Vélemény

Short vagy Prukner Fradija a jobb?

A még pro-licencszel sem rendelkező Craig Shorttal a padon a pontok 54%-át gyűjtötte be a Ferencváros, Prukner Lászlóval 56%-os a mérleg, de kínos vereségek árnyalják a képet.

Prukner Lászlót akár sikeredzőnek is tekinthetnénk a Ferencváros élén, hiszen csapata második helyen áll, amire senki nem számított az idény előtt. Ha azonban közelebbről is megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetet, közel sem ilyen egyértelmű a képlet. A zöld-fehérek úgy másodikak, hogy a tavaly élcsapatnak monPrukner Lászlódott együttesek - a Videotont kivéve - mind szétestek körülötte. A címvédő Debrecennek sikerült a cseh edző érkezésével lerombolni azt, amit Herczeg Andrással évekig épített. A téli 8 pontos hátrányból pillanatok alatt 14-et csinált Scasny és az új szakmai stáb. A Győrről és az Újpestről nem is érdemes szót ejteni, mennyire elmaradnak tavalyi önmaguktól. Ebben az „izmos” mezőnyben sikerült a Ferencvárosnak 20 mérkőzésen 8 vereséget szenvedni, köztük két megszégyenítőt az Újpest és a Videoton ellen. Prukner László szerint a Ferencváros erősödött nyáron, az Üllői útra került többek között a cseh válogatott Marek Heinz, a győri Józsi György és az ex-kaposvári edző két kedvence Maróti Béla és Junior is. Ennek a Ferencvárosnak viszont értékelhető meccse még nem volt tavasszal, két kiszenvedett győzelem után jött két zakó. Kérdés, érdemes volt-e télen zártkapus edzésekkel és több 100 kilométerre játszott edzőmeccsekkel készülni? Vajon mit titkolt a szurkolók elől a szakmai stáb? A szakmai igazgató mostanában arra panaszkodik, hogy a Ferencvárosé a legszűkebb keret az NB I-ben. Ez azért is furcsa, mert épp ő volt, aki lemondott Nagy Patrikról, Kulcsár Dávidról ás Fitos Lászlóról, amikor elengedte őket télen, pedig a zöld-fehérek szélsőjátékát elnézve, lenne helyük a csapatban.

A Prukner-féle Fradi a megszerezhető pontok 56%-át gyűjtötte be, míg az előző tréner, a mindenféle edzői papír nélkül dolgozó Craig Short 54%-ra volt képes. Méghozzá egy olyan Ferencvárossal, ami a szurkolók körében nevetség tShortárgya volt. Olyan nevek szerepeltek benne mint Wolfe, Alcantara, Adnan, Stockley, Doherty vagy Morrison. Vagy többek között Ferenczi István, aki elmondása szerint azért távozott az Üllői útról, mert Prukner egyszerűen nem állt vele szóba. Lehet, hogy nevekben a mostani Ferencváros jobb, de az biztos, hogy a tavaly körberöhögött Morrisonon és Dohertyn nem rohant úgy át az ellenfél, mint Marótin és Józsin. Az is valószínű, hogy az akkor agyonszidott Rafa Wolfe nem csinált olyan szarvashibákat mint Balog Zoltán vagy az egyesek által a válogatottba követelt Csizmadia Csaba. A szurkolók körében az sem arat osztatlan sikert, hogy a szakmai igazgató egyetlen fiatalt sem enged a felnőtt csapat közelébe. Ez két dolgot jelenthet: egyszerűen irtózik a felelősségtől és inkább az idősebb külföldieket erőlteti, vagy a Ferencvárosnál nincs egy 17 és 22 év közötti értékelhető játékos sem. Utóbbi esetben nagy kérdés, mi történhetett az FTC legendásan jó utánpótlásával. Még a Shortnál alapembernek számító Tóth Bence is visszakerült a Ferencváros kispadjára.
Short-Prukner mérleg

Az is tény, hogy a Fradi-szurkolóknak a múlt idényben nem kellett olyan megalázó vereségek után az ellenfelek fricskáit hallgatni, mint ősszel az újpesti vagy tavasszal a Videoton elleni volt. A Ferencváros Shorttal a kispadon 2010 tavaszán például legyőzte a később bajnoki címet nyerő Debrecent, az más kérdés, hogy volt előtte egy Bobby Davison nevű „rövidgatyás úriember”, aki majdnem kiesőhelyre vitte még 2009 őszén ugyanezt a csapatot. Az igazsághoz tartozik természetesen, hogy Pruknerrel is voltak remek mérkőzései a zöld-fehéreknek, az őszi Győr vagy Fehérvár elleni találkozón parádésan játszottak Schembriék, a tavaszi produkció viszont meg sem közelíti azt a játékot, pedig azóta még jobban össze kellett volna érnie a csapatnak.

A szurkolói fórumokat böngészve úgy tűnik, a drukkerek türelme véges Prukner iránt, ha a következő Újpest elleni találkozón a Ferencváros nem lesz képes nyerni, a szakember számíthat a lelátó haragjára. Az pedig az Üllői úton nem jelent hosszú jövőt...