Premier League

A Chelsea vagy a Manchester City lesz dobogós vasárnap este?

A nagyok legtöbbje elvileg kötelező feladatok előtt áll

A harmadik helyen álló Manchester City a negyedik helyezett Chelsea-hez látogat a Premier League 30. fordulójában, és a győztes folytathatja a bajnokságot a harmadik helyről. Feltéve persze, hogy lesz győztes, döntetlen esetén marad a Man. City kétpontos előnye. Az éllovas Manchester United hazai pályán játszik a Boltonnal, a kapusgondokkal küzdő Arsenal a West Bromwich vendége lesz, a Liverpool pedig ahhoz a Sunderlandhez utazik, amelynél legutóbb egy strandlabda győzte le őket. Ráadásul Luiz Suárez néhány olyan ghánai játékossal is kénytelen lesz szembe nézni, akik ellen szép kétkezes védést mutatott be a világbajnokságon. Kár, hogy ő csatár, és nem kapus...

John Terry és Carlos Tévez küzd a Manchester City-Chelsea bajnokin 2010 őszén

Tottenham-West Ham,
szombat 13:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1

Ha a Tottenham nem akarja teljesen magára engedni a Liverpoolt, illetve ha nem csak úgy próbálják kiharcolni a jövő évi BL-indulást, hogy idén megnyerik a sorozatot, akkor győzniük kell a Kalapácsosok ellen. Erre meg is van minden esélyük, legutóbbi tizenegy összecsapásukon ugyanis nem kaptak ki tőlük hazai pályán, sőt, többnyire idegenben is győzni tudtak az utóbbi években. Ez ősszel ugyan nem jött össze, 1-0-ra nyert a West Ham, de a White Hart Lane-en nem sok esélyt adunk nekik, a saját pályájuktól távol eddig csak kétszer nyertek ebben az idényben.

West Bromwich-Arsenal,
szombat 16:00
hatharom-tipp:2
Az Arsenalnál a védelem nagyobbik része betegállományban van, főleg a kapusokból van hiány, nem véletlen, hogy Arséne Wenger reaktiválta a korábban az Ágyúsoknál is védő, de már visszavonult Jens Lehmannt. A hátvédek között is több hiányzó van azonban, a legújabb sérül az a Djourou, akivel átlagosan 337 percenként kaptak gólt, helyettesíteni pedig az a Squillaci fogja, akivel 72 percenként. Minőségi váltás, csak épp nem pozitív irányba. Ennek ellenére bízhatnak abban, hogy eggyel többet tudnak lőni mint a West Brom, hiszen a birminghamiek holtversenyben a legtöbb találatot kapták a Premier League-ben. Ősszel ugyan a WBA nyert az Emiratesben, de ilyesmi szökőévente egyszer fordul elő, előtte sorozatban hétszer ugyanis az Arsenal zsebelte be a három pontot a két csapat találkozóin.

Manchester United-Bolton,
szombat 16:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
A Vörös Ördögök sem állnak sokkal jobban a belső védőiket tekintve, mint az Arsenal, náluk Ferdinand és Vidics a legfontosabb hiányzók, de többnyire szintén hátul szokott játszani Rafael, O'Shea és Evans is, közülük talán az utóbbi lehet ott a Bolton elleni bajnokin. Ráadásul Alex Ferguson sem lesz ott a kispadon, mivel ötmérkőzéses eltiltást kapott a szövetségtől, amiért kritizálta a Chelsea elleni találkozó után a játékvezetőt. Ennek ellenére ettől a mérkőzéstől nem féltjük a bajnokságot vezető Unitedet, hiszen hazai pályán 14 meccsből tizenháromszor nyertek, és csak egyszer játszottak döntetlent. A Bolton ugyan hetedik a tabellán, de ezt nem az idegenbeli mérlegüknek köszönhetik (2 győzelem, öt döntetlen, hét vereség).

Sunderland-Liverpool,
vasárnap 14:30 (Digi Sport Plus)
hatharom-tipp:2
Kíváncsian várjuk, hogy a hazai szurkolók készülnek-e valamilyen érdekességgel a Vörösök számára. Emlékezhetünk, hogy a Liverpool legutóbbi sunderlandi látogatásakor született Darren Bent strandlabdás gólja, és a drukker már csak olyan, hogy nem felejti el az érdekes momentumokat, pláne nem felejt el megemlékezni róluk.

Bent strandlabdás gólja

Ahogy az angol újságírók sem felejtettek el egyéb érdekességeket keresni a mérkőzéssel kapcsolatban. Így fedezték fel, hogy Luiz Suárez egy háromfős ghánai különítménnyel találja szembe magát vasárnap. Emlékeztetőül: az uruguayi Suárez volt az, aki kézzel védett a 2010-es világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel megakadályozva az afrikai együttes gólszerzését a hosszabbítás hajrájában. Más kérdés, hogy a játékvezetőknek les miatt kifelé kellett volna szabadrúgást ítélniük, és Asamoah Gyan büntethetett volna, de kihagyta a tizenegyest. Úgy tűnik, mindkét fél túl van az ügyön. Az persze természetes, hogy a Liverpool csatára túl is akar lenni. "A világbajnokságon történtek bárkivel megeshettek volna. Magam mögött akarom hagyni azt az esetet. Sokkal jobban zavar például az, amikor megharaptam Otman Bakkalt az Ajaxban. Nem jó dolog sérülést okozni másoknak, és egyáltalán nem vagyok büszke arra amit tettem. Sunderlandban nem egy-két ember ellen fogok játszani, és csak az eredmény és a Liverpool győzelme érdekel."

Suárez védése a világbajnokságon

Talán meglepő lehet, de Sulley Muntari, a hazaiak ghánai középpályása sem foglalkozik már a vb-negyeddöntővel. "Természetesen kezet fogok majd Suárezzel, egyáltalán nem haragszom rá. Ha én lettem volna a helyében, én is kézzel védtem volna. És akkor mi lenne? Az ellensége lennék? Ez benne van a futballban, és nem egy ember, hanem a Liverpool ellen fogunk játszani, és csak a győzelem érdekel minket" - összegzett ellenfeléhez hasonlóan a játékos. Hogy a lényegről is essen néhány szó: a két csapat között négy pont a különbség a Vörösök javára. Jelenleg Európa Ligát érő helyen állnak, míg a Sunderland közel kerülhetne ehhez, ha nyerni tudna. De lehet, hogy ehhez megint egy strandlabda kellene.

Chelsea-Manchester City,
vasárnap 17:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
A két csapat utóbbi három találkozóján egyaránt a Manchester City nyert, ráadásul két pontos előnyben vannak a tabellán (igaz, a Chelsea eggyel kevesebb meccset játszott). A bajnoki címvédő hétközben gólt ugyan nem tudott szerezni, de így is továbbjutott a BL-ben, míg a vendégek a góljuk ellenére is kiestek az Európa Ligából. A londoniaknak fordulóról fordulóra egyre kevesebb az esélyük a bajnoki címvédésre, de hátra nem dőlhetnek, hiszen mögöttük szorosan jön a Tottenham, és esetleges győzelmükkel vasárnapi ellenfelüket is megelőzhetik a dobogó harmadik fokán.

További mérkőzések:

Stoke-Newcastle,
szombat 16:00
hatharom-tipp:1

Wigan-Birmingham,
szombat 16:00
hatharom-tipp:x

Aston Villa-Wolverhampton,
szombat 16:00
hatharom-tipp:1

Blackburn-Blackpool,
szombat 16:00
hatharom-tipp:2

Everton-Fulham,
szombat 18:30
hatharom-tipp:x