Férfi kézilabda

Itthon is legyőztük Macedóniát, kijutottunk az Eb-re

Kicsit gyengén kezdtünk, de már az első félidő végére összeállt a játékunk

Szerdán idegenben arattunk könnyed győzelmet Macedónia ellen idegenben a férfi kézilabda Európa-bajnokság I. selejtezőcsoportjában, vasárnap délután pedig Veszprémben kellett legyőznünk a délszláv együttest. Kicsit gyenge kezdés után ez végül nagyszerű játékkal és fiataljaink jó teljesítményével sikerült, így már biztosan ott leszünk a jövő évi szerbiai kontinenstornán.

Nagy Kornél fogadja a közönség gratulációját a Magyarország-Macedónia férfi kézilabda EB-selejtező után 2011 márciusában

Mindkét együttes kezdésén meglátszott a szerdai fölényes győzelmünk bélyege. A mieink talán kicsit lazán kezdték a vasárnapi találkozót, a macedónok pedig láthatóan kielemezték a hétközben elkövetett hibáikat. A támadójátékuk mozgékonyabb és főleg bátrabb lett, jól alkalmazták az egyéni betöréseket, és miután elkezdtünk kilépni rájuk a falból, a beállójukat is többször megtalálták.

Így hiába szerezte az első gólt Laluska Balázs, és hiába vezettünk 4-2-re, a nyolcadik percben már egyenlítettek, majd fordítottak a vendégek.

A mi játékunk kicsit nehezen állt össze, főleg védőfalunk volt lyukas. Annak ellenére, hogy ez nem feltétlen az ő hibája volt, Mikler Roland nem nagyon találkozott a labdával, így Mocsai Lajos le is cserélte, Tatai Péter érkezett a helyére. A másik szegedi kapusnak szerencsére jobban ment, a falunk is aktívabbá vált, főleg a mélységi mozgás lett jobb, így feljebb jöttünk az időközben már háromgólosra is növő (9-6) hátrányunkból. Főleg Ilyés Ferencnek köszönhetően, aki épp úgy, ahogy a világbajnokságon Norvégia ellen, ezúttal is a hátára vette a gyengélkedő csapatot, és nagyszerű átlövésekkel vette be a macedón kaput.

A 22. percben egyenlítettünk, majd két minutummal később a vezetést is átvettük. Tatainak ugyan reklamálás miatt le kellett ülnie két percre, de miután visszaállt, tovább remekelt, és lassan már mi voltunk háromgólos előnyben. A félidőt a magyar szövetségi kapitány időkérése után Ilyés újabb átlövése zárta le, 16-13 volt az állás a szünetben.

A második félidő első perceiben csak a mérkőzés folytatódott, a gólgyártás nem, majd felváltva jöttek a találatok. Így folyamatosan 4-5 gólos előnyben voltunk, a védekezésünk középen kemény volt és hatékony, inkább a széleken tudtak minket zavarba hozni a sárgamezesek, emiatt több büntetőt is kiharcoltak. Támadásban fantáziadúsan játszottunk, hol Ancsin bombái, hol Császár fantasztikus bejátszásai, és azokból Zubai, illetve a befutó Törő remek megoldásai hozták a gólt.

Az utolsó negyedóra kezdetén feljöttek ugyan a vendégek három gólra (23-20), de megint jött Ilyés és az ő visszahúzott átlövései elöl, valamint egy Tatai-bravúr hátul. A közönség közben a Veszprém-mérkőzéseken már jól bevált Építők-Építők buzdításra is rákezdett, amit persze a Szegedről és máshonnan jövők sem vettek zokon.

A hajrában olykor már azt is láthattuk, hogy ha a fiataljaink fejlődése nem törik meg, akkor a következő néhány évben is jó teljesítményeket láthatunk. Az utolsó tíz percet ugyanis a Nagy Kornél-Lékai Máté-Ancsin Gábor hármas kezdte, rögtön egy gyönyörűen kijátszott kínai figurával. Az ilyen megoldások természetesen elvették a vendégek kedvét, nem látszott bennük a tűz, közben a mieink továbbra is bombaerős lövésekkel találtak be.

Gyengébb kezdés után ezúttal is magabiztosan nyertünk tehát, ezzel már biztosan kijutottunk a kontinensbajnokságra, és ha Észtországnál több pontot szerzünk, a csoportunkat is megnyerjük.

Férfi kézilabda Eb-selejtező, 4. forduló:

Magyarország-Macedónia 29-26 (16-13)

A kvartett másik, még szombaton lejátszott mérkőzésén:
Bosznia-Hercegovina – Észtország 21-23

A csoport állása a 4. forduló után: 1. Magyarország 8 pont, 2. Észtország 4, 3. Macedónia 3, 4. Bosznia-Hercegovina 1

Az eddigi mérkőzések:
1. forduló (október 27-28.):
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 26-17
Macedónia-Észtország 30-25
2. forduló (október 31.):
Észtország-Magyarország 19-31
Bosznia-Hercegovina - Macedónia 28-28
3. forduló (március 9.)
Macedónia-Magyarország 22-29
Észtország - Bosznia-Hercegovina 35-30

A további program:
5. forduló (június 8-9.):
Bosznia-Hercegovina - Magyarország
Észtország-Macedónia
6. forduló (június 11-12.):
Magyarország-Észtország
Macedónia - Bosznia-Hercegovina