill. Bonin (67.)

Fotó: www.ujpestfc.hu