Olimpia 2012

Varese-ben lesz ausztrálok felkészülési központja

  • VNA

Az ausztrál olimpiai csapata az olaszországi Varese-t választotta felkészülési bázisának a londoni olimpia előtt.

Az ausztrál olimpiai küldöttség az olaszországi Varese-ben építi ki a londoni olimpia előtti felkészülési bázisát. A napokban létrejött megállapodás értelmében az ausztrálok 12 millió dollárt fordítanak arra, hogy sportolóik a megfelelő körülmények között készülhessenek fel az Európában sorra kerülő játékokra. Az európai edzőközpontként szolgáló létesítmény alkalmas lesz 15 különböző sportág versenyzői számára is az olimpiai felkészülésre. A varesei sportközpont ötcsillagos elhelyezést, a megfelelő sportlétesítményeket és sporttudományos hátteret is biztosít az ötödik kontinens sportolóinak.

A március elején megkötött megállapodást az ausztrál sportminiszter, Mark Arib személyesen látta el kézjegyével. Az ausztrál csapatok pedig ezt követően hamarosan meg is kezdik majd az olaszországi edzőközpont kihasználását. Elsőként néhány nap múlva az asztaliteniszezők, majd április elején a kerekes székes kosárlabda válogatott érkezik. Az ausztrál sportolók számára a londoni helyszín meglehetősen távoli (ezt a magyarok is megtapasztalhatták a 2000-es olimpia idején), így számukra fontos tényező lesz az akklimatizáció, amelyre a legjobb módszer egy saját edzőközpont létrehozása lehet. Az ausztrálok az átállás megkönnyítése mellett ezzel a megoldással sokat spórolnak is, ráadásul az egyes sportágak képviselői számára megkönnyítik az utazások szervezését és foglalását is.

Az ausztrál evezős és kerékpáros válogatott már több mint egy évtizede rendszerese Varese-ben készül, az itt található tó ideális helyszín a vízi sportokat űzők (evezés, kajak-kenu) számára. „A világ sport nagyhatalmai ellen szállunk harcba Londonban, amelyek sokkal nagyobb pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek, mint mi. Ezzel nem tudunk versenyezni, így kénytelenek vagyunk előre tervezett módon készülni és egységes stratégia mentén gondolkozni.” – indokolta az ausztrálok helyszínválasztását a sportminiszter. A központ nem csak az ausztrál olimpiai sportágak számára lesz nyitott, Arib elmondása szerint nem olimpiai sportágak Európában szereplő ausztrál versenyzőit is várják Varesebe.

Az edzőközpont egyszerre 50 sportoló elszállásolására alkalmas, de amennyiben ennél nagyobb igény mutatkozik, akkor a város szállodáiban ennél jóval bővebb a kapacitás. A létesítmény továbbra is olasz tartományi tulajdonban marad, de ausztrálok 10 évre szólóan kibérelték azt, megfejelve mindezt további 5+5 éves opciós joggal is.