Alpesi sí

Német sikerrel ért véget a Riesch-Vonn krimi

  • VNA

Elmaradt a lenzerheidei óriás-műlesiklás, így pályafutása során először nyerte meg az összetett Világkupát a német Maria Riesch. A Svájcban zajló Vk-döntőn a rossz idő miatt nem lehet megrendezni szombaton az utolsó egyéni számot, az óriás-műlesiklást.

Barátnők ritkán harcolnak ennyire egymással. Szombaton viszont késhegyre menő párharcot vívhatott volna egymással az amerikai Lindsey Vonn és a német Maria Riesch. A tét az alpesi sí Világkupa sorozat 2010/11-es kiírásának összetett győzelme volt. A német síző hetekkel ezelőtt már szinte biztos befutónak látszott, de különösen a csehországi Spindleruv Mlynben nyújtott gyenge produkciója miatt fontos pontokat veszített, így az amerikai Lindsey Vonn megközelítette őt.

Maria Riesch nyerte a 2010/11-es összetett VilágkupátA lenzerheidei Világkupa döntő elején aztán Vonn meg is előzte riválisát, aki azonban a pénteki műlesikló versenyben elért negyedik helyével visszaelőzte őt, így Riesch mindössze három pont előnnyel (!) várhatta a szezont lezáró szombati óriás-műlesikló versenyt. A férfiak pénteki hasonló futamát viszont törölték, így fennállt annak az esélye, hogy a hölgyek óriás-műlesikló versenye is hasonló sorsra jut. Nem csoda, ha a feszültség fokozódott - az amúgy barátnőnek számító - két síző között, az utóbbi három évben az összetett versenyt rendre megnyerő Vonn pedig idegesen nyilatkozott már a pénteki futam után is. „Nem szeretném, ha törölnék a szombati versenyt. Szerintem az egyéni futamoknak prioritást kell élvezniük, akár a vasárnapi csapatverseny rovására is.„ – mondta az amerikai síző.

A szombati párharc különlegességét az is adhatta volna, hogy az óriás-műlesiklás az utóbbi évek produkcióit elnézve mindkettőjük leggyengébb száma, de mégis ebben kellene arról dönteniük, hogy ki az idei szezon legjobb sízője. A sors azonban végül feloldotta a feszültséget, hiszen a pálya használhatatlansága miatt szombaton kora délelőtt –pótlás nélkül – törölték az óriás-műlesikló versenyt, így megmaradt Riesch három pontos előnye. A német síző ezzel Rosi Mittermaier (1975/76), valamint Katja Seizinger (1995/96, 1997/98) után a harmadik német női alpesi síző lett, aki összetett Világkupát nyer.

A három pontos különbség amúgy nem példa nélküli az alpesi sí VK-ban, a hölgyeknél ugyanis már kétszer is volt példa hasonlóan szoros befutóra. Az 1978/79-es sorozatban az osztrák Annamarie Pröll ennyivel előzte meg a liechtensteini Hanni Wenzelt (igaz akkor még csak 25 pont járt egy győzelemért), majd a 2004/05-ös szezonban is csupán három pont előnnyel győzött a svéd Anja Paerson a horvát Janica Kostelic előtt.

Vk-állások:

nők, óriás-műlesiklás:

A szakági Vk végeredménye (6 verseny után): 1. Viktoria Rebensburg (német) 435 pont, 2. Tessa Worley (francia) 358, 3. Tanja Poutiainen (finn) 240

Az összetett Vk végeredménye (33 verseny után): 1. Maria Riesch (német) 1728 pont, 2. Lindsey Vonn (amerikai) 1725, 3. Tina Maze (szlovén) 1139