Szabályváltozás

Újra minden a feje tetejére állt a Formula-1-ben

  • Kele János

Továbbra sem köszönt be az állandóság a Formula-1-ben: a nemzetközi szövetség ugyanis ismételten nem ült tétlenül a téli szünet alatt, egy egész könyvre való új szabályt és rendelkezést hoztak 2011-re. Most ezeket tekintjük át.

A 2011-es Ferrari hátsó szárnya
Mozgatható hátsó szárny, rövidebb cápauszony, szimpla diffúzor, KERS és dupla kerékpánt: csak néhány „apróság” az idei szezon technikai újdonságai közül. Vajon melyik szabályváltozás kinek a malmára hajtja a vizet? Vajon valóban a Formula-1 érdekeit szolgálják az új rendelkezések? Erre is keresem a választ az alábbiakban, azon túl, hogy igyekszem részletesen bemutatni a szabályváltozásokat.

Mozgatható hátsó szárny

Az FIA szabályalkotó testülete az előzések segítése végett döntött úgy, hogy engedélyezi a hátsó szárnyak mozgathatóvá alakítását - ezzel párhuzamosan azonban beszünteti azt a lehetőséget, hogy a tervezők flexibilis első szárnyakat alkossanak. A röviden csak DRS-nek nevezett rendszernek két állása lehet (nyilván zárt és nyitott), az elem állásának változtatása pedig 10 és 50mm között megengedett. Mivel a megoldás a légellenállás csökkentése miatt növeli az autó végsebességét (elvileg igen jelentősen), a futamokon csak korlátok között engedélyezett a használata: a pilóta csak egy, a verseny előtt meghatározott, mintegy 600 m hosszúságú pályaszakaszon élvezheti a DRS előnyét, feltéve, ha maximum 1 másodperc a lemaradása az előtte körözőhöz képest. Az időmérőkön ugyan korlátlan a használat lehetősége, de a versenyeken vannak még kivételes szituációk: a rajt során, és a biztonsági autós fázisokat követő két körben nem folyamodhatnak a segédeszközhöz a pilóták.

Ég veled, cápauszony!

A tavalyi szezon során szinte minden együttes meghosszabbította a motorburkolatát a hátsó szárny vonaláig, ezzel elősegítve az F-csatorna hatékonyabb működését. Ám mivel a McLaren által kiötlött találékony megoldást betiltották, idénre okafogyottá vált a cápauszonyok használata. Az FIA legalábbis eleinte így gondolta, ám aztán hírét vette, hogy sok csapat ennek ellenére is megtartaná a cápauszonyait (ha másért nem, reklámozási szempontok miatt) - így pedig konkrét szabályt kellett hozni annak betiltására. Nos, ez megtörtént, így bizton állítható: idén senki nem fog hosszúra nyújtott motorburkolatával riadalmat kelteni a boxutcában.

Dupla diffúzor sincs többé

2009-ben még világbajnoki címet hozott egy ötletes dupla diffúzor, ám 2011-ben más a helyzet: a leleményes alkatrész alkalmazása kizárást von maga után. Idéntől ugyanis a referencia lemez és a felette található oldallemez, valamint a diffúzor között nem lehet távolság - így az eddig a dupla diffúzor miatt a padlólemezbe vágott nagy lyuk szabálytalannak minősül. Persze a szimpla kipufogó-diffúzor maradhat - más kérdés, hogy az ezen alkatrész által termelt leszorítóerő meg sem közelíti a dupla megoldás által keltett tapadást.

Dupla kerékpánt

Kevéssé ismert tény, de attól még igaz: az FIA nem csak előzések elősegítése érdekében tett lépéseket, hanem a biztonság fejlődése felé is elmozdult. Annak érdekében, hogy tovább csökkentsék a kerekek elvesztésének a lehetőségét, 2011-től minden keréknél négy kerékpántot írnak elő a regulák a tavalyi kettővel szemben. A pántok ráadásul nagyobbak, erősebbek lesznek, és egy hivatalos FIA-teszten is meg kell felelniük.

Rugós padlólemez sincs többé

Azt talán sokan tudják, hogy a legszebb szóval kifejezve is érdekes Red Bull-megoldást követően tavaly Monzában az FIA szigorította a padlólemez tesztjét - idén azonban még tovább ment a szövetség, és egyenesen betiltotta a rugós padlólemezt. 2011-től tehát nincs lehetőség arra, hogy rugók vagy forgócsapok akadályozzák meg a padlólemez vertikális mozgását. A padlólemezt ugyanis eddig előszeretettel hajlítgatták meg a csapatok annak érdekében, hogy nagy sebességnél csökkenjen az autó hasmagassága, ezzel pedig nőjön a konstrukció aerodinamikai hatékonysága.

A technikai szabályokon kívül a sportszabályok egy része is változáson ment keresztül: visszatér például a 2002-ben elvetett 107%-os szabály. Ennek értelmében az a versenyző, aki a Q1-ben több mint 7%-os lemaradást szed össze az első helyezett pilótához képest, az nem állhat rajthoz a másnapi futamon. A Hispaniának ezzel jelentősen szaporodtak a gondjai…

2011-től sokkal szigorúbban járnak el a sportfelügyelők az agresszív manővert bemutatókkal szemben (bár nem tudni, hogy lehet-e szigorúbb a testület annál, mint amilyen a tavaly hungaroringi  Schumi-Barrichello esetben volt.) Ezen szabály értelmében a védekező versenyző csak egyszer válthat nyomvonalat a csata hevében - amennyiben pedig ezt nem tartja be, kizárással is büntethető.