Európa Liga

A Manchester City kapitulált Kijevben

Az Ajax otthon kapott ki, a Benfica fordított

Sevcsenko és Huszijev találataival 2-0-ra nyert a Dinamo Kijev a Manchester City ellen az Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Az angolok tucatnyi helyzetet puskáztak el, így az ukrán klub bizakodva várhatja a visszavágót.

Sevcsenko gólöröme - Fotó: AFP

DINAMO KIJEV-MANCHESTER CITY

Erősen kezdett a Manchester, már a 2. percen veszélyeztettek, de a szögletet követő Mario Balotelli-fejes messze elkerülte az ukrán kaput. A következő nagy helyzet azonban már a hazaiak csatára, Andrij Sevcsenko előtt adódott, de a Milant és Chelsea-t megjárt támadó fölé lőtt.

A 10. percben ismét az angolok olasz csatártehetsége került helyzetbe, de túl hosszan tolta meg maga előtt a labdát, és Sovkovszkij kapus pedig rávetődött a játékszerre. Csatártársa Edin Dzeko sem maradt észrevétlen, szabadrúgásból veszélyeztetett.

A 25. percben aztán vezetéshez jutottak a hazaiak, Jarmolenko gyönyörű átadásából Sevcsenko lőtt gólt Joe Hart kapujába (1-0). A csatár érdemeit nincs értelme vitatni, ettől függetlenül, a City kapusa is ludas a gólban.

Tíz perccel a vezetés után ismét helyzetbe került egy hazai támadó, ezúttal Milevszkij kapott remek átadást, a csatár a kapu irányába fordult, Joleon Lescott pedig szerelte, azonban a Kijev szerint büntetőt ért az angol megmozdulása.

A félidő vége előtti utolsó percben ismét Milevszkij került helyzetbe egy kavarodás után, de lövése messze a kapu fölött hagyta el a játékteret, és több akcióra már nem is maradt idő.

A második játékrész elején mindkét fél szerezhetett volna gólt, Sevcsenko és Balotelli helyzetei egymás után következtek.

Az 59. percben aztán az olasz helyére beállt Carlos Tévez azonnal zavart okozott a hazai védelemben, beadására Yaya Touré érkezett, de az elefántcsontparti középpályás egy hajszállal elszámította magát.

Tévez beállásával megélénkült a City addig sem lassú támadójátéka, az argentin lepattanó lövését Zabaleta küldte rá a 71. percben, a labda azonban megpattant egy hazai védőn és éppen David Silva elé került, de a spanyol elhibázta.

Aztán a 77. percben hatalmas meglepetésre a hazaiak szereztek újabb gólt. Egy beadást a manchesteri védők nem rúgtak ki, a baloldalról pedig érkezett Oleg Huszijev, aki jobb lábbal a fölső sarokba varrta a labdát (2-0).

A utolsó játékpercekben a vendégek hatalmas fölényben játszottak, de egy gyors kontrából csaknem ismét gólt szerzett a Dinamo, Hart azonban védte a rövid oldalra érkező próbálkozást.

A fölény nem érett góllá az utolsó pillanatokban, ezért a Dinamo Kijev magabiztos győzelmet aratott a Manchester City felett, és ezáltal jó eséllyel várhatja a visszavágót.

AJAX-SZPARTAK MOSZKVA

Az Ajax és a Szpartak Moszkva nem bírt egymással az első félidőben, bár Szulejmani előtt több lehetőség is adódott, hogy megszerezze a vezetést a hazaiaknak. A második játékrészben mégis a vendégek szerezték meg a vezetést Alex révén. A brazil két gyönyörű csel után ballal hatalmas gólt ragasztott a kapu jobb oldalába. Ezzel a Moszkva nagy lépést tett a továbbjutás felé.

TWENTE-ZENIT

Huszti Szabolcs a kispadon kapott helyet a vendégeknél, a 25. percben pedig már hátrányba is került az orosz együttes: egy gyors ellentámadás után Chadli futott el a jobb oldalon, beadása megpattant egy védőn, így pont jól jött De Jong fejére, aki magabiztosan a kapuba bólintott. A második félidő elején kettőre növelte az előnyét a hazai csapat, Landzaat növelte az előnyt. A 69. percben Huszti Szabolcs is pályára lépett, méghozzá Zyrianov helyett. A vendégek gondjait azonban ez sem oldotta meg, sőt még nagyobb hátrányba kerültek, miután De Jong keretbe foglalta góljával az összecsapást. A Zenitnek hazai pályán háromgólos hátrányt kellene ledolgozni.

BENFICA-PARIS S.G.

Még az első negyedóra sem telt el, amikor Nene iramodott meg a bal oldalon, majd befelé vezette a labdát, és remek átadást adott a kilépő Luyindula elé, aki a kapussal szemben állva már nem hibázott. Ekkor magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Bencfica, aminek meg is lett az eredménye: még a félidő vége előtt Maxi Pereira egyenlített, amikor a 16-oson belül egy csodálatos átadást kapott Martinstól. A vendéglátók a második játékrészben is többet támadtak, és a sokadik lehetőségüket már kihasználták. A 81. percben Jara találata eldöntötte a találkozót. A továbbjutás csak a visszavágón fog eldőlni.


Európa Liga, nyolcaddöntő első mérkőzés:

Dinamo Kijev-Manchester City 2-0 (1-0)

Gólszerző: Sevcsenko (25.), Huszijev (77.)

Ajax-Szpartak Moszkva 0-1

Gólszerző: Alex (57.)

Twente-Zenit 3-0

Gólszerző: De Jong (25., 92.), Landzaat (56.)

Benfica-PSG 2-1

Gólszerző: Maxi Pereira (42.), Jara (81.) ill Luyindula (14.)