Bajnokok Ligája

A Sahtar tényező tud lenni Európában - Eduardo

Montella szerint tovább kell dolgozni, hogy fejlődni tudjon a Roma játéka

A Sahtar-Roma Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő után a győztes és továbbjutó ukrán csapat vezetőedzője a felkészülést és a szurkolók támogatását emelte ki a siker kulcsaként, míg játékosai büszkék arra, hogy a donyecki együttes elérte az eddigi legjobb eredményét a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban. A Farkasok edzője, Vincenzo Montella látott pozitívumokat amíg a két csapat egyenlő létszámban volt a pályán, és tanítványaival együtt már a következő hetek feladataira koncentrál.

Eduardo szerzi a Sahtar-Roma BL-nyolcaddöntő visszavágó harmadik gólját 2011 márciusában

Mircea Lucescu a felkészülés fontosságát és a szurkolók adta erőt emelte ki a találkozó kapcsán: "Nagyszerűen felkészültünk, tudtuk, hogy nem veszíthetjük el az előnyt, amit Rómában megszereztünk. Voltak gondjaink a mérkőzés elején, erősen kezdett az ellenfelünk. Ennek ellenére stabilak maradtunk, amikor kellett, újraszerveztük a játékunkat, és kiiktattuk a hibáinkat. Jó volt a támadójátékunk és az első gólunk megszerzése után már nem is igazán kellett a Romával foglalkozunk, hiszen nagyszerű volt az összhang a csapaton belül. Philippe Mexés kiállítása után az olasz csapat játékosai idegessé váltak. A mi fiatal futballistáink gyorsak, és ezt meg is mutatták ma este. Büszke vagyok rájuk, nagy jövő előtt állnak. Nem hinném, hogy csak azért nyertünk, mert emberelőnybe kerültünk. Egyenlő létszámban is jól játszottunk, és úgy is győztünk volna. Ilyen eredményre számítottam, mert bízok a csapatomban. Bíztam a felkészülésünkben, a stadionunkban uralkodó légkörben és a szurkolóinkban" - mondta a szakvezető.

A másik oldalon Vincenzo Montella az ellenfelet dicsérte, és már inkább a jövőbe tekintett: "A mérkőzés előtt arra kértem a játékosaimat, hogy mutassák meg, hogy az eredménytől és a továbbjutástól függetlenül fejlődünk. Elégedett vagyok, mert amíg egyenlő létszámban voltunk a pályán, jól játszottunk, és jó próbálkozásaink voltak. Aztán Mexést kiállították, és onnantól nehézzé vált a dolgunk, mert ezen a szinten tíz emberrel jól játszani nem könnyű, különösen egy Sahtar erősségű csapat ellen. Jól tartják a labdát, és bejátsszák az egész pályát. Jó meccset játszottunk, de emberhátrányba kerültünk, és elkerülhető sárga lapokat kaptunk. Szerintem jól haladunk, és nem szabad elkedvetlenednünk ettől a vereségtől. Ez volt ugyanis a legnagyobb gond, amikor leültem a kispadra."

"Jó és nagyon fontos mérkőzés volt ez a Sahtar számára" - ezt már Willian, az ukrán együttes brazil csatára nyilatkozta. "Jól játszottunk, és a kapusunk, Pjatov nagyszerűen védett Borriello tizenegyesénél, ami nagyon fontos volt a folytatás miatt. Utána még jobbak lettünk, és most ott vagyunk Európa legjobb nyolc csapata között. Az ukrán és az orosz csapatok egyébként is egyre jobbak és jobbak. Mostanában rendszeresen eljutnak legalább az Európa Liga elődöntőjéig, és mi most a BL negyeddöntőjébe kerültünk. Szépen játszunk, ami nagyon fontos számunkra. Talán nem néztek ki belőlünk sokat az ellenfeleink korábban, de mostantól biztos odafigyelnek majd ránk" - üzent a csatár a nyugati menőknek.

Hasonlóan fontosnak tartotta Eduardo is, hogy kimutatták a foguk fehérjét: "Nem kezdtünk jól, és azt hiszem, kicsit szerencsések is voltunk az első gólunknál és a kivédett tizenegyesnél. A szurkolóink nagyszerűen támogattak minket, elképesztő volt, amit ők nyújtottak 90 percen keresztül. Azt hiszem, megmutattuk, hogy tényezők tudunk lenni Európában."

Doni, a Roma kapusa az egyéni hibákat jelölte meg a vereség és a búcsú legfőbb okaként: "Megpróbáltuk ráerőltetni a Sahtarra az akaratunkat, és visszajönni a párharcba. A gond az volt, hogy néha saját magunk voltunk a legnehezebb ellenfeleink, hiszen mindhárom gólt elkerülhettük volna."

"Nem tettünk eleget a továbbjutáshoz" - összegzett röviden Burdisso. A védő szerint elismerés illeti az ukrán csapatot, mert "jól játszott, és kihasználta a helyzeteit, mi viszont gyengék voltunk, és nem hoztuk ki a maximumot a lehetőségeinkből. Dolgoznunk kell a játékunkon. Mindenki nyerni szeretne, de ahhoz képesnek kell lenni a meccsek irányítására, ami nekünk ma egyáltalán nem sikerült. Sok időnk nincs. A Bajnokok Ligája ugyan már mögöttünk van, de a Serie A-ban még meg kell dolgoznunk a jövő évi nemzetközi szereplésért" - tekintett edzőjéhez hasonlóan a közeljövőbe az argentin játékos.

A mérkőzés összefoglalója