Északi sí-világbajnokság

Northug arannyal zárult a világbajnokság - videó

  • VNA

A norvég Petter Northug nyerte az északi sí-világbajnokság utolsó aranyérmét. Osló minden szempontból sikeres vb-t rendezett.

A nagy esélyes Petter Northug sikerével ért véget az oslói északi sí-világbajnokság utolsó versenyszáma. Az 50 km-es szabad stílusú versenyben 82-en indultak el, ahol a tömegrajtos indítás miatt szoros befutó volt várható. Az 50 km-es versenyeket tekintve minden idők legnehezebb pályája előre vetítette, hogy esetleg komolyabb szökések is előfordulhatnak – ám végül nem így lett. A harmadik körben ugyan az olasz Roland Clara, majd az ötödik (utolsó előtti) körben a svéd Marcus Hellner is ellépett a mezőnytől, de vezetésük nem tartott sokáig. Mivel az utolsó 8,3 km-es kör első – és egyben legnehezebb- részén sem volt komoly tempóváltás, így az utóbbi nagy világeseményekhez hasonlóan ismét csak a hajrában dőlt el az 50 km világbajnoki címe.

Petter Northug ünnepli az 50 km-es sífutásban szerzett győzelmét az oslói északi sí-világbajnokságon.

A jelenlegi mezőny legjobb hajrásának számító Northuggal szemben viszont most sem volt ellenszere senkinek, így a szám világbajnoki és olimpiai címvédőjének számító 25 éves norvég újra könnyedén nyerte meg a versenyt. A legtovább az üldözéses verseny ezüstérmese, az orosz Maxim Vegzsanyin tudott ott maradni az élen, akit azonban 200 méterrel a cél előtt Northug faképnél hagyott. A dobogó harmadik fokára –némiképp meglepetésre - a norvég Tord Asle Gjerdalen állhatott fel.

A hajrában két versenyző is esése miatt veszítette el esélyét a dobogóra, hiszen a remekül sífutó fehérorosz Szergej Dolidovics és a norvég Petter Eliassen is elesett a stadion felé közelítve. Norvégia ezzel nyolcadik aranyérmét szerezte a 2011-es északi sí-világbajnokságon, így az elmúlt versenyekhez hasonlóan most is az éremtáblázat élén zárt. Két év múlva az olaszországi Val di Fiemme, majd 2015-ben a svédországi Falun városa ad otthont az északi sí-világbajnokságnak.

Férfi 50 km szabad stílusú sífutás
1. Petter Northug (NOR) 2:08:09,0
2. Maxim Vegzsanyin (RUS) +1,7 mp
3. Tord Asle Gjerdalen (NOR) +6,3 mp
4. Sjur Roethe (NOR) +8,0 mp
5. Alex Harvey (CAN) +8,2 mp
6. Tobias Angerer (GER) +8,2 mp