Magyar-holland futballtörténelem

Mennyei sorozatok - pokoli szériák

  • Göbölyös János

Nem érdemes a számok tengerében elmerülni, de azért megéri megmártózni benne. A magyar-holland futballmúltban mindkét ország talál magának olyan mérkőzést, időszakot, amire büszke lehet, de olyat is, amit ha lehetne, végleg kitörölne az archívumból. Hollandia az elmúlt negyedszázadban elért eredményeit tenné ki az ablakba, Magyarország a nyolc évtizedes közös focitörténelem korábbi szakaszával dicsekedhet. Ebből a megközelítésből nem bánnánk, ha pénteken este kísértene minket a (rég)múlt.

A 30-as években még csak barátkoztunk egymással, és rögtön az első randevún belerondítottunk az ismerkedésbe. Az Üllői úti stadion roskadozó lelátói előtt megsemmisítő vereséget mértünk a hollandokra, a korabeli tudósítás szerint azonban a 6-2-es végeredmény nem tükrözte hűen a két válogatott játéka közötti különbséget: ,,A magyar csapat kis szerencsével akár tíz gólt is rúghatott volna a holland hálóba, és olyan hatalmas gólkülönbségű győzelmet arathatott volna, amely nemzetek közötti mérkőzésen még nem fordult elő. Meg kell azonban állapítanunk azt is, hogy a nagy tudáskülönbséget nem a magyar csapat kitűnő játéka teremtette meg. Korántsem. A hollandok voltak rosszak. De milyen rosszak!”

Bob Glendenning szövetségi kapitány mélyen elraktározhatta magában a történteket, a három évvel későbbi látogatásunkkor ugyanis már szoros meccsre késztette a mieinket, csapata a vezetést is megszerezte, a vége azonban 2-1-es magyar győzelem lett. Bob mester nem adta fel, 1939-ben még mindig ő ült a padon, talán úgy gondolta, hogy addig nem adja át a helyét másnak, amíg az addigra már a harmadik kapitányát fogyasztó magyar válogatottat le nem győzi. Sikerült neki, beteljesült az álma, ráadásul a győzelem értékét emelte, hogy az előző évi világbajnokság ezüstérmese ellen vezette sikerre csapatát.

Fogjuk fel botlásnak a vereséget, mert bár a javítás lehetőségére huszonkét esztendőt kellett várni, a hatvanas éveket megint mi uraltuk. Ebben az évtizedben ráadásul vége lett a barátságnak, 1961-ben a két ország első tétmeccsén vendégként ütöttük ki a hollandokat, majd két döntetlennel folytattuk, végül győzelemmel zártuk a periódust. Baróti Lajos a világbajnoki-selejtezőket abszolválta, és vezette kétszer (1962, 1966) vb-negyeddöntőig, 1964-ben pedig Eb-bronzig a magyarokat, míg az Illovszky Rudolf által dirigált válogatottnak az 1968-as Európa-bajnokságra kellett volna kijutnia. Ehhez sajnos a hollandok elleni döntetlen és győzelem sem volt elegendő.

A következő évtizedben nagyot fordult a világ. Talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy a hollandok könnyedén lefordultak rólunk, és állva hagytak minket. Egy Eb 4. hellyel (1974) és egy vb-részvétellel (1978) ugyan jeleztük, hogy még élünk, az Oranje azonban történelmének legsikeresebb tíz esztendejét produkálta (két vb-ezüst, 1974, 1978, közötte egy Eb-bronz 1976-ban).

A totális futballt némi magyar segítséggel tökélyre fejlesztő narancsmezesek a Cruyff-korszak után is folyamatosan termelték a világsztárokat, ezért is óriási jelentőségű az 1984-es vb-selejtezőn aratott győzelmünk a Rijkaarddal, Gullittal, Van Bastennel felálló hollandok ellen. Az egy évvel későbbi visszavágó számunkra tét nélkül zajlott, hiszen a Mezey-féle válogatott csoportelsőként már Mexikóra készült. Mégis, roppant kínos volt a teltházas Népstadionban elszenvedett 1-0-s vereség, ám akkor senki nem sejthette, hogy máig visszasírjuk azt az eredményt, és azt a csapatot.

Ami ugyanis a következő négy mérkőzésen történt, az maga volt a pokol - narancssárga kivitelben. Azt még nehezen, de elviseltük, hogy a két Európa-bajnoki selejtezőn (1986, 1987) oda-vissza vertek minket a hollandok, az 1994-es és a 2010-es ,,baráti mészárlás” azonban a mai napig sajog, és még jó ideig fájni fog. Az első pofont a Verebes József vezette csapat kapta, mentségére legyen mondva, hogy az akkori MLSZ szervezőmunkájának köszönhetően borítékolható volt a kudarc. A szövetség 1994 tavaszán három hónap alatt olyan nyolcmeccses programmal kedveskedett, amit hat vereség és két döntetlen tett elviselhetetlenné, a Mágus értelemszerűen belebukott az erőltetett menetbe.

A második kivégzés frissen él az emlékezetünkben. A tavaly nyár elején összeverbuvált, a bajnoki ritmusból kiesett és leeresztett magyar játékosok a világbajnokságra készülő hollandok vendégei, s mint később kiderült, áldozatai voltak. A statisztaszerepre kárhoztatott csapatunkat Erwin Koeman próbálta megkímélni a katasztrofális vereségtől - sikertelenül. Az egyetlen vigaszunk talán az lehet, hogy részt vehettünk Edwin van der Sar búcsúmeccsén, a kapuslegenda ellenünk viselte utoljára - holland csúcsnak számító százharmincadszor - az Oranje mezét. Aztán ki-ki ment a maga útjára, mi haza, a hollandok Dél-Afrikába, Koeman pedig a szerződésbontás után vissza az otthonába.

Pénteken tizennegyedszer feszül egymásnak a két válogatott. Hogy miben bízhatunk? A szerencsében? A csodában? Van Persie-ék túlzott önbizalmában? Nem, inkább a magyar válogatottban, mint CSAPATBAN.

Végül egy szakmainak korántsem nevezhető, komolynak meg végképp nem mondható tanács: ne kapkodjunk, legyen miénk a slusszpoén!  Az utóbbi két mérkőzésen ugyanis a korai magyar gólnak holland megtorlás lett a vége.    


1930.06.08. Barátságos mérkőzés
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 6-2 (3-0)
Üllői út, 40.000 néző
Magyarország: Aknai - Mándi, Fogl III., Lyka, Bukovi, Berkessy, Drössler, Avar, Turay, Toldi, Kohut. Szövetségi kapitány: Minder Frigyes.
Hollandia: Van der Meulen - Vermetten, Van Kol, Kools, Van der Wildt, Breitner, Landaal, Tap, Van der Reenek, Van der Broek, Van der Heyden. Szövetségi kapitány: Bob Glendenning.
Gólszerző: Turay a 15., Avar a 40., Avar a 44., Toldi az 53., Turay az 56., Avar (11-esből) a 69., ill. Van der Heyden a 48., Landaal a 90. percben.

1933.03.05. Barátságos mérkőzés
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 1-2 (1-1)
Amszterdam, 30.000 néző.
Hollandia: Van der Meulen - Weber, Van Run, Pellikaan, Anderiesen, Van Heel, Wels, Langendaal, Van der Broek, Bonsema, Van Nellen. Szövetségi kapitány: Bob Glendenning.
Magyarország: Szabó A. - Korányi I., Bíró, Barátky, Sárosi, Lázár, Markos, Cseh II., Teleki, Bihámy III., Titkos. Sövetségi kapitány: Nádas Ödön.
Gólszerző: Van der Broek a 24., ill. Bihámy III. a 37., Teleki a 73. percben.

1939.02.26. Barátságos mérkőzés
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 3-2 (1-1)
Rotterdam, 35.000 néző
Hollandia: Van Male - Blomvliet, Caldenhove, Stam, Anderiesen, Schubert, Dräger, Van der Veen, Vente, Smit, De Harder. Szövetségi kapitány: Bob Glendenning.
Magyarország: Szabó A. - Korányi I., Bíró, Lázár, Turay, Dudás, Béky, Cseh II., Zsengellér, Sárosi dr., Gyetvai. Szövetségi kapitány: Dietz Károly.
Gólszerző: Vente a 38., Vente a 46., De Harder a 80., ill. Zsengellér a 6., Gyetvai a 78. percben.

1961.04.30. Világbajnoki selejtező
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 0-3 (0-3)
Rotterdam, 65.000 néző
Hollandia: Graafland - Wiersma, Van der Hardt, Kuijs, Muller, Klaassens, Swart, Groot, Wilkes, Van der Kuil, Bergholtz. Szövetségi kapitány: Schwartz Elek
Magyarország: Grosics - Mátrai, Sipos, Dalnoki, Solymosi, Kotász, Sándor, Göröcs, Kuharszki, Tichy, Fenyvesi dr. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos.
Gólszerző: Sándor a 23., Fenyvesi dr. a 24., Tichy a 37. percben.

1961.10.22. Világbajnoki selejtező
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 3-3 (2-2)
Népstadion, 30.000 néző
Magyarország: Grosics - Mátrai, Sipos, Sóvári, Solymosi, Kotász, Sándor, Göröcs, Tichy, Monostori II., Fenyvesi dr. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos.
Hollandia: Graafland - Wiersma, Pronk, Veldhoen, Kreijermaat, Muller, Van der Kuil, Groot, Van der Linden, Van der Gijp, Bosselaar. Szövetségi kapitány: Schwartz Elek.
Gólszerző: Monostori II. a 19., Göröcs a 21., Tichy a 80., ill. Van der Linden a 8., Van der Linden a 14., Groot az 56. percben.

1966.09.07. Európa-bajnoki selejtező
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 2-2 (1-0)
Rotterdam, 65.000 néző
Hollandia: Graafland – Flinkevleugel, Israël, Schrijvers, Veldhoen, Pijs, Muller, Swart, Cruyff, Nuninga, Keizer. Szövetségi kapitány: Georg Kessler.
Magyarország: Szentmihályi – Káposzta, Mészöly, Sipos, Ihász, Varga, Rákosi, Molnár, Bene, Albert, Farkas. Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf.
Gólszerző: Pijs a 35., Cruyff az 51., ill. Molnár a 72., Mészöly a 89. percben.


1967.05.10. Európa-bajnoki selejtező

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 2-1 (2-0)
Népstadion, 30.000 néző
Magyarország: Tamás - Mátrai, Mészöly, Szűcs, Ihász, Göröcs, Albert, Rákosi, Molnár, Bene, Farkas. Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf.
Hollandia: Van Leeuwen (Doesburg 46') - Suurbier, Eijkenbroek, Israël, Velhoen, Groot, Muller, Bergholtz, Mulder, Nuninga, Keizer. Szövetségi kapitány: Georg Kessler.
Gólszerző: Mészöly (11-esből) a 7., Farkas a 38., ill. Suurbier az 59. percben.



1984.10.17. Világbajnoki selejtező

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 1-2 (1-1)
Rotterdam, 55.000 néző
Hollandia: Van Breukelen – Silooy, Spelbos, Rijkaard, Wijnstekers, Gullit, W. van de Kerkhof, Valke (E. Koeman 67'), Kieft, Van Basten (Houtman 66'), Van der Gijp. Szövetségi kapitány: Rijvers Kees.
Magyarország: Andrusch – Sallai, Róth, Garaba (Csongrádi 46'), Varga J., Kardos, Nagy A., Nyilasi, Détári, Kiprich, (Bodonyi 89'), Esterházy. Szövetségi kapitány: Mezey György.
Gólszerző: Kieft a 21., ill. Détári a 26., Esterházy az 55. percben.



1985.05.14. Világbajnoki selejtező

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 0-1 (0-0)
Népstadion, 75.000 néző
Magyarország: Disztl P. – Sallai, Róth, Garaba, Péter, Kardos, Nagy A. (Varga J. 57'), Détári, Kiprich, Nyilasi, Esterházy (Mészáros 71'). Szövetségi kapitány: Mezey György.
Hollandia: Van Breukelen – Wijnstekers, Van de Korput, Rijkaard, Van Tiggelen, Lokhoff (De Wit 46'), Schoenaker, W. van de Kerkhof (R. Koeman 60'), Tahamata, Kieft, Van Basten. Szövetségi kapitány: Leo Beenhakker.
Gólszerző: De Wit a 69. percben.


1986.10.15. Európa-bajnoki selejtező

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 0-1 (0-0)
Népstadion, 20.000 néző
Magyarország: Szendrei – Sallai, Pintér, Róth (Keller 46'), Preszeller, Garaba, Kardos, Détári, Kovács K., Boda (Szekeres 65'), Esterházy. Szövetségi kapitány: Komora Imre.
Hollandia: Van Breukelen – Silooy, Spelbos, Rijkaard, Van Tiggelen, Wouters, Gullit, R. Koeman, Van't Schip, Van Basten, Tahamata (Suvrijn 87'). Szövetségi kapitány: Rinus Michels.
Gólszerző: Van Basten a 68. percben.


1987.04.29. Európa-bajnoki selejtező

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 2-0 (2-0)
Rotterdam, 55.000 néző
Hollandia: Hiele - van Tiggelen, Rijkaard, R. Koeman, Silooy, Wouters, Gullit, Mühren, Vanenburg, Van Basten, Van't Schip (ÍVan der Gijp 81'). Szövetségi kapitány: Rinus Michels.
Magyarország: Szendrei - Sallai (Végh 40'), Híres, Garaba, Preszeller, Hannich, Kardos, Détári, Péter (Burcsa 70'), Kiprich, Kovács K. Szövetségi kapitány: Verebes József.
Gólszerző: Gullit a 38., Mühren a 41. percben.


1994.06.01. Barátságos mérkőzés

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 7-1 (3-1)
Eindhoven, 28.000 néző
Hollandia: de Goey - R. Koeman, Rijkaard, F. de Boer (Van Gobbel 46'), Winter (Valckx 46'), Jonk (de Wolf 81'), Bergkamp, Witschge, Overmars (Taument 46'), R. de Boer (van Vossen 63'), Roy. Szövetségi kapitány: Dick Advocaat.
Magyarország: Végh - Márton, Puglits, Mészöly, Keller, Halmai, Lipcsei (Albert 46'), Illés, Keresztúri (Balog T. 32'), Klausz (Dombi 46'), Vincze (Csertői 46'). Szövetségi kapitány: Verebes József.
Gólszerző: Bergkamp a 13., Roy a 18., R. Koeman (11-esből) a 24., Taument a 47., Rijkaard az 59., Rijkaard a 79., Bergkamp a 90., ill. Illés (11-esből) a 10. percben.

2010.06.05. Barátságos mérkőzés
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 6-1 (1-1)
Amszterdam, 60.000 néző
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga (Ooijer 61'), Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Bommel (de Zeeuw 80'), Van der Vaart (Afellay 80'), Kuyt (Robben 46'), Sneijder (Elia 73'), De Jong, Van Persie (Huntelaar 68'). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk.
Magyarország: Fülöp - Bodnár (Laczkó 80'), Juhász, Horváth G. (Vadócz 80'), Vanczák, Szélesi, Dzsudzsák, Huszti (Lázok 68'), Bodor, Priskin, Torghelle (Elek 58'). Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.
Gólszerző: Van Persie a 21., Sneijder az 56., Robben a 64., Van Bommel a 71., Elia a 74., Robben a 78., ill. Dzsudzsák a 6. percben.

Az eddigi magyar-holland mérkőzések mérlege