Atlétika

Rómában megmérkőzik 100-on Bolt és Powell

Az idei Gyémánt Liga-sorozat harmadik állomásán, Rómában ismét összecsap a 100 méteres síkfutás jelenlegi és volt világcsúcstartója, Usain Bolt, és honfitársa, Asafa Powell.

A 2011-es Gyémánt Liga-sorozat állomásai:
Május 6. Doha (Katar)
Május 15. Sanghaj (Kína)
Május 26. Róma (Olaszország)
Június 4. Eugene (USA)
Június 9. Oslo (Norvégia)
Június 11. New York (USA)
Június 30. Lausanne (Svájc)
Július 8. Párizs (Franciaország)
Július 10. Birmingham (Nagy-Britannia)
Július 22. Monaco
Július 29. Stockholm S(Scédország)
Augusztus 5-6. London (Nagy-Britannia)
Szeptember 8. Zürich (Svájc)
Szeptember 16. Brüsszel (Belgium)

Bolt már korábban bejelentette, hogy Rómában mutatkozik be idén a nagyközönség előtt, tavalyi hosszadalmas Achilles-ín sérülése után. Az olaszországi viadalra Powell is leadta nevezését, így kettejük párviadala lesz a verseny legnagyobb szenzációja.

Powell 2007-ben éppen Rómában futotta meg 9,73 másodperces világcsúcsát, amit azóta Bolt már háromszor is megdöntött, utoljára a 2009-es berlini világbajnokságon (9,58).

Usain Bolt idei fő célja, hogy megvédje világbajnoki címét 100 és 200 méteren, a Gyémánt Liga egyes állomásait a felkészülés fontos részének tekinti. Róma mellett a norvégiai Oslóban, 200-on áll majd rajthoz.

A háromszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter tavaly a Gyémánt Liga svédországi versenyén 100-on meglepetésre vereséget szenvedett Tyson Gaytól, amit Achilles-ín problémái mellett hátsérülésével indokolt. A közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy már teljesen felépült, és jól halad a felkészülése.

Asafa Powell és Usain Bolt

A Bolt-Powell párharc mellett a női mezőnyben is lesz egy pikáns összecsapás Rómában: Sanya Richards, a 400 méter, és Allyson Felix, a 200 méter regnáló világbajnoka mindkét számban elindul az olasz fővárosban. Az amerikai versenyzők szintén a vb-re való ráhangolódás miatt állnak rajthoz mindkét számban.

A 13. atlétikai világbajnokságot augusztus 27. és szeptember 4. között rendezik a dél-koreai Teguban.

A négy sztáratléta indulását szerdán hivatalosan is megerősítettték az olasz szervezők. David Rudisha, a 800 m kenyai rekoderdere szintén fellép az Olimpiai Stadionban.

"Rendkívül izgalmas Golden Gálának nézünk elébe. Azon dolgozunk, hogy az egyhetes atlétikai programsorozat fénye legyen a Golden Gala" - nyilatkozta Franco Arese, az Olasz Atlétikai Szövetség (FIDAL) elnöke.