Torna

Olimpiai edzőközpont lett Károlyi Béla birtoka - videó

  • VNA

Hivatalosan is viselheti az Olimpiai Edzőközpont titulust Károlyi Béla torna edző egyesült államokbeli magánbirtoka.

A kolozsvári születésű Károlyi Béla neve már évtizedek óta összefügg a torna sporttal, azon belül is elsősorban az amerikai sportolók sikereivel. A tapasztalt edzőről eddig is közismert volt, hogy él hal a sportágért, lelkesedése már közel a hetven felé is töretlen. A napokban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) bejelentette ugyanis, hogy a Károlyi család tulajdonában lévő, a Texas állambeli Huntsville-ben található birtok hivatalosan is olimpiai edzőközpont státuszt kap.

A megállapodás értelmében a Károlyi Ranch az amerikai tornász, ritmikus gimnasztika és trampolin csapat számára szolgál majd bázisul a 2012-es londoni olimpia előtt. Az edzősködést az 1996-os atlantai olimpia után befejező, most 68 esztendős Károlyi hatalmas birtoka 300 sportoló és edzőik, valamint a csapatot kiszolgáló stáb befogadására is alkalmas, ahol külön táncstúdió, orvosi szoba és a közös helyiségek mellett három tornaterem is a sportolók rendelkezésre áll.

„Női tornászaink sikerei az utóbbi egy évtizedben megmutatták azt, hogy mennyire fontos az a fajta csapatszellem, amely az itt töltött edzőtáborok során alakulhat ki a válogatott keret tagjai között. Az olimpiai bizottság ezzel a mostani döntésével is szeretné elismerni a Károlyi Ranch szerepét a tornász válogatott sikereiben.” – mondta a bejelentés kapcsán az USOC egyik vezetője, Scott Blackmun.

A birtokot Károlyi Béla és felesége Károlyi Márta vezetik, akik 1981-ben politikai menedékjogot kérve érkeztek az Egyesült Államokba. Az utóbbi három évtizedben az általuk edzett klasszisok közé tartozott Nadia Comaneci, Mary Lou Retton, Kerri Strug, Kim Zmeskal vagy Dominique Moceanu is. Károlyi edzői pályafutása alatt kilenc olimpiai és 15 világbajnokot nevelt. A Károlyi család folyamatosan fejleszti az edzőközpontot, ahova évek óta számos válogatott és csapat utazott el már készülni. Az USOC hivatalos elismerése is csak „legalizálja” az eddigi helyzetet, hiszen az amerikai női tornász válogatott már tíz éve ezen a helyszínen készül szint minden világversenyre.