Sífutás

Chuck Norrist túlélte, de most visszavonul

  • VNA

A stockholmi Világkupa győzelem után a szlovénok kitűnő sífutója, Petra Majdic bejelentette, hogy befejezi sífutó pályafutását.

Petra Majdic sífutó ünnepli a vancouveri olimpián sífutásban szerzett olimpiai bronzérmét - Fotó: AFP
A hétvégi faluni Világkupa-döntőn láthatjuk a sífutók mezőnyében utoljára a szlovén Petra Majdicot. A 31 esztendős versenyző stílszerűen búcsúzik a Világkupa mezőnytől, hiszen szerdán Stockholmban élete utolsó sprint versenyén is nyerni tudott. A főként sprinternek tartott Majdic az utolsó öt év meghatározó versenyzője volt, sikereinek hosszú sorát a 2006 januárjában megnyert drammeni klasszikus stílusú sprinttel kezdte meg, amelyet még további 23 VK-siker követett. A mezőny egyik legjobb sprintere pályafutása során húsz Világkupa versenyt nyert meg a legrövidebb távon (14-et klasszikus, 6-ot szabad stílusban), ezeknek a sikereknek köszönhetően pedig háromszor nyerte meg a sífutók sprint Világkupáját (2008, 2009, 2011).

Majdic számára a nagy világversenyek nem jöttek össze igazán, a 2007-es sapporói világbajnokságon Astrid Jacobsen előzte meg a sprintben, idén pedig a harmadik helyen zárta a sprint versenyt az oslói világbajnokságon. Majdic kapcsán vélhetően sokaknak a tavalyi vancouveri olimpia ugrik be, ahol a sprint selejtező előtt egy árokba esve bordatörést szenvedett, de fogát összeszorítva mégis teljesítette a selejtezőt, majd újabb bravúrokkal végül bronzéremig menetelt. A hatalmas küzdelemben megvívott verseny után a nemzetközi (el)ismertség mellett több kedves sztori is szárnyra kelt vele kapcsolatban, az "Amikor már Chuck Norris sem bírja, akkor Petra Majdic még mindig továbbmegy" fórum azóta is közel 5000 rajongóval rendelkezik a Facebookon.

A szimpatikus és mindig mosolygós szlovén versenyző a vancouveri eset után még a visszavonulás gondolatával is foglalkozott, de végül mégis vállalt egy újabb szezont. Idén is remekül síelt és négy Világkupa versenyt is megnyert, a Tour de Ski történetében pedig ő lett az első olyan síző, aki egy kiíráson belül mindkét sprintet meg tudta nyerni. „Ezt a hétvégét szeretném élvezni Falunban, ez az utolsó Világkupa-hétvégém, így különösebb tétje már nincs számomra. Mostantól új fókuszok lesznek az életemben, befejezem a sífutást” - nyilatkozta a hétvége előtt visszavonulása kapcsán. Petra Majdic hazájában az egyik legnépszerűbb sportember volt az elmúlt években, nem véletlen, hogy háromszor (2006, 2007, 2009) választottak meg Szlovéniában az év sportolójának.