Atlétika

London szabadtéri vb-t akar

  • VNA

Sohasem rendezett még Nagy-Britannia atlétikai világbajnokságot, London 2017-ben lenne házigazdája az eseménynek.

A brit sportélet vezetői már nem csak a jövőre esedékes nyári olimpiában gondolkoznak, hanem a stadionok, az ötkarikás játékokra felépített új létesítmények utóhasznosítása is fontos szerepet játszik náluk. Ennek egyik fontos megnyilvánulása volt az a bejelentés, amely arról szólt, hogy London megpályázza a 2017-es szabadtéri atlétikai világbajnokság megrendezését. A brit kormány által is támogatott elképzelések természetesen a most megépülő új Olimpiai Stadionba álmodják meg az atlétikai vb-t, amelyet London még sohasem rendezett meg korábban.

London az első város, amely érdeklődik az esemény megrendezése iránt, igaz ideje még bőven van, hiszen a hivatalos pályázatott majd csak 2011. szeptember 1-éig kell benyújtani a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). „Az atlétikai világbajnokság a legnagyobb olyan jellegű sportesemény, amelyet Nagy-Britannia még sohasem rendezett meg. Ezen mindenképpen szeretnénk változtatni. Az atlétikai nagyon népszerű nálunk, biztos vagyok benne, hogy sikeres és nézőkben gazdag eseményt tudunk rendezni.” – mondta Ed Warner, a Brit Atlétikai Szövetség elnöke. Az esetleges világbajnoki rendezés nem csak sportszakmai téren, vagy a létesítmények hasznosítása miatt lehetne fontos Londonnak, egy ilyen szintű megaesemény megszervezése ugyanis közel 100 millió fontos haszonnal is kecsegtet.

London eddig háromszor szeretett volna pályázni atlétikai világbajnokságra, de a 2003-as és a 2005-ös pályázatok esetében nem készült el időben a megfelelő stadion, a 2015-ös rendezésre benyújtandó pályázat pedig tavaly a kormányzati garancia vállalásánál bukott meg. Az idei világbajnokságot a dél-koreai Daegu városa rendezi meg, 2013-ban Moszkva, 2015-ben pedig az IAAF tavalyi döntése értelmében Peking lesz a házigazdája a szabadtéri atlétikai világbajnokságnak.