Válogatott

Egervári keretet hirdetett és holland-lázban ég

  • MTI

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor kijelölte 20 fős keretét a hollandok elleni Európa-bajnoki selejtezőkre. A két csapat először március 25-én a Puskás Ferenc Stadionban, négy nappal később pedig Amszterdamban találkozik egymással.

A kapitány - Fotó: MTI
"A hollandok az elmúlt selejtezősorozatokban rendszeresen százszázalékos teljesítménnyel nyerték a csoportjaikat, ők a világbajnoki döntősök, így óriási dolog lenne a pontszerzés - nyilatkozta kedden Egervári Sándor. - Mindez azt jelentené, hogy pontelőnyben lennénk a riválisainkkal szemben, ugyanakkor azt, hogy a csoportban hányadik helyen végzünk, nem a hollandok elleni két összecsapás fogja eldönteni."

A szakember nem változtatott keretén, de fejtörést okoz neki, hogy olyan kulcsjátékosok, mint a csapatkapitány Gera Zoltán, Koman Vladimir vagy éppen Laczkó Zsolt, klubjaikban többnyire csak a cserepadon ülnek.

"Ezeknek a futballistáknak a képességeik alapján mindenképpen helyük van a válogatottban. Ők rendkívül profi módon, tudatosan, külön edzésekkel készülnek a hollandok elleni mérkőzésekre, ez nagy örömömre szolgál" - mondta a kapitány.

Egervári hozzátette, már jó ideje "ég a hollandok elleni lázban":

"Az elmúlt hetekben a holland csapat összes Európa-bajnoki selejtezőjét kielemeztük, nagyon komoly anyagot vágtunk össze a játékosok számára, egy olyan eszenciát, aminek mentén meg tudjuk mutatni erényeiket, amelyek meghatározóak voltak az elmúlt mérkőzéseken. Kerestük a réseket a holland pajzson, ami sajnos nem sok van, de találtunk néhány olyan jelenséget, ami mentén meglephetjük az ellenfelet."

A kapitány nosztalgiázott is annak érdekében, hogy feltüzelje a keret tagjait.

"Többször is belenéztem most abba az 1984-es mérkőzésbe, amikor idegenben 2-1-re megvertük a hollandokat. Meg szeretném majd mutatni a mostani válogatottnak, hogyan is lehetett akkor ott felborítani egy értékrendet. A magyarok ott egy olyan csapatot vertek meg, amelyben Gullit, Rijkaard és van Basten játszott, akik később pedig Európa-bajnokok lettek."

A szövetségi kapitány elmondta: a fejében gyakorlatilag már a kezdőcsapat is összeállt, igaz, ez már három hónapja megvolt, ám Szalai Ádám és Vermes Krisztián sérülése közbeszólt. A szakember reméli, hogy nem dől ki több ember a sorból.   

A tréner hozzátette: természetesen a válogatott ajtaja mindenki előtt nyitva áll, ugyanakkor szerinte a fiatal tehetségeknek - mint például a Feyenoordban futballozó Simon Krisztián, illetve az Olympiakosznál lévő Megyeri Balázs - jobb lenne, ha a magyar bajnokságban rendszeresen szerepelnének, ahelyett, hogy külföldön csak a cserepadon ülnek.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a keret tagjai - legutolsó bajnoki mérkőzésüktől függően - március 20-án, vagy 21-én találkoznak a telki edzőközpontban.

A válogatott kerete:

kapusok:
Király Gábor (TSV 1860 München), Fülöp Márton (Ipswich Town FC), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)

védők:
Lázár Pál (Videoton FC), Lipták Zoltán (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Pintér Ádám (Real Zaragoza)

középpályások:
Koman Vladimir (Sampdoria), Varga József (DVSC-TEVA), Gera Zoltán (Fulham), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Czvitkovics Péter (DVSC-TEVA), Elek Ákos (Videoton FC), Vadócz Krisztián (Osasuna ), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven)

támadók:
Tököli Attila (Kecskeméti TE-ERECO), Rudolf Gergely (Bari), Priskin Tamás (Ipswich Town)