Újpest

Gálamérkőzés Szusza Ferenc emlékére

Március 26.-án szombaton egy különleges mérkőzésre kerül sor a Szusza Ferenc Stadionban. A válogatott Eb-selejtezők miatti bajnoki szünetben az Újpest FC Szusza Ferenc emlékére játszik gálamérkőzést. A legendás labdarúgó halálának ötödik évében Budapestre érkezik Lengyelország 14-szeres bajnoka, a Górnik Zabrze, melynek edzőjeként Szusza Ferenc lengyel bajnoki címet és lengyel kupát nyert az 1970-71-es szezonban.

Szusza Ferenc emlékmérkőzés

Az ellenfélről

A Górnik Zabrzét jelenleg a lengyel élvonal középmezőnyében foglal helyet, érdekesség, hogy 1950 és 1971 között négy magyar edzője is volt a klubnak. Szusza Ferenc 1970-ben, egy másik magyar edzőlegenda, Kalocsay Géza meghívására került Zabrzéba, ahol mindössze egy évet töltött, de ezalatt kupát és bajnokságot is nyert. Bár nagyon szeretett Lengyelországban dolgozni, és maga a Lengyel Egyesült Munkáspárt vezetője, Edward Gierek is személyesen marasztalta, Szusza végül Spanyolországba, a Real Betishez szerződött.

A Lengyel-Magyar Barátság Napja

"Lengyel-Magyar két jó barát", szól a jól ismert közmondás. A két nép közötti évezredes barátság mindenki számára közismert, ám azt talán kevesen tudják, hogy 2007 óta a két ország parlamentjeinek döntése alapján március 23.-a a lengyel-magyar barátság hivatalos napja. Mivel ez az időpont szinte egybeesik a mérkőzéssel, magától értetődő, hogy a találkozón a lengyelekhez fűződő baráti viszonyunkról is tanúbizonyságot tegyünk. A mérkőzés fővédnöke Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete.

Lengyelországban óriási az érdeklődés a mérkőzés iránt, a Górnik szurkolói pedig valóságos inváziót terveznek Budapestre. A legfrissebb adatok szerint 1300 jegy kelt el a vendégszektorba, így ennyien már biztosan jelen lesznek a mérkőzésen.


Cél a Szusza-szobor

A szervezőbizottság döntése értelmében a mérkőzés teljes profitja a Szusza-szobor felépítésére kerül majd átutalásra. A szurkolók gyűjtésének köszönhetően eddig több, mint 2,6 millió forint gyűlt össze erre a célra. A mérkőzés belépőinek egységára 1200 Ft lesz, de lehet majd kapni külön erre az alkalomra készült aranykeretes támogatói jegyeket is, 1885 Ft-ért. A jegyeket a jövő héttől kezdve lehet majd megvásárolni az Újpest FC shopjában.

Nyilatkozatok

"Szurkolóink kezdeményezését támogatva közösen kezdtünk hozzá egy emléknap megszervezéséhez,amely alkalmas a Szusza Emlékmű felállítására. A klub számára mindig is fontos volt, hogy egykori példaképeink örökre szurkolóink emlékezetébe maradjanak, amire egy szobor felállítása tökéletesen alkalmas. Az Újpesthez végig hűséges Szusza Feri bácsi minimum ezt megérdemli. Az emléknap időzítése és az ellenfél pedig arra sarkallott minket, hogy egy társadalmilag is fontos kezdeményezésben is segítsünk, ami nem más, mint a lengyel-magyar barátság fenntartása. A két nemzet március 23-án ünnepli barátságának napját, az ellenfél pedig a lengyel Górnik Zabrze csapata, akivel Szusza Ferenc edzőként 1970-71 között egy bajnoki és egy kupagyőzelmet szerzett” – nyilatkozta Csehi István, az Újpest ügyvezető igazgatója.

"Szusza fantasztikus ember, nagyon jó edző és még kiválóbb  játékos volt. Annak ellenére, hogy edzőként már idős volt amikor Zabrzéban dolgozott, sok trükköt ő maga mutatott meg nekünk a pályán. Ilyenkor mindig látható volt, hogy  a világ legtehetségesebb labdarúgói közé tartozott" - mondta
Jan Banas, a Górnik Zabrze és a lengyel válogatott egykori sztárja, aki szintén ott lesz a találkozón.

UTE

Informácók

Az Újpest FC "B"-Kazincbarcika NB II-es bajnoki is ezen a napon kerül megrendezésre. A találkozóra a Górnik elleni meccs után, 17:30-kor kerül majd sor, igy a kilátogató nézők egyszerre két mérkőzést is megnézhetnek.

A gálamérkőzést a Sport 1 és a lengyel Orange Sport televízió élőben közvetíti.