Serie A előzetes

Rómában derbi lesz, az éllovasokra könnyű feladat vár

A Roma az utóbbi négy városi derbit megnyerte, de most a Lazio tűnik esélyesebbnek

A Seria A 29. fordulójának csúcsmeccse minden bizonnyal a vasárnap délutáni Roma-Lazio városi derbi lesz. Az utóbbi négy alkalommal a Farkasok győztek, úgyhogy a vendégeket biztosan fűti majd a bizonyítás vágya. Az utóbbi hetek eseményei az ő sikerüket is ígérik. Az Inter már péntek este pályára lép Bresciában, hiszen kedden már Münchenben kell megküzdeniük a BL-továbbjutásért. Az éllovas Milan vasárnapi matiné keretében győzheti le a már biztos kiesőnek tűnő Barit. A Juventus a Cesena otthonában próbálhat kimászni a gödörből.

Brescia-Internazionale
péntek 20:45
hatharom-tipp: 2
A fordulót a bajnoki címvédő bresciai látogatása nyitja. A találkozó azért pénteken lesz, mert az Internek kedden már Münchenben kell kiköszörülnie a Bayern elleni hazai 1-0-s vereség jelentette csorbát a Bajnokok Ligájában. Ehhez jó alapot adhat a kék-feketéknek egy győztes bajnoki. Attól azért nem tartunk, hogy Leonardo fiai nagyon kihajtanák magukat, de ahhoz túlságosan jók, hogy pontokat hullajtsanak egy kiesőzónában álló csapat ellen. Ráadásul a Milan Napoli elleni győzelme és a Lazio pontvesztései után most már hivatalosan is ők a városi rivális elsőszámú üldözői a bajnokságban, de öt pontot még le kell dolgozniuk. A Milannak pedig a Tottenham elleni BL-búcsú után már a Scudetto lesz az elsőszámú célja. Igaz ugyan, hogy a Brescia az ősszel pontot rabolt a San Siróból, de most négymeccses nyeretlenségi, az Inter pedig négymeccses (bajnoki) győzelmi sorozat után érkezik a találkozóra, és szerintünk - ha nem is biztos, hogy könnyen -, de Eto'o-ék mindkét szériát meghosszabbítják.

Cesena-Juventus
szombat 20:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp: x
Fix kettest mondanánk, ha nem láttuk volna a Juventust az utóbbi hetekben, meg ha nem tudnánk, hogy a legutóbbi hat egymás elleni mérkőzésük a Cesena pályaválasztásával döntetlennel ért véget. Lassan ott tartunk, hogy a Zebráknak az egy pont is sikert jelentene, hiszen az Inter február közepi legyőzése óta háromszor kikaptak, ráadásul a Lecce és a Bologna elleni összeomlás nehezen magyarázható. A Milan elleni vereség talán még belefér, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, egyre többen emlegetik Del Neri kirúgását. Abban nem vagyunk biztosak, hogy ez már aktuális lenne, de egy esetleges szombati vereség után akár meg is történhet. A Cesena múlt vasárnap majdnem megette ebédre a Sampdoriát, de azért valahogy két gólt kaptak a sima 3-0-s vezetésük után. A három - bennmaradás szempontjából különösen értékes pontot - így is elhozták Genovából, de azért ebből látszik, hogy a védelmük sebezhető. Ezért nem is gondoljuk, hogy vérszemet kapnának az idegenbeli győzelemtől, szerintünk az egy biztos pontot is többnek tartják a semminél, a Juve pedig nem lesz képes a reteszüket feltörni.

AC Milan-Bari
vasárnap 12:30 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 1
Az első helyezett az utolsó ellen. Abban ugyan nem vagyunk teljesen biztosak, hogy a Milan megszerzi a bajnoki címet, de arra fogadni merünk, hogy a Bari ki fog esni a Serie A-ból, méghozzá az utolsó helyen. Kilenc pont a hátrányuk a 19. Brescia mögött, messze a legkevesebb gólt szerezték - ez a mutató sajnos Rudolf Gergely érkezése óta sem nagyon javult -, és a harmadik legtöbbet kapták. Ehhez viszont hozzá kell tennünk, hogy a Palermo úgy kapott náluk hárommal több találatot, hogy abban benne van az Udinese elleni 7-0-s vereségük is, ami ugyan súlyos, de mégiscsak egymeccses rövidzárlat. A Milannál kevesebbszer ezzel szemben senki nem kapitulált a szezonban, és idén már kétszer - egyszer a bajnokságban, egyszer a kupában - nyertek a Bari ellen. Sorolhatnánk még a statisztikai adatokat alátámasztásként, de a lényeg, hogy egyértelműnek tűnik a hazai győzelem. Még akkor is, ha hétközben kiestek a Bajnokok Ligájából. Sőt, az, hogy Londonban jól játszva nem találtak be, inkább felpaprikázza, mintsem elkedvetleníti őket.

Gonzalez és De Rossi küzd a labdáért a Roma-Lazio kupameccsen 2011 januárjában

Roma-Lazio
vasárnap 15:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 2
Kicsit csodálkozunk, hogy az olaszok az egyébként is sűrű vasárnap délutáni programba suvasztották be a fővárosi derbit, de annyi baj legyen! Ettől még jó, parázs mérkőzést fogunk látni. Az mondjuk nyugodtabb hangulatot ígér, hogy Totti állítólag sérülés miatt nem fog játszani. A hírek szerint a Farkasok csapatkapitánya a Sahtar elleni - 3-0-s vereséggel és BL-búcsúval végződő - kirándulás során sérült meg. Ha így volt, akkor nyilván valamelyik edzésen, mert egy percet sem játszott. A csapatkapitány esetleges hiányán kívül is elég sok minden a Roma vereségét sugallja. A várt javulást eddig Montella sem hozta el, több játékos az átigazolási hírek állandó főszereplője, és még a klub pénzügyi gondjai sem oldódtak meg. A Lazio játékosaiban pedig nyilvánvalóan buzog a bizonyítási vágy, hiszen az utóbbi négy rangadót elvesztették. A formájuk ezzel szemben jobb, az utolsó négy bajnokijukból hármat megnyertek, és öt pont előnyük is van a Romával szemben.

Chievo-Fiorentina
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: x
A két csapat egymás ellen nem szeret ugyan döntetlent játszani (az utóbbi tizennégy találkozójukból csak egyet nem tudtak döntésre vinni), de egyébként ebben a szezonban nagyon is jellemzik őket az x-ek. Ennek szellemében ezúttal is pontosztozkodásra számítunk. Az nagyjából mindkét csapatnak megfelel, bár a Chievónak talán kicsivel jobban kell igyekeznie, hiszen közelebb van a kieséshez.

Catania-Sampdoria
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 2
A Samp néhány hete még kényelmes pozícióban figyelhette a nemzetközi porondért hajtók és a kiesés ellen küzdők harcait, aztán annyira belemerültek a pihenésbe, hogy arra ébredtek, hogy fáznak, ugyanis kegyetlenül fúj a kiesés szele. Az előző heti hazai vereség után ki is rúgták Domenico Di Carlót, aki már elég régóta nem találta a megfelelő összeállítást és a megfelelő hadrendet sem. A legtöbb csapat az új edző első meccsén emberfelettit szokott teljesíteni, így most is azt várjuk, hogy győzni fognak a vendégek. Ezt a leginkább úgy tudjuk elképzelni, hogy 3-0-ra nyernek, egy gólt Koman Vladimir szerez Laczkó Zsolt alapvonalról beküldött visszapasszából, egyet Massimo Maccarone Koman lapos indításából, egyet pedig bárki más egy szöglet utáni fejesből.

Lecce-Bologna
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 1
A Leccének minden pont kell, a Bologna pedig épp ott áll, ahol a fentebb említett Sampdoria nemrég: Európában biztos nem mutatják meg magukat, de kiesni sem nagyon fognak már. Vasárnapi ellenfelükkel szemben konkrétan nyolc pont az előnyük, és idegenbe általában nem győzni járnak, így Leccébe sem. Ősszel hazai pályán 2-0-ra nyertek, most belefér nekik a lazítás is.

Cagliari-Udinese
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 2
A vendégek számára az Európa Liga már szinte biztosnak tűnik a jövő évre, de ha csipkedik magukat, akár még a BL-selejtezős helyre is befuthatnak. Ehhez persze kell a Lazio vagy a Napoli botlása is, de épp azért kell Di Natalééknak közvetlen ellenfeleik nyakán lihegni, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Idegenbeli mérlegük mondjuk elég rapszodikus, (6-2-6), de a Cagliari is elszenvedett már otthon 5 vereséget. A hazaiaknak van ugyan némi esélyük arra, hogy odaérjenek az egyik EL-helyre a szezon végén, de ezt azért nagy falatnak érezzük a számukra.

Genoa-Palermo
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: x
A Palermo sorozatban négy mérkőzést veszített el, közte az Udinesétől 7-0-ra kaptak ki. Miccoliék nyilván szívesen megszakítanák a rossz szériát, de a Genoa nem valószínű, hogy könnyen megadja magát, hiszen ők talán még a csak a biztos bennmaradás határán mozognak. Döntetlenre számítunk, de az izgalmas fajtából, ebbe még a hazai Floro Flores eltiltása sem nagyon szólhat bele, hiszen a csatár eddig csak két gólt tett be a közösbe.

Parma-Napoli
vasárnap 20:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 2
A Nápolyiak két fordulóval ezelőtt még a Milan sarkában voltak, aztán kikaptak a piros-feketéktől, majd döntetlent játszottak a Bresciával, így már vissza is csúsztak a harmadik helyre, és nyolcpontos hátrányba kerültek. Jelenleg sokkal inkább a mögöttük állókra, mint az előttük lévőkre kell figyelniük. Ráadásul az utolsó két meccsükön gólt sem szereztek, arra pedig lassan két éve nem volt példa, hogy ez háromszor egymás után bekövetkezzen. Az igaz ugyan, hogy idegenben nem a Parma a kedvenc ellenfelük - az utolsó kilenc alkalomból hatszor kaptak ki, de szerintünk ha más nem, a szokásos hajrábeli szerencséjük melléjük áll - az utolsó negyedórában 16 gólt szereztek -, és nyerni fognak.