Európa Liga

Dzsudzsákék nem tudták legyőzni a Rangerst

A PSV hazai pályán 0-0-t játszott a szívósan védekező Glasgow Rangers ellen, így a skót csapatnak megnőttek az esélyei a továbbjutásra.

PSV-Rangers az Európa Ligában - Fotó: AFP

PSV EINDHOVEN-GLASGOW RANGERS

A PSV Eindhoven nem indult jó esélyekkel a Glasgow Rangers ellen, ha csak a statisztikákból indulunk ki. Eddig ugyanis a két csapat találkozásain három skót győzelem és egy döntetlen született. A hazaiaknál természetesen kezdőként lépett pályára Dzsudzsák Balázs, a vendégek pedig El Hadji Diouftól várták a gólokat. A csapatokat nem fogadta telt ház a PSV otthonában, egy bajnoki találkozóra minden bizonnyal kíváncsibbak Eindhovenben, mint az Európa Ligára. Az első tíz percben csak tapogatóztak a csapatok, igazi helyzetek nem alakultak ki a kapuk előtt. Az első komolyabb lehetőség Berg előtt adódott, aki egy szép átadás után ziccerben lépett ki, de 7 méterről a kivetődő kapusba lőtte a labdát. A PSV játszott fölényben, beszorította ellenfelét a holland csapat. A 20. percben egy ígéretes holland támadás futott a pályán, de Bergtől döntő pillanatban elpattant a labda. Dzsudzsák az első félidő derekén lövésre szánta el magát, ám a labda magasan kapu fölé szállt. Fél óra elteltével jutott el a Rangers a hazai kapuig, de Edu lövésébe Bouma lépett bele. A 37. percben Lens csúsztatására Marcelo és Berg érkezett, ám a két hazai futballista egymást zavarta. Így gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok a félidőre.

A fordulás után Foster mutatott be óriási szólót, de Engelaar szögletre tudott menteni az utolsó pillanatban. Az 52. percben Berg került nagy helyzetbe, de 13 méteres lövése a jobb oldali kapufa mellett ment el centikkel. Öt percre rá már a másik kapu előtt adódott lehetőség: Bartley fejelt közvetlen közelről, de Isaksson nagyot mentett. Dzsudzsák Balázs átment a pálya jobb oldalára, a második játékrészben befelé cselezve próbált meg helyzetbe kerülni. A színvonal továbbra sem verdeste az eget, nem bírt egymással a két együttes. A 71. percben a mérkőzés addigi legnagyobb helyzete maradt ki: Dzsudzsák ívelt lágyan jobb oldalról a hosszú oldalon érkező Marcelo fejére, aki 5 méterre a kaputól teljesen egyedül mellé bólintott. Továbbra is a PSV játszott fölényben, de komoly helyzetet nem tudtak kialakítani, a skótok nagyon szívósan védekeztek. Így a döntés a visszavágóra maradt, mivel ezen a találkozón gól nem esett.

BRAGA-LIVERPOOL

Nem indult jól a Braga elleni mérkőzés a Liverpoolnak, ugyanis a Vörösök görög védője, Sotiris Kyrgiakos buktatta Mossorót a büntetőterületen belül, a megítélt tizenegyest pedig Alan berúgta Pepe Reina kapujába (1-0).

A második félidőben is a hazaiak léptek fel támadóbban, a Liverpoolnak egyszerűen nem sikerült birtokolni a játékszert. Az utolsó percekre vették át a mérkőzés irányítását, de az eredményen már nem tudtak kozmetikázni, maradt az egygólos hazai győzelem.


LEVERKUSEN-VILLAREREAL

A Leverkusen-Villarreal párosításban a hazaiak kezdték aktívabban a találkozót, több veszélyes helyzetet alakítottak ki, de csak a 33. percben sikerült megszerezniük a vezetést. Michal Kadlec rúgott hatalmas gólt jó 25 méterről (1-0). A félidő lefújása előtt azonban kiegyenlítettek a spanyolok Giuseppe Rossi góljával (1-1).

A második játékrészben sem kímélték egymást a felek, a spanyol csapatba frissen beálló Nilmar már a vendégeket juttatta vezetéshez a 70. percben (1-2), de csak másfél percig tartott az előnyük. Gonzalo Castro villámgyorsan egyenlített (2-2). A végén mégsem örülhettek a németek, mert Nilmar a lefújás előtti pillanatban újra betalált (2-3), és ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Leverkusent a visszavágó előtt.

CSZKA MOSZKVA-PORTO

Az első félidő statisztikájára pillantva a CSZKA Moszkva örülhetett inkább a döntetlennek, mivel a Porto játékosai sokkal többször próbálkoztak lövéssel, mint a hazaiak. A portugálok közül a brazil származású Hulk volt a legaktívabb, gólt azonban ő sem tudott szerezni.

Fordulás után sem változott sokat a játék képe, a vendégek mezőnyfölénye a 70. percben érett góllá. Varela passzából Guarin talált a CSZKA kapujába, megszerezvén a párharc első találatát (0-1). A hajrában többet próbálkoztak az oroszok, de nem sikerült az egyenlítés.

Európa Liga, nyolcaddöntő első mérkőzés:

PSV Eindhoven-Glagow Rangers 0-0

Braga-Liverpool 1-0 (1-0)
gólszerző: Alan (18. - büntetőből)

Bayer Leverkusen-Villarreal 2-3 (1-1)
gólszerzők: Kaldec (33.), Castro (72.) ill. Rossi (42.), Nilmar (70., 94.)

CSZKA Moszkva-Porto 0-1 (0-0)
gólszerző: Guarin (70.)