Műugrás

Bátki Noémi az olaszoknak szerzett olimpiai kvótát

  • VNA

A magyar születésű, de olasz színekben versenyző Bátki Noémi szerezte meg hazájának a műugrók első londoni olimpiai kvótáját.

Szerdán két versenyszámban avattak Európa-bajnokot a műugrók Torinóban zajló kontinenstornáján. A férfiak 1 méteres versenyében nem sikerült sorozatban negyedik aranyérmét megszerezni az ukrán Ilja Kvashának. Ezúttal ugyanis legyőzte őt az oroszok fiatalja, Jevgenyij Kuznyecov. A dobogó harmadik fokára a selejtező második helyezettje, a francia Matthieu Rosset állhatott fel. A versenyszám délelőtti selejtezőjében magyar induló is volt, Kelemen Tamás a 26. helyen (224,15 pont) fejezte be a versenyt, így nem jutott be az esti 12-es döntőbe.

Férfiak 1 méter – Európa-bajnokság – Torino:
1. Jevgenyij Kuznyecov (RUS) 427,05 pont
2. Ilja Kvasha (UKR) 419,65 pont
3. Matthieu Rosser (FRA) 412,15 pont
4. Javier Illana (ESP) 389,15 pont
5. Stephan Feck (GER) 377,80 pont
6. Michele Benedetti (ITA) 373,30 pont
…26. Kelemen Tamás (HUN) 224,15 pont

A torinói EB-n olimpiai kvóták is szerezhetőek, az egyéni számok győztesei ugyanakkor nem saját maguknak, hanem országuknak szerezhettek londoni indulási jogot. Mivel az 1 méteres verseny nem része az ötkarikás programnak, így az első olimpiai kvóta a női toronyugrók szerda délutáni döntőjében került kiosztásra. A versenyszámot az a Bátki Noémi nyerte meg, aki a délelőtti selejtezőben csupán a 9. helyen végzett, de a fináléra minden ugrása összeállt. A tavalyi budapesti Európa-bajnokság ezüstérmese pályafutása legnagyobb sikerét érte el, amivel Olaszországnak olimpiai kvótát szerzett a londoni játékokra. A Budapesten született, de szüleivel három éves korában külföldre költöző Bátki kapcsán érdekesség, hogy edző-édesanyja az a Nagy Ibolya, aki a barcelonai olimpián még magyar színekben indult szintén műugrásban.

Az ezüstérem az orosz Julia Koltunováé lett, aki tavaly az utolsó –rontott – ugrásával veszítette el az aranyérmet, most viszont inkább a döntő elején volt bizonytalan. A két német döntős közül végül a fiatalabbik (Maria Kurjo) lett a bronzérmes, aki kihasználta azt, hogy a negyedik sorozatban honfitársnője, az addig vezető Nora Subschinksi nagyot rontott. A délelőtti selejtezőben volt magyar induló is, Kormos Villő azonban a tavalyi hazai rendezésű EB-hez hasonlóan most is minimális különbséggel (2,45 pont) maradt le a 12-es döntőről.

Nők toronyugrás – Európa-bajnokság – Torino:
1. Bátki Noémi (ITA) 346,35 pont
2. Julia Koltunova (RUS) 327,30 pont
3. Maria Kurjo (GER) 318,45 pont
4. Jennifer Cowen (GBR) 309,75 pont
5. Natalia Goncsarova (RUS) 309,35 pont
6. Julia Prokopcsuk (UKR) 303,55 pont
…13. Kormos Villő (HUN) 233,55 pont