Forma-1

Perez ezúttal tisztán győzött

  • Kele János

Harmadik napján is túl van az öt naposra tervezett barcelonai F1-es teszt, méghozzá vaskos meglepetéssel: a mai gyakorlást ugyanis a Sauber mexikói újonca, Sergio Perez nyerte, a tegnapival ellentétben kanyarlevágás nélkül.

Sergio Perez, a Sauber pilótája a barcelonai teszten.
Mint ismeretes, a tegnapi nap után is úgy tűnt egy darabig, hogy a hinwilliek fiatal reménysége zárja az élen a napot, ám utólag kiderült, hogy Perez levágott egy kanyart a középső szektorban, emiatt pedig elvették tőle a legjobb idejét, s Sebastian Vettel került a lista élére. Az a Vettel, aki ma pihent, inkább átadta a helyét hű fegyverhordozójának, Mark Webbernek – az ausztrál pedig a harmadik helyre repítette a Red Bullt.

Aggodalomra persze semmi ok, a helyszínen tartózkodó újságírók egyértelműen állítják: a Red Bull csak játszik a mezőnnyel, gyakorlatilag akkor tudnának gyors kört futni, amikor csak akarnak, ám ők nem feltétlenül a sebességre helyezik a hangsúlyt. Persze ez a Sauberre is elmondható, hisz a svájciak már jó előre bejelentették, hogy Perez ma verseny-szimulációt fog végrehajtani, a köridejei tehát ennek szellemében értekelendőek. Bár nem sikerült maradéktalanul végrehajtania a programot (KERS-hiba hátráltatta), azért nem lehetnek elégedetlenek Hinwillben…

Nem úgy a Williamsnél, amely továbbra is szerfelett törékenynek tűnik. Bár Barrichello nem volt lassú (ellentétben a venezuelia csapattárssal, Maldonadóval), kétszer is meg kellett szakítani az edzést Williamsének meghibásodása miatt. Ez pedig még annál is több, mint ahány piros zászlót a Virgin miatt kellett előkapniuk a pályamunkásoknak.

A Mercedes javult kissé az előző naphoz képest, Schumacher az ötödik helyen fejezte be a napot, ráadásul egészen sok kört meg tudott tenni a W02-essel. Norbert Haug pedig még azt is elismerte, hogy a stuttgartiak közel sem üres tankkal körözgetnek, inkább a versenyek közepén tapasztalható „állapotokat” próbálják szimulálni, hiszen az jó kiindulási alap lehet mind a tele, mind az üres tankos idők kiszámítására. Arról persze jótékonyan elfelejtett beszélni, hogy akkor most tényleg ennyire nem fekszik az autó Rosbergnek, vagy Schumacher táltosodott meg, esetleg a csapat valami extra feladatot ró a fiatalabbik németre… Persze az is lehet, hogy az újságírók nem kérdeztek rá eme apróságra.

Pedig ha valamikor, akkor most talán lett volna rá idő, hiszen a sajtó kedvencének számító Mclaren a mai napon pihent, hogy egy plusz nappal tovább maradhasson, mint a legtöbb istálló. Persze ez még nem volt elég arra, hogy teljesen kikerüljenek az érdeklődés homlokteréből, számtalan világnagyság elemezte felváltva, hogy a wokingiak mit és mennyire fuseráltak el az új autójukon - sőt mi több, még maga Lewis Hamilton is előállt, és nem átallotta azt mondani, hogy semmi esélyük jelenleg a győzelemre. Azért én még mindig várnék kicsit a leírásukkal, lehet, hogy nem lesznek a pole pozícióban Ausztráliában (nyakamat rá), de ha egy dobogó környéki eredményt el tudnak csípni, akkor még nem reménytelen a szezon, hiszen az évad közbeni fejlesztésekben mindig is nagy királynak számított Whitmarsh (akkor persze még Dennis) csapata.

A két renault-s eközben felosztotta egymás között a munkát, bár így sem jutottak túl sokra az enstone-iak, hisz Heidfeld és Petrov együtt is csak 56 körre volt képes. Hát hol van ez Felipe Massa 132 fordulójától? A kis brazil eszeveszett tempóban tesztelt ma, jóformán alig pihent, ennek pedig két oka lehet: valami vagy nincsen rendben Maranellóban (ahhoz azért túl gyorsak és megbízhatóak), vagy pedig Massa nagyon el akarja látni Alonso baját a szezonnyitón.

Szentelek pár sort azért a többieknek is, főképp azért mert el voltam készülve egy Toro Rosso győzelemre a mai napon, aztán semmi nem lett belőle. Alguersuari csak a tizedik lett, még Kovalainen is megelőzte a Lotusszal, holott a norfolkiak aztán tényleg nagy bajokkal küszködtek ma, technikai igazgatójuk, Mike Gascoyne például nem győzött Jarno Trulli bocsánatáért esedezni azért, mert csak hat körig bírta alatta a kocsi. Én speciel nagyon bízom benne, hogy a Lotus jó lehet a pontszerzésre idén, de ugye ismerjük a mondást: ahhoz, hogy győzz, előbb célba kell érj! Nos, ugyanez igaz a pontszerzésre is, legyen bármilyen meglepő…

1.    Sergio Pérez (Sauber-Ferrari)                    1:21.761    94 kör
2.    Felipe Massa (Ferrari)                                 1:22.092    132
3.    Mark Webber (Red Bull-Renault)                1:22.466    97
4.    Rubens Barrichello (Williams-Cosworth)   1:22.637    105
5.    Michael Schumacher (Mercedes)              1:22.892    89
6.    Nick Heidfeld (Renault)                               1:23.541    32
7.    Heikki Kovalainen (Lotus-Renault)             1:23.990    40
8.    Vitalij Petrov (Renault)                                1:24.233    24
9.    Adrian Sutil (Force India-Mercedes)           1:24.334    108
10.   Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari)    1:24.779    107
11.   Jérome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth)      1:27.336    96
12.   Jarno Trulli (Lotus-Renault)                        1:34.485    6