Bajnokok Ligája

A Schalke búcsúztatta a Valenciát

A spanyolok az első félidőben még Costa szerencsés góljával vezettek, de Farfán és Gavranovic góljaival a németek 3-1-re győztek, és 4-2-es összesítéssel továbbjutottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

Farfán ünnepel - Fotó: AFPA mérkőzés első igazán nagy helyzete a vendégek előtt adódott, Juan Mata a 8. percben egy szögletet nagyon okosan gurított középre, de Jérémy Mathieu a kapu mellé gurította a labdát. Aztán a Schalke is villant. Egy baloldali beadás után Mario Gavranovic fejelhetett, de lövését Vicente Guaita bravúrosan hárította.

A hazai helyzetet azonban vendéggól követte. A 17. percben Mehmet Topal került a németek kapujának közelébe, középre centerezte a játékszert, Ricardo Costa érkezett a legjobban és befejelte Mauel Neuer kapujába a vezetést érő találatot (0-1). Ebben a pillanatban a vendégek álltak továbbjutásra.

A gól után a Valencia átadta a teret a hazaiaknak, és kontrákra rendezkedtek be. A gelsenkircheniek többször is közel kerültek a gólhoz, Raúl kétszer fejelt kapu mellé, mellette José Jurado és Jefferson Farfán próbálkozása kerülte el Guaita kapuját.

A hazai lehetőségeket követően a félidő hajrájában közel álltak a vendégek a második gólhoz, csak Neueren múlt, hogy csapata hátránya egygólos maradt.

A 40. percben aztán egyenlíteni tudott a Schalke. Farfán rúghatott szabadrúgást Guaita kapujától 20 méterre, és a támadó a sorfal felett gyönyörűen tekert a spanyol kapuba (1-1). Az egyenlítéssel pedig a párharc is döntetlenre állt, és a szünetig már nem változott az eredmény.

A második játékrészben magasabb sebességre kapcsolt a kékmezes hazai gárda, aminek gyorsan meglett az eredménye. Egy jobb oldalról érkező beadás után Guaita kiejtette a labdát a kezéből, Gavranovic pedig gyorsan eszmélt, és estében belőtte a Schalke második gólját (2-1).

A vendégek óriási ziccert hagytak ki, az 58. percben Aritz Aduriz került szembe Neuerrel, de nem tudott átjárni a fiatal hálóőr eszén. A kékek védelmét elég könnyen átfutották a spanyolok, csak az utolsó passzokba került hiba.

A 72. minutumban Tino Costa szerezhetett volna gólt, de a csereként beállt támadó mellérúgta Roberto Soldado középrelőtt labdáját, így maradt a hazai vezetés.Két perc múlva Mata lőtt közelről, de a lövés elhalt Neuer kezei között.

A 81. percben a második hazai gól szerzője Gavranovic lőtt a jobb oldalról, de nem volt szerencséje, lövése a kapufáról lepattanva hagyta el a játékteret.

A játékvezető négy percett hosszabbított, a ráadásban Gavranovic közel 40 méterről egy kontra után újra eltalálta a spanyol kapufát, csapattársa Farfán azonban már nem hibázott, és az utolsó percben megnyugtató előnyhöz juttatta csapatát (3-1).

A Schalke a mérkőzés végére magabiztossá tette előnyét a párharcban, így a németek jutottak tovább a felek közül.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő visszavágó:

Schalke-Valencia 3-1 (1-1)
gólszerző: Farfán (40., 90.), Gavranovic (52.) ill. Costa (17.)

Továbbjutott: a Schalke 4-2-es összesítéssel.

A negyed- és elődöntő sorsolását jövő héten, pénteken rendezik Nyonban.