Forma-1

Red Bull és McLaren siker az első szabadedzéseken

  • Kele János - Harmath Ákos

Vége a várakozásnak: magyar idő szerint ma hajnalban kezdetét vette a Formula-1-es világbajnokság 2011-es szezonja. Az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzéseiből persze még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni…

Lewis HAMILTON, a McLaren-Mercedes brit versenyzője száguld az autós gyorsasági világbajnokság idénynyitó Ausztrál Nagydíjának első szabadedzésén. A futamot március 27-én rendezik az ausztrál városban.
Annyi azonban biztosnak látszik, hogy - amint azt eddig is sejtettük - a mezőny fokmérőjének a Red Bull számít, hisz ezúttal is a Newey-féle osztrák autók tűnnek a leggyorsabbnak. Feltámadni látszik viszont a McLaren, a nem is olyan régen még a középmezőnybe taksált wokingi gárda kettős győzelmet aratott a második edzésen, alaposan felborítva ezzel a vélt vagy valós papírformát. A Ferrari és Mercedes egyelőre megbújik a mezőnyben.

Hazai sikerrel indult viszont a szezon: a Red Bull ausztrál üdvöskéje, Mark Webber mindenkinél gyorsabb volt az első gyakorláson, sőt, igazán megközelíteni is csak saját csapattársa, Sebastian Vettel tudta. A nagy dérrel-dúrral beharangozott eső egyébként megérkezett, ám a hatalmas szélben a pálya nagyon hamar felszáradt, így a szabadedzés során végig a slickeket használhatták a versenyzők. A Red Bull erőfölénye hatalmasnak tűnt, a salzburgiak jó egy másodpercet vertek mindenkire (Alonso éppen becsúszott a szekundumon belülre) - úgy tűnik tehát, hogy a tavalyi fantasztikus időmérő-formájukat idénre is át tudták menteni.

A (helyi idő szerinti) délelőtti szabadedzésről talán elég is ennyi, lévén délután jött a következő gyakorlás - természetesen jóval több információval, jóval gyorsabb köridőkkel, és jóval több esetlegesen levonható következtetéssel. Például azzal, hogy a sokak által teljesen lesajnált Mclaren még sem olyan csapnivaló: a délutáni gyakorlást ugyanis Button nyerte, mögötte pedig a brit gárda másik üdvöskéje, Hamilton végzett… Nem meglepő, hogy a két wokingi pilóta a hétvége eddigi két legjobb köridejét rittyentette az aszfaltra. Tény ugyan, hogy a McLarenek már a lágy gumikon futották a remek, 1:26-on belüli idejeiket, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mezőny legtöbb tagja felhasznált már legalább egy szettet az elvileg leggyorsabb abroncsokból.

A két McLaren mögött ezúttal is a ferraris Alonso végzett harmadikként, úgy tűnik tehát, hogy a Ferrari át tudja menteni stabil holtszezoni formáját a futamhétvégére is. Massa persze eközben többnyire a mezőn kóricált, és sebességben nem tudta felvenni a versenyt csapattársával…

Érdemes még néhány szót „vesztegetnünk” a Mercedesre, amelyet a teszteredmények alapján a második erőnek titulálhattunk a szabadedzések előtt - más kérdés, hogy vajon jól tettük-e… Az első edzéseken mindenesetre nem villogtak, bár Rosberg mind a két gyakorlás során futott olyan kört, melynek első két szektorában tartotta az éllovasok tempóját, majd némiképp érthetetlenül visszavett a tempóból. Mintha csak sejtetni akarta volna: itt vagyunk, létezünk, gyorsak leszünk… Közben Scumacher csendesen megbújt a mezőnyben, elsőre egy kissé harmatos nyolcadik helyet villantott, ám délután már voltak szép pillanatai, kétszer is állt a tabella élén, s végül Rosberget megelőzve a hatodik helyen zárt. Nem lennék meglepve tehát, ha kiderülne, van még tartalék a stuttgartiak idei konstrukciójában…

A Red Bull a második edzésen kissé visszábvett a tempóból, bár ennek az is oka volt, hogy a salzburgi autók többnyire magas üzemanyagszinttel körözgettek a pályán. Nyilván a gumikopást próbálták modellezni - ami nem is ártott, mivel a délelőtt folyamán már kiderült róla egy-két dolog… Például, hogy a kerékvetőket igencsak ildomos elkerülniük a pilótáknak, hiszen akár hatalmas szelet gumidarabok is kiszakadhatnak az abroncsból egy-egy keményebb találkozás alkalmával.

Az állítható hátsó szárnyaknak, no meg a pazar belső kamerás felvételeknek hála, tökéletesen látszik, ki mikor fékez a célegyenes végén - a versenybírói testület ugyanis úgy döntött, hogy a DRS-t a 16-os kanyartól kezdve a célegyenes végén található féktávig lehet használni, a használatának feltételeként megfogalmazott 1 mp-en belüli követési távolságot pedig a 14-es kanyarban mérik majd.

A második edzés vége felé egyébként végre valahára eleredt az eső, az új szabály értelmében pedig Charlie Whiting azonnal leszólt a csapatokhoz: ne használják a DRS-t, nehogy valamilyen balesetet okozzon a leszorítóerő hiánya.

Érdemes még kitérni kicsit a tavalyi újoncokra: érdekes módon a Lotus semmivel nincs közelebb az élmezőnyhöz, mint tavaly volt, bár a Virgint sikerült leszakítania - miközben a HRT-nél eddig a legnagyobb siker az volt, amikor Liuzzinak végre sikerült egyáltalán körbeporoszkálnia a pályán (igen, nagy siker, hiszen Karthikeyan autóba sem tudott ülni, ugyanis az ő versenygépe még nem készült el...). Azt hiszem nem árulok el túl nagy titkot azzal, ha elmondom: a spanyoloknak az égvilágon semmi esélyük nincs arra, hogy teljesíteni tudják az időmérő edzésen a 107%-os szabályt. A helyzet egyébként annyira komoly a HRT-nél, hogy még a gárda főmérnöke, Geoff Willis is befeküdt az F111-es alá, és megpróbált besegíteni kicsit a szerelőknek…

Folytatás holnap hajnalban a harmadik szabadedzéssel, majd reggel az immáron hivatalos eredményeket is hozó időmérővel.

Nyilatkozatok:

A pénteki edzésen a legjobb időt futó Jenson Button (McLaren-Mercedes) elégedetten értékelt."Ma megmutattuk, hogy igenis megbízható az autónk, ami nagyszerű! Ezzel az egész téli időszakban problémáink voltak, de most nagyon megnyugtató a tudat, hogy egy olyan autónk van, amellyel annyi kört tehetünk meg, amennyit csak szeretnénk. Ez egyben azt is jelenti, hogy bátran belefeledkezhetünk az autó finomhangolásába. Az időeredményeinkből nem szabad messzemenő következtetést levonni, így én sem teszem ezt, de az tény, hogy csupa pozitív hozadéka van a mai munkának. Az új kipufogó-rendszer nagy ugrást hozott az autó teljesítményében, sokkal jobban „érezni” a kocsit vezetés közben, stabilabbá vált, megnőtt a leszorítóerő. A boxban mindenki nagyon keményen dolgozott, ennek meg is lett az eredménye, és bár azt még nem tudjuk, hogy ez mire lesz elég a versenyen, azért bátran bizakodhatunk egy jó szereplésben.”

Az első szabadzésen második helyen végző Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) bizakodó volt.A téli tesztidőszak alatt sokat fejlődött az autónk, de a többiek teljesítményéből azért nem vonnék le messzemenő következtetéseket. A saját programunkat igyekeztük ma megfutni, ami jól sikerült. Elsősorban a gumik teljesítményére voltunk kíváncsiak, és elégedetten mondhatom, hogy jól szerepeltek a Pirellik. Remélem, hogy jó néhány pontot sikerül a hétvégén begyűjtenünk. Az autó tapadása sokat javult mára, ahogy nagyot fejlődtünk a feltöltött üzemanyag mennyiségével is. Összességében pozitívan értékelem a mai szereplésünket, és ugyan meg kell várnunk a holnapi napot, azért bízom benne, hogy komoly pontmennyiséget gyűjthetünk vasárnap.”

Michael Schumacher (Mercedes GP) hatodik helyezésével elégedett volt."A 2011-es szezonról az első benyomásaim nagyon pozitívak. Sokat tanultunk ma, és többé-kevésbé ott vagyunk, ahová vártuk magunkat, noha a nagy szélben elég trükkös volt vezetni. Néhány apróságot még le kell tisztáznunk a kocsival kapcsolatban a hétvége hátralévő részén, de általánosságban elégedett vagyok az eddig látottakkal. Szeretném kiemelni a Pirelli abroncsokat, nagyon jól működtek a két tréningen."

Nico Rosberg (Mercedes GP) a 10. helyen zárt, majd' egy másodperccel elmaradva csapattársától. "Tisztességes napot zártunk. Délután sikerült egy hosszú szimulációt futnom, így megtapasztalhattam, hogy is viselkednek a gumik. Egy kicsit ekkor ugyan nehéz dolgom volt, mert néhány dolog az autón nem működött megfelelően. Nehéz pontosan meghatároznom, hogy hol tartok most, de összességében nézve bizakodva várom a hétvége további részét. "

A harmadik helyen záró Fernando Alonso (Ferrari) szerint sok csapat esélyes a győzelemre."Igazán nagy újdonságot nem kaptam az edzéstől. A mai két gyakorlás nem mutatta meg a csapatok valódi erősségét. Reggel a Red Bull volt a leggyorsabb, délután a McLaren, miközben mi és a Mercedes is tűzközelben voltunk, és a Williams és a Renault is megmutatta, hogy versenyképes. Sok csapat esélyes a győzelemre, ezért mindenki egy hibátlan szombati teljesítményre törekszik majd, hogy az első sorba kerülhessen. Ma elsősorban a Pirelli gumik viselkedésének elemzésére koncentráltunk. Ezek az abroncsok másképp működnek itt, mint a tesztek során, ami elsősorban a pálya aszfaltjának másmilyen összetétele miatt lehet. Az biztos, hogy a verseny során rugalmasnak kell lennünk a stratégiánkkal, mert még nem tudjuk pontosan, hogy mire hogyan reagálnak a gumik.”

Felipe Massa csak a 7. helyre hozta be a Ferrarit."Sok mindent kipróbáltunk a mai két szabadedzésen, és Fernandóval megosztottuk egymás között a feladatokat. Kicsit jobb időt vártam magamtól, de a lágy gumik sajnos nekem az első négy körben messze voltak az ideálistól. A keményebb keverékkel is akadtak gondjaim és még egy kis eső is nehezítette a munkavégzést. Úgy tapasztaltam, hogy ezen a pályán a vártnál kevésbé kopnak a puha gumik. Kulcsfontosságú lesz a szezonban, hogy melyik pályán mit sikerül kihozni az abroncsokból. A McLaren és a Red Bull kiemelkedik az eddigiek alapján, de rajtuk kívül is vannak olyan autók a mezőnyben, amelyek elég gyorsak lehetnek a sikeres szerepléshez."

A 4. helyen végző világbajnoki címvédő, Sebastian Vettel (Red Bull) szerint az edzésen minden kiderül."Izgalmas rajtja volt ez a szezonnak, Melbourne-ben mindig nagyon sok minden történik. Sok kört futhattunk ma, de az időjárás kicsit megnehezítette a dolgunkat. Leesett egy kis eső, majd elkezdett száradni a pálya, és ilyen körülmények között nem könnyű különböző beállításokat kipróbálni. Ennek ellenére azért jó elképzelésünk van arról, hogy hol helyezkedünk el a vetélytársainkhoz képest. Mindent egybevetve elégedett vagyok, nem tűnünk rossznak, de végül majd úgyis meglátjuk holnap, hogy mire lesz elég a teljesítményünk."

Az első edzésen élen végző Mark Webber (Red Bull) szerint a Ferrari teljesítménye csalóka.Az eső mindig nagyon trükkössé varázsolja a pályát, és a második edzés végén volt is részünk benne, ettől függetlenül mondhatom, hogy általánosságban nézve jó napot zártunk. Vár még ránk munka, hiszen voltak nálunk gyorsabbak a pályán. Kipróbálhattam a kocsit úgy, hogy minden új volt rajta. A McLaren gyorsnak tűnik, a Ferrarinál viszont sose lehet tudni, hogy miképpen állnak, mert ők péntekenként hagyományosan kicsivel több üzemanyaggal köröznek."


Ausztrál Nagydíj, Melbourne, szabadedzések:

Második szabadedzés végeredménye:

1.    Jenson Button (McLaren-Mercedes)     1:25.854    32 kör
2.    Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)      1:25.986    31
3.    Fernando Alonso (Ferrari)                           1:26.001    28
4.    Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)         1:26.014    35
5.    Mark Webber (Red Bull-Renault)         1:26.283    33
6.    Michael Schumacher (Mercedes GP)        1:26.590    31
7.    Felipe Massa (Ferrari)                                1:26.789    34
8.    Sergio Pérez (Sauber-Ferrari)                  1:27.101    39
9.    Rubens Barrichello (Williams-Cosworth)  1:27.280    34
10.  Nico Rosberg (Mercedes GP)                         1:27.448    23
11.  Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari)   1:27.525    31
12.  Vitalij Petrov (Renault)                              1:27.528    29
13.  Nick Heidfeld (Renault)                              1:27.536    22
14.  Sebastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari)     1:27.697    30
15.  Kobajasi Kamui (Sauber-Ferrari)               1:28.095    35
16.  Paul di Resta (Force India-Mercedes)      1:28.376    33
17.  Adrian Sutil (Force India-Mercedes)          1:28.583    31
18.  Pastor Maldonado (Williams-Cosworth)   1:29.386    29
19.  Heikki Kovalainen (Lotus-Renault)           1:30.829    22
20.  Jarno Trulli (Lotus-Renault)                       1:30.912    23
21.  Jérome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth)      1:32.106    36
22.  Timo Glock (Virgin-Cosworth)                   1:32.135    30
23.  Vitantonio Liuzzi (Hispania-Cosworth)      idő nélkül    1

Az első szabadedzés végeredménye:

1.    Mark Webber (Red Bull-Renault)                 1:26.831    20 kör
2.    Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)             1:27.158    19
3.    Fernando Alonso (Ferrari)                         1:27.749    20
4.    Nico Rosberg (Mercedes)                            1:28.152    16
5.    Rubens Barrichello (Williams-Cosworth)   1:28.430    24
6.    Jenson Button (McLaren-Mercedes)           1:28.440    29
7.    Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)           1:28.483    26
8.    Michael Schumacher (Mercedes GP)        1:28.690    14
9.    Kobajasi Kamui (Sauber-Ferrari)                   1:28.725    13
10.  Vitalij Petrov (Renault)                                1:28.765    15
11.  Felipe Massa (Ferrari)                                   1:28.842    20
12.  Nick Heidfeld (Renault)                                 1:28.928    14
13.  Adrian Sutil (Force India-Mercedes)           1:29.314    19
14.  Sebastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari)         1:29.328    21
15.  Pastor Maldonado (Williams-Cosworth)        1:29.403    24
16.  Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari)           1:29.468    23
17.  Sergio Perez (Sauber-Ferrari)                        1:29.643    18
18.  Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes)      1:31.002    20
19.  Heikki Kovalainen (Lotus-Renault)               1:32.428    13
20.  Jerome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth)           1:35.282    17
21.  Timo Glock (Virgin-Cosworth)                        1:35.289    15
22.  Karun Chandhok (Lotus-Renault)                  idő nélkül    1
Narain Karthikeyan (Hispania-Cosworth)              nem indult
Vitantonio Liuzzi (Hispania-Cosworth)                 nem indult