Biatlon világbajnokság

Tarjei Boe a 20 km világbajnoka

  • VNA

A norvég Tarjei Boe sikerével ért véget a Szibériában zajló biatlon világbajnokság 20 km-es egyéni száma.

Tarje Boe az oroszországi biatlon-vb-n, a 20 km-es egyéni versenyen aratott győzelmét követően.
Kedden a férfiak 20 km-es egyéni versenyével folytatódott az oroszországi Hanti Majszijszkban zajló biatlon világbajnokság. A verseny fő esélyeseinek a norvégok számítottak, hiszen az utóbbi évek nagy világversenyein rendre ők nyerték ezt a számot. A 2008-as világbajnokságon és tavaly az olimpián is Emil Hegle Svendsen győzött, két éve pedig Ole Einar Björndalen lett a világbajnok. Bár a hatszoros olimpiai bajnok legenda ezúttal is remekelt, az utolsó sorozatban elkövetett lövőhibája miatt nem lehetett érmes. A norvégok azonban így sem búslakodhattak, hiszen az összetett Világkupát vezető – a harmadik sorozatában egyet hibázó - Tarjei Boe győzött az orosz Maxim Makszimov és az osztrák Christoph Sumann előtt.

Az első tíz helyezett között csak ketten voltak, akik hibátlanul lőttek, az ezüstérmes Makszimov mellett a 9. helyen végző honfitárs, Maxim Csudov is mind a húsz célt eltalálta. Az osztrák Sumann is jó úton járt ehhez, de a negyedik lövészet legutolsó lövésénél pontatlan volt, így nem tudott végül Boe elé kerülni.

A mindössze 22 éves Tarjai Boe az idei szezon nagy felfedezettje a norvégoknál, aki ezen a világbajnokságon is remekel. A vegyes váltó aranyérme mellé a sprintben és az üldözéses versenyben is bronzérmet szerzett, most pedig negyedik versenyében a negyedik érmét szerezte meg. A 121 fős mezőnyben két magyar induló is volt, Gombos Károly és Muskatal István is 5-5 hibával, a mezőny második felében zárta a versenyt.

Férfi egyéni verseny (20 km):
1. Tarjei Boe (NOR) 48:29,9 (1)
2. Maxim Makszimov (RUS) +40,0 mp (0)
3. Christoph Sumann (AUT) +45,5 mp (1)
4. Emil Hegle Svendsen (NOR) +49,7 mp (2)
5. Björn Ferry (SWE) +1:16,9 (1)
6. Ole Einar Björndalen (NOR) +1:24,3 (1)
..97. Gombos Károly (HUN) +11:20,4 (5)
..112. Muskatal István (HUN) +14:23,8 (5)