Európa Liga

Husztiék közel voltak, de kiestek

Mario Balotellit kiállították a Kijev ellen

A Twente jutott tovább a Zenit ellen az Európa Liga nyolcaddöntőjének visszavágóján, annak ellenére, hogy már az első félidő végére egygólosra csökkentették az oroszok a hátrányukat. A Manchester City és az Ajax is búcsúzott, a Benfica 1-1-es döntetlennel ment a legjobb nyolc közé.

Zenit-Twente 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Shirokov (17.), Kerzsakov (37.)
Tj.: a Twente, 3-2-es összesítéssel.
Huszti Szabolcs együttese tetemes (háromgólos) hátrányt szedett össze az első találkozón, de ez még nem jelentette azt, hogy lefutott lenne a párharc. Tettek is érte a szentpéterváriak, Shirokov révén már a 17. percben megszerezték a vezetést, a játékrész vége előtt néhány perccel pedig Kerzsakov talált a Twente kapujába, egygólosra csökkente csapata lemaradását.

Lazovic küzd a labdáért - Fotó: AFP
A félidő után Luciano Spalletti, a hazaiak mestere pályára küldte a magyar középpályást - Fernando Meirát váltotta - így téve támadóbbá csapatát az utolsó 35 percre. Rengeteg lehetőséget puskáztak el a hazaiak, főleg Danko Lazovic és a második gólt szerző Kerzsakov jeleskedett a helyzetek kihagyásában, emiatt maradt a kétgólos győzelem, de ezzel együtt Huszti klubja búcsúzott az Európa Ligából.

Manchester City-Dinamo Kijev 1-0 (1-0)
Gólszerző: Kolarov (39.)
Tj.: a Dinamo Kijev, 2-1-es összesítéssel.
Remekül kezdett a Manchester City, a támadó szekció összes tagja jelezte, hogy a pályán van. A vendégek a kétgólos előny tudatában a védekezésre koncentráltak, ettől függetlenül Oleg Guszev nagyon közel állt a vezetés megszerzéséhez a 6. percben.

A félidő végéhez közeledve aztán a párharc kimenetelét is befolyásoló esemény történt. Mario Balotellit kiállította a játékvezető, mert beletalpalt az egyik Kijev-játékos gyomrába, így 10 emberrel kellett legalább két gólt szerezni a hazaiaknak. Ennek ellenére a 39. percben megszületett az első City-gól, Alekszandar Kolarov jóvoltából.

A második félidőben azonban a Kijev kihasználva emberelőnyét, nem hagyott annyi területet a hazaiaknak és több veszélyes támadást is vezetett, de nem sikerült az egyenlítés. Mégsem volt okuk a szomorkodásra, mivel továbbjutottak a végső győzelemre is esélyesnek kikiáltott City ellen.


PSG-Benfica 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Bodmer (35.) ill. Gaitan (27.)
Tj.: a Benfica, 3-2-es összesítéssel.
A 2-1-es portugál sikerrel záruló első mérkőzés után a Benfica nem ülhetett az eredményre a Paris Saint-Germain ellen, így már az első perctől kezdve próbálta bevenni a franciák kapuját. Ez a 27. percben sikerült is, Gaitan lőtt hatalmas gólt 22 méterről a kapu rövid oldalába. A találatban vastagon benne bolt a PSG kapusa, Edel.

Azonban nem tartott sokáig a vendégek előnye, Erding szögletéből Mathieu Bodmer lőtt kapásból a portugálok hálójába. Fordulás után inkább a kihagyott hazai helyzetek domináltak, Nené és Bodmer is megszerezhette volna a hosszabbítást jelentő második gólt, de Roberto kapus mindvégig higgadt maradt. Az utolsó pillanatban Maurice előtt adódott lehetőség de a csereként beálló csatár elcsúszott a lövés pillanatában, így maradt a döntetlen, ami a portugálok továbbjutását jelentette.


Szpartak Moszkva-Ajax 3-0 (2-0) gólszerzők: Kombarov (21.), Welliton (30.), Alex (54.)
Tj.: a Szpartak Moszkva, kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel.
A Szpartak nem bízta a véletlenre a továbbjutást az Ajax ellen. Az idegenbeli egygólos győzelem miatt az oroszok voltak esélyesebbek, de a visszavágón sem maradt sokáig érintetlen a holland kapu. A 21. percben Kombarov lőtte a hazaiak első gólját, Welliton pedig a 30. minutumban talált be, így a félidő végére már háromgólos volt a Moszkva előnye.

A második játékrészben sem változott a játék képe, a hazaiak támadtak, aminek az gyorsan jött az eredménye. Alex szerezte csapata harmadik gólját az 54. percben. Az Ajax ezután végleg összezuhant, csak kapusuknak köszönhetik, hogy nem lett még nagyobb arányú a vereség.