Forma-1

Teszt a lelke mindennek

  • Kele János

Barcelonában ismét összegyűltek a Formula-1-es csapatok, hogy a szezon előtt utoljára még kipróbálják az új fejlesztéseket és megfelelően felkészüljenek az előttük álló kihívásokra. Vajon a McLaren tovább betegeskedik?

Nos, úgy néz ki nem, a wokingi gárda ugyanis a mai napon feltűnően sok kört tudott megtenni, sőt a gyorsaságukkal sem volt különösebb gond. Nem úgy Heidfeld egészségével, a német ugyanis egy kisebb vírusfertőzés miatt nem tudott száz százalékosan helyt állni a mai gyakorláson, ezért Vitalij Petrov is bevetésre került.

Pedig egészen jól indult a nap a jó öreg Heidfeld számára: többször is tudott egész gyors köröket teljesíteni, sőt, huzamosabb ideig állt a tabella első helyén is. Ám a hosszú etapokon nem érezte jól magát az autójában, mint mondta, egy korábbi vírusfertőzése nem múlt még el teljesen, ezért inkább pihenéssel tölti a holnapi napot, és majd csütörtök-péntekre veszi át a stafétát. A Renault egyébként gyorsnak mutatkozott, bár azt nem tudni, mennyit sikerült teljesítenie a mai napra rendelt programjából Heidfeld rosszulléte miatt.

A McLaren Mercedes a különleges orrkúppal
Nem is kérdés, a nap sztárja a McLaren volt: a wokingiak egyébként is az érdeklődés homlokterébe kerültek az enyhén szólva is pocsékul alakuló előszezonjuk miatt, ám a mai húzásuk hosszú órákig beszédtémát szolgáltatott a világ F1-es sajtójának. Történt ugyanis, hogy Jenson Button autójának orrára reggel egy több mint érdekes kis púp került. Aerodinamikai megoldás, vagy szimpla figyelemelterelés? - találgatta szinte az egész paddock. Nos, egyik sem. A wokingiak mindössze érzékelő szenzorok beültetésére használták a kis púpocskát, ennek segítségével tehát még több információt sajtolhatnak ki az MP4-26-osból. Nem példa nélküli az eset, tavaly a teszteken a Red Bull is próbálkozott hasonlóval. Ilyen aerodinamikai megoldást egyébként sem használhatnak versenyen a csapatok, mivel az FIA tiltólistáján vannak, azonban a teszteken adott a lehetőség a plusz szenzorok kiaknázására.

Hogy ennek, vagy valami másnak köszönhető, de tény: a McLaren sokat javult a legutóbbi katalóniai tesztelés óta. A sebességgel persze már akkor sem voltak különösebb gondok, de úgy tűnik azóta a megbízhatóság is javult, hiszen a mai nap során összesen több mint 70 kört teljesítettek az ezüstök. Button minden apró részletre figyelt, sőt a csapat még a boxkiállásokat is gyakorolta a délelőtt folyamán.

Mark Webber, a Red Bull ausztrál Forma-1-es pilótája.
A Red Bullnál eközben a hosszú etapokra koncentráltak, ám Mark Webber rövidtávon is nagyon gyors volt - csak a Renault és a McLaren tudta vele tartani a lépést. Helyszíni szakértők szerint továbbra is látványos az osztrákok előnye, a kanyarokból kijövet az RB7-es viselkedik a legnyugodtabban, hihetetlenül korán a gázra lehet lépni vele, és állítólag a salzburgiakon kívül csak a Sauber volt képes eddig arra, hogy az egyeneseken kívül máshol is használja a hátsó szárnyat elmozdító elektronikát. Webber mai etapjain is az látszott, hogy Mateschitzék háza táján nagy a nyugalom, nincsen pánik: pontosan tudják, hogy az autójuk jól sikerült, esélyes a győzelemre, és ezt nem félnek megmutatni a vetélytársaknak sem.

A mai napon egyébként sem a Mercedes, sem a Ferrari nem gurult a pályára, no nem technikai problémák miatt, hanem azon egyszerű oknál fogva, hogy mindkét istálló a pihenésnek (vagy valami másnak) szentelte a mai tesztnapot. Szurkolóiknak nem kell megijedniük, mindegyik csapat kihagyja majd valamelyik napot az öt közül…

A kicsiknél nem volt sok izgalom, bár azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy Hülkenberg először vezethette az új Force Indiát. A Lotusnál két ifjonc kapott lehetőséget (eleinte úgy tűnt csak délelőtt körözhetnek, de később ezt módosította a csapat): Davide Valsecchi és Luiz Razia a GP2-es sorozatban szereplő Air Asia csapat pilótái. Igen, jól téved a Kedves Olvasó, Tony Fernandes „bűvkörébe” tartozik az a csapat is…

Folytatás holnap, ezúttal már a Ferrarival és az állítólag hatalmas átalakuláson átment Mercedes W02-essel - kíváncsian várom!

Barcelonai teszt, 1. nap:

1.   Webber (Red Bull)     1:22.544
2.   Button (McLaren)        1:22.910
3.   Petrov (Renault)     1:22.937
4.   Perez (Sauber)     1:24.117
5.   Heidfeld (Renault)     1:24.735
6.   Di Resta (Force India)     1:25.039
7.   Valsecchi (Lotus)     1:25.406
8.   Buemi (Toro Rosso)     1:26.004
9.   Hülkenberg (Force India)     1:26.030
10. Razia (Lotus)     1:26.723
11. D'Ambrosio (Virgin)     1:32.060