Betegség

A Real és a Lyon játékosai a BL-meccs után biztatták Abidalt

Xavi embertelennek nevezte az UEFA tiltását

Az UEFA megtiltotta az általa szervezett mérkőzéseken részt vevő csapatoknak, hogy trikókon vagy mezeken üzenjenek a májdaganattal csütörtökön kés alá fekvő Éric Abidalnak, de a Real Madrid és a Lyon játékosai a BL-nyolcaddöntőjük után mind felvettek egy-egy pólót, amelyen a francia védőt biztatják. Xavi az európai szövetség döntését közben embertelennek nevezte, és beszámolt arról is, hogy csapattársa meglátogatta őket a szerdai edzésen, mielőtt a kórházba indult volna. A vb-ezüstérmes játékost a futballvilág sok képviselője biztosította a támogatásáról.

A Barcelona nagy ellenfele, a Real Madrid és Éric Abidal korábbi klubja, a Lyon egymással játszottak szerdán este a Bajnokok Ligájában, és mindkét csapat előre közölte, hogy biztató üzenettel szeretnék támogatni a katalán együttes hátvédjét, akinek daganatot találtak a májában. Az UEFA azoban gyorsan reagált, és órákkal a mérkőzés előtt letiltotta a feliratozott pólók viselését.

A Real Madrid játékosai kívánnak jobbulást a pólójukon szereplő felirattal Éric Abidalnak, akit májdaganattal operáltak meg 2011 márciusában

A meccs előtt így el is maradt a trikós üzengetés, de nem feledkeztek meg Abidalról. A Bernabéu Stadion kivetítőjén biztosították támogatásukról a játékost, amihez a nézők egyperces tapssal csatlakoztak. A találkozó után aztán előkerültek a fehér pólók is, rajtuk az "Animo Abidal", azaz "Bátorság Abidal" felirattal.

A Lyon játékosai üzennek Éric Abidalnak a pólójukon, akit májdaganattal operáltak meg 2011 márciusában

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az UEFA-nak ez bántja-e a szemét, az viszont biztos, hogy a szövetség tiltása többeket is zavart. Xavi, a Barcelona középpályása egyenesen embertelen döntésnek nevezte. A játékos egyébként beszámolt arról is, hogy Abidal útba ejtette a katalán együttes edzőközpontját, mielőtt a kórházba indult volna, és beszámolt az állapotáról a nem épp vidám csapattársaknak. "Ez volt a legrosszabb pillanat, amit valaha átéltem az öltözőben. Szomorú időszak ez számunkra, és nehéz neki és a családjának. Próbáltuk a támogatásunkról biztosítani, de meglepő módon inkább ő biztatott minket. Elképesztően erős, az optimizmus tökéletes példája. Azt mondta, folytassuk a munkát, és szombaton győzzük le a Getafét. Azt is megígérte az edzőnek, hogy ő is játékra jelentkezik majd. Ha győzünk, neki és a családjának ajánljuk majd a diadalt."

A barátok, a riválisok, és egyáltalán a futballvilág minden képviselője üzent Abidalnak. Cristiano Ronaldo és Kaká a Facebookon tették közzé a biztató mondataikat. A portugál kifejezte abbéli reményét, hogy "minden rendben lesz vele, és gyorsan vissza fog térni." Brazil csapattársa szerint "szomorú, ami Abidallal történik, de imádkoznunk kell érte. Isten áldását fogom kérni."

Sergio Sanchez, a Sevilla védője, akinek tavaly a szívét kellett megműteni, szintén támogatásáról biztosította a francia hátvédet, és azt mondta, "minden jól fog alakulni."

A Barcelona városi riválisa, az Espanyol játékosai sem felejtettek el üzenni. Alvaro, Chica és Javi Lopez szintén az interneten tettek közzé bátorító szavakat, klubjuk pedig levelet küldött az operációra váró játékosnak.

A hír természetesen Spanyolország határain túlra is eljutott. Francesco Totti, a Roma csapatkapitánya saját honlapján üzent Abidalnak: "Ő egy nagyszerű sportember, sokoldalú és szívós. Nagyon jól emlékszem rá a Franciaország elleni világbajnoki döntőnkről 2006-ból. Most műtét vár rá, és ez lesz az eddigi legkeményebb harca. Keményebb, mint bármelyik focimeccs. Tiszta szívemből kívánom neked a legjobbakat Éric. Remélem, gyorsan felépülsz, és jobb formában térsz vissza a pályára, mint valaha" - írta a Farkasok alfája.