Dopping

Tiszeker Ágnest meglepte Ungvári Attila esete

  • MTI

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője azt mondta: őt is meglepte a cselgáncsozó Ungvári Attila esete, miután sem vele, sem a testvérével, Miklóssal nem volt soha gondjuk.

Tiszeker Ágnes a Digisport Reggeli Start című műsorában
A MACS hétfőn jelentette be, hogy az egyik magyar induló pozitív mintát szolgáltatott a februári Hungária Kupán, majd kedden a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) közölte: a 73 kg-ban aranyérmes Ungvári Attiláról van szó, a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolt találtak. Az MJSZ hozzátette, hogy a versenyző tesztje január közepén, a bakui Világkupa utáni vizsgálaton is pozitív lett.

"A dzsúdó nem doppingérzékeny sportág, ezért is meglepő, hogy egy 22 éves tehetséges sportoló ilyen helyzetbe került, de egyelőre nem doppingvétségről beszélünk, csak egy pozitív A mintáról" - hangsúlyozta szerdán a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában nyilatkozva Tiszeker.

Szakberkekben a sztanozolt elavult szernek tartják, a MACS vezetője szerint azonban ez nem mérvadó.
"Nem számít, hogy elavult szert mutattak ki a vizsgálatok, hiszen a doppingolás és a doppingellenőrzés terén nem lehet semmit kizárni. Az anabolikus szteroidok a pozitív eredmények 60-70 százalékát alkotják. A sztanozol kiváló erőfejlesztő, és a küzdősportokban, ahol ez nagyon fontos, ott az anabolikus szteroidok toronymagasan vezetnek. Kétségtelen, hogy ez nem egy új szer, de ma is használják őket, mivel olcsón hozzáférhetőek akár az interneten is" - fogalmazott.

Mind Ungvári Attila, mind a Magyar Judo Szövetség kérte a B próba elvégzését, ennek eredménye két-három hét múlva várható.

Tiszeker Ágnes a műsorban még hozzátette: manapság az IGF a legelterjedtebb dopping.
"Ez egy inzulinszerű növekedési faktor, hasonló a hatása, mint a növekedési hormonnak. A máj termeli, és kifejezetten a vázizomzatra hat, óriási izomzatot lehet növelni. A kimutatása nagyon könnyű, amennyiben az izomzatból lehet mintát venni, de ez nem lehet eszköze a doppingellenőrzésnek. Tudjuk, hogy nagyon sokan használják, a kérdés az, hogy mikor jutunk el oda, hogy a laboratóriumok vérből vagy vizeletből ki tudják mutatni" - mondta.