Bajnokok Ligája

Természetes, hogy ott vagyunk a következő körben - Mourinho

A Lyonnál mindenki elismerte, hogy nem voltak a Real Madrid egyenrangú ellenfelei

A Lyonban elért 1-1 után hazai pályán sima 3-0-s győzelemmel harcolta ki a továbbjutást a Real Madrid a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében szerdán este. Az eredmény azért különleges, mert a nagymultú klub az utóbbi hat szezonban nem tudott túljutni ezen a fordulón, ráadásul tavaly épp a Lyon állította meg a Királyi Gárdát, és az utóbbi években a csoportkörben sem volt sok sikerélményük a franciák ellen. Ezúttal azonban nem volt kérdés a továbbjutásuk, legalábbis José Mourinho szerint. A portugál arról is beszélt a mérkőzés után, hogy kivel nem szívesen találkozna a negyeddöntőbben.

José Mourinho a Real Madrid-Lyon BL-nyolcaddöntő visszavágón 2011 márciusában

"Mi vagyunk a Real Madrid, teljesen természetes, hogy ott vagyunk a következő körben - kezdte szokásos stílusában az értékelést José Mourinho. A folytatásban azért kiderült, hogy tisztában van azzal, hogy egy hosszú rossz sorozatot szakítottak meg: "Persze az utóbbi években nem ez volt a helyzet. A Lyon nagyszerű csapat, az egyik legjobb az idei Bajnokok Ligájában, de megérdemeltük a győzelmet. Tökéletes mérkőzést játszottunk, megérdemeltük a továbbjutást, hiszen irányítottuk a játékot. Most várjuk a sorsolást, de tudjuk, hogy már csak nagy csapatok maradtak. Nem szeretnék az Inter vagy a Chelsea ellen játszani. Ha szembe kell szállnom azokkal, akik egykor az én embereim voltak, megteszem, de az több lelki felkészülést kíván, mintha egy olyan csapattal játszanánk, amelyik nincs ennyire közel a szívemhez" - pendített meg érzelmi húrokat a sikeredző.

Claude Puel, a Lyon mestere nem próbált magyarázkodni, elismerte csapata egyértelmű vereségét: "Gratulálok a Real Madridnak. Ezúttal nem voltunk egyenrangú ellenfeleik. Már az elejétől nyomást gyakoroltak ránk, és nem is engedték, hogy felálljunk. Nem tudtunk emelni a játékunk szintjén. A második félidőt jól kezdtük, de aztán kaptunk két buta gólt. Segítettünk nekik, hogy azt csinálják, amit a legjobban tudnak: kihasználják a területet. Nem tudtunk nyugodtak maradni. Sokszor voltunk pontatlanok, idegesen játszottunk. Izgatottnak éreztem a csapatom, és ez meg is látszott a mérkőzésen. Lloris sokáig meccsben tartott minket, de a második gól mindent eldöntött. Tavaly is kemény első félidőnk volt, de a szünet után fölénybe kerültünk. Ezúttal nem ez történt. Nagyon le voltunk maradva az ellenfelünktől. Most szellemileg és testileg is ki kell pihennünk magunkat. Tudjuk, hogy a Bajnokok Ligája után mindig nehéz jól teljesíteni a bajnokságban."

A francia szakemberrel a játékosai is egyetértettek, köztük Yoann Gourcuff: "A jobb csapat nyert. Nehéz volt elképzelni, hogy ilyen simán kikapunk, különösen az otthon elért eredmény után. Tudtuk, hogy gólt kell lőnünk, és ezért vállalnunk kellett egy kis kockázatot. Így aztán túl sok területet kaptak a Real játékosai, ami megkönnyítette a dolgukat. Most azon kell dolgoznunk, hogy az itt befektetett energiákból tovább tudjunk építkezni."

A Blancóktól az utóbbi néhány mérkőzésen hiányzó Cristiano Ronaldo visszatérése fontosnak bizonyult, hiszen az első gól előtt ő adta a gólpasszt Marcelónak. A portugál játékos elárulta, hogy még mindig nem volt tökéletes állapotban a mérkőzésen: "Nem sokon múlott a játékom. Nem voltam teljesen egészséges, de én döntöttem el, hogy játszani akarok. Az edző megkérdezte, és én azt mondtam «Vágjunk bele!» Nagyon fontos volt a továbbjutás, hiszen a klub hat idényen keresztül nem tudott a legjobb nyolc közé kerülni."

José Mourinhóhoz hasonlóan a támadó is elmondta, kit szeretne kapni a negyeddöntők pénteki sorsolásán ellenfélnek: "Talán az egyik kisebb csapattal lenne jó játszani, már ha van ilyen egyáltalán a negyeddöntőben. Amelyik együttes ide bekerül, az bárkire, így ránk is veszélyes lehet. Számomra a Barcelona lenne a legnehezebb ellenfél, és talán jobb lenne, ha velük csak később találkoznánk. Akár Raúl hazatérésére is sor kerülhet, de ne szaladjunk előre, várjuk meg a sorsolást!"