Bajnokok Ligája

Raúl - az eleven történelem

Három Bajnokok Ligája siker, a legtöbb lőtt gól, a legtöbb lejátszott találkozó. Ezek a legfőbb ismérvei a Schalke csatárának, Raúlnak Európa legrangosabb labdarúgó-sorozatában, a Bajnokok Ligájában. És még mindig nincs vége, hiszen a spanyol csatár együttese épp a Valenciát búcsúztatva jutott a BL negyeddöntőjébe. Ki tudja hol a határ?

A megszokott gólöröm - Fotó: AFP
A hihetetlen történet 1995. szeptember 13-án indult, ekkor mutatkozott be a 18 éves Raúl a Bajnokok Ligájában a Real Madrid tagjaként az Ajax ellen. Azon az estén még nem sikerült feliratkozni a góllövőlistára, de az akkori edző, Jorge Valdano már sejtette, hogy az sem lehet túl messze. Igaza lett.

Történt ugyanis, hogy a Királyi Gárda épp a Ferencvárost fogadta, a zöld-fehérek pedig igencsak bánták, hogy a fiatal támadó gólérzékenysége ellenük mutatkozik meg először. Harmadik BL-mérkőzésén mesterhármast ért el.

Azóta eltelt néhány év - egészen pontosan 15 és fél - és a statisztikák alapján Valdano jóslata bejött, Raúl 71 találattal vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját, és ő szerepelt a soroztban a legtöbb találkozón. Emellett azzal, hogy jelenlegi csapatával továbbjutottak a Valencia ellen, két mérkőzéssel biztosan tovább íródik a történet, csak a sérüléseket kell elkerülnie.

Amikor Raúl 2010 nyarán csöndben elhagyta a Realt, mindenki arra gondolt, hogy a 33 éves játékos már csak levezetni megy a Bundesligába. A Schalke nem kínált mást, csak játéklehetőséget és BL-indulást. De aki lesajnálta a csatárt, az hatalmasat tévedett.

A Királykékeknél eddig 25 bajnokin lépett pályára (ebből csak 5 meccsen csereként), ezeken 11 gólt szerezve és két gólpasszt kiosztva csapata legeredményesebb tagjává vált, valamint elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a gelsenkircheniek bejutottak a Német Kupa döntőjébe.

A Bajnokok Ligájára visszatérve, az idei kiírásban a Schalke eddigi összes mérkőzését végigjátszotta, és ezalatt két rekordot döntött meg, az egyik a különféle nemzetközi kupákban szerzett gólok száma (jelenleg Inzaghi előtt vezet 71 találattal), a másik a BL-ben játszott mérkőzések száma volt (Maldinit előzte le, jelenleg 140 meccset számlál a spanyol legenda).

A Real Madrid esetleges továbbjutása esetén akár nevelőklubjával is szembekerülhet, bár a csatár érthető módon ezt legszívesebben elkerülné, nem szeretne ellenfélként visszatérni a Bernabéuba.
De bárkivel is kerüljön szembe a német csapat, Raúl régóta szerepel a futball „történelemkönyvében”, és nem lehet tudni, hány fejezet íródik még a nevéhez.

Néhány gyönyőrű Raúl-gól