Biatlon világbajnokság

Francia és finn sikerek az üldözéses versenyekben

  • VNA

A sprint verseny német győztesei lövészetben rontottak, így egyikük sem tudott győzni a biatlon világbajnokság üldözéses futamaiban.

Vasárnap az oroszországi Hanti-Majszijszkban zajló biatlon világbajnokságon az üldözéses versenyeket rendezték. Elsőként a férfiak következtek, ahol a sprint győztese, a német Arnd Peiffer indulhatott az élről. A német versenyző sokáig őrizte is az előnyét, az utolsó sorozatban azonban ismét hibázott a lövészetben, így végül a dobogóról is lemaradt. A francia Martin Fourcade ugyan a harmadik lövészetnél kettőt is rontott, de sífutásban mégis ellensúlyozta ezeket a hibákat. A hajrában négyen is harcoltak az érmekért, a befutónál viszont végül Fourcade volt a leggyorsabb, megelőzve az ötödik helyről rajtoló Emil Hegle Svendsent és az összetett Világkupát vezető norvég Tarjei Boe-t. Peiffer ezúttal lemaradt a dobogóról, igaz mindössze hattized másodperccel. Fourcade a világbajnokság harmadik versenyében is érmes lett, a vegyes váltó bronz-, valamint a sprint verseny ezüstérme után most teljessé tette világbajnoki éremkollekcióját.

Férfi üldözéses verseny (12,5 km)
1. Martin Fourcade (FRA) 33:02,6 (3)
2. Emil Hegle Svendsen (NOR) +3,8 mp (2)
3. Tarjei Boe (NOR) +5,2 mp (2)
4. Arnd Peiffer (GER) +5,8 mp (2)
5. Andreas Birnbacher (GER) +1:04,0 (2)
6. Simon Fourcade (FRA) +1:23,7 (1)

A hölgyeknél is az utolsó lövészet rontotta el a német aranyesélyeket. A sprint versenyben hibátlanul célzó Magdalena Neuner ezúttal is jó úton haladt az újabb – immáron kilencedik – vb-aranyérem felé, de az utolsó sorozatban két célt is eltévesztett. A végig remekül célzó finn Kaisa Mäkäräinen ennek köszönhetően megelőzte Neunert, majd a hajrában még növelte is előnyét vele szemben. A finn biatlonos ebben a szezonban szerezte meg pályafutása első Világkupa- győzelmét, most pedig világbajnok is lett. A huszadik helyről induló Andrea Henkel is hibátlan volt, aki végül kis híján a dobogóra is felért. Helena Ekholm azonban előtte tudott maradni, így a svédek első érmét szerezte a 2011-es világbajnokságon.

Női üldözéses verseny (10 km)
1. Kaisa Mäkäräinen (FIN)  30:00,1 (0)
2. Magdalena Neuner (GER) +21,6 mp (2)
3. Helena Ekholm (SWE) +1:43,6 (0)
4. Andrea Henkel (GER) +2:00,7 (0)
5. Tora Berger (NOR) +2:29,0 (2)
6. Anasztazija Kuzmina (SVK) +2:59,9 (6)