Európa Liga

Dzsudzsák gólpasszal járult hozzá a PSV továbbjutásához

A magyar szélső a 14. percben futott el a bal oldalon, majd remek ütemben tálalt Lens elé, aki a kapuba lőtt, eldöntve ezzel a továbbjutást a Rangers ellen.

Dzsudzsák gólpasszt adott Skóciában - Fotó: AFP

Utolsó magyarként Dzsudzsák Balázsnak maradt még esélye az Európa Ligában, hogy kiharcolja csapatával a továbbjutást. A PSV-nek az otthoni 0-0 után Glasgowban a Rangers ellen kellett megküzdenie a továbblépésért. Öt perc elteltével A hazai kapusa, Alexander sokáig várt, de még el tudta rúgni a labdát a nagy lendülettel érkező Lens elől. A 9. percben Dzsudzsák próbálkozott balla, ám lövése elkerülte a kaput. A 14. percben aztán megszerezte a vezetést a PSV. Ismét a magyar szélső volt a főszereplő, ezúttal elfutott a bal oldalon és pontos középre adását Lens hat méterről pofozta a kapuba (0-1). A hollandok remekül játszottak, a skótok pedig nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy nekik kellett volna támadni, nem tudtak kezdeményezni. A PSV mintha nem is szerzett volna előnyt, továbbra is támadásban maradt. A 28. percben ismét Dzsdudzsák került helyzetbe, ám 11 méteres lövése magasan kapu fölé szállt. Az utolsó negyedórában már a hazaiak játszottak fölényben, ám komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, így 1-0-s vendégelőnnyel mentek a csapatok a félidőre.

Három perccel a második játékrész elkezdése után Wylde lőtt alig kapu mellé. A második játékrészben már egyértelműen átvették az irányítást a skótok, sok szögletet rúghattak, kapujuk elé szegezték a PSV-t. Egy óra elteltével Edu került hatalmas helyzetbe, ám rosszul találta el a labdát, így odalett a lehetőség. A 62. percben egy hazai szöglet után Naismith öt méterről a keresztlécre fejelt, a kipattanót is kapura rúgták, de Hutchinson keze útját állt a labdának a gólvonalon,a játékvezető azonban nem ítélt büntetőt. A 74. percben Dzsudzsák lőhetett szabadrúgást, lövése nem sokkal szállt el a felső léc felett. Az Eindhoven túlélte a kritikus időszakot, a hollandok tetszetősen adogattak a hazaiak térfelén. A Rangersben néhány kósza helyzete ellenére nem volt benne a gól. A 83. percben ismét Dzsudzsák villant, ezúttal egy 18 méteres szabadrúgást lőtt el a sorfal alatt, ám balszerencséjére a labda a kapufáról a mezőnybe vágódott vissza. A vendéglátók ugyan még az utolsó percekben is próbálkoztak becsülettel, ám az eredmény már nem változott, a PSV Eindhoven idegenbeli győzelmével vívta ki a továbbjutást.

 

A Porto nagyon gyorsan eldöntötte a továbbjutás sorsát, mivel a brazil származású Hulk rögtön a meccs elején vezetéshez jutatta a hazaiakat. A 24. percben pedig már kétgólos (összesítésben háromgólos) volt a portugálok előnye.


A Moszkva azonban gyorsan szépített, a 29. minutumban Tosics rúgta csapata első gólját a párharc során. A második játékrészben már egyik fél sem talált a kapuba, így a Porto kettős győzelemmel jutott az Európa Liga legjobb nyolc csapata közé.

Hiába támadta végig a Liverpool a Braga elleni visszavágót, a Joe Cole-Andy Caroll csatárkettős végig gólképtelen maradt, így hatalmas meglepetésre az odavágót hazai pályán 1-0-ra nyerő Braga kiütötte a Mersey-partiakat az Európa Ligából, ezzel a mindkét angol csapat búcsúzott a nap folyamán a második európai kupasorozatból.

A Leverkusen nem sok jóra számíthatott a Villarreal ellen, mivel a Sárga Tengeralattjáró az első találkozón, Németországban is nyerni tudott 3-2-re. Be is jött a papírforma, a hazaiak a 33. percben megszerezték a vezetést Santi Cazorla góljával.



A gyógyszergyáriak nem tudtak válaszolni a gólra, ehelyett ismét a spanyolok találtak a kapuba. Az első találatot jegyző Cazorla passzából Giuseppe Rossi talált René Adler kapujába. A mérkőzés végén még Rodriguez öngóljával szépítettek a németek, de lényeg nem változott a spanyolok kiejtették a Leverkusent.

Európa Liga, nyolcaddöntő visszavágó:

Rangers-PSV Eindhoven 0-1 (0-1)

gólszerző: Lens (14.)

Továbbjutott: a PSV, 1-0-s összesítéssel.

Porto-CSZKA Moszkva 2-1 (2-1)
gólszerzők: Hulk (2.), Guarin (24.) ill. Tosics (29.)

Továbbjutott: a Porto, kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

Liverpool-Braga 0-0

Továbbjutott: a Braga 1-0-s összesítéssel.

Villarreal-Bayer Leverkusen 2-1 (1-0)
gólszerző: Cazorla (33.), Rossi (61.), Rodriguez (82. – öngól)

Továbbjutott: a Villarreal, kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel.