Biatlon világbajnokság

Peiffernek ismét szerencsét hozott Szibéria

  • VNA

A német Arnd Peiffer győzött a férfiak 10 km-es sprint versenyében, a biatlon világbajnokság első egyéni versenyében.

Arnd Peiffer a biatlon-vb férfi 10-km-es sprintszámának aranyérmese.
A 125 indulót tartalmazó mezőnyben a német Arnd Peiffer elsősorban remek futásának köszönhette győzelmét. A 23 esztendős német versenyző a második, álló sorozatban egyszer rontott a lőállásban is, de így is győzhetett, hiszen (a lőtéren balról fújó erős szél miatt) az egész mezőnyben mindössze két olyan versenyző akadt (az orosz Andrej Makovejev és a brit Marcel Laponder), aki a lövészetben egyszer sem hibázott. Az orosz versenyző a második lövészet után még a második helyen állt Peiffer mögött, de a végén az összetett Világkupát vezető norvég Tarjei Bö és a kettőt hibázó francia Martin Fourcade is lefutotta őt.

„Világbajnok vagyok? Eléggé szokatlanul hangzik még, de bele fogok jönni. Ez a kedvenc pályám, ez a kedvenc időjárásom és ez a kedvenc távom. Az első kör kifejezetten jól ment, a fekvő lövészet után viszont valami nem volt az igazi. Az utolsó sífutó résznél tudtam, hogy nagyon kell mennem, mert benne van a jó eredmény a futamban.” – nyilatkozta Peiffer a siker után, aki 2009-ben itt szerezte első Világkupa versenyét, tavaly pedig a vegyes csapattal szintén itt Szibériában lett világbajnok.

Az indulók között két magyar versenyző is ott volt: Gombos Károly három hibával a 109., Muskatal István pedig négy eltévesztett célzással a 117. helyen végzett. A németeknél utoljára Frank Luck (1999-ben) tudta megnyerni ezt a versenyszámot. A vasárnapi 12,5 kilométeres üldözéses versenyben a mostani sprint eredménye alapján indul majd a férfi mezőny.

Férfi sprint verseny (10 km)
1. Arnd Peiffer (GER) 24:34,0 (1)
2. Martin Fourcade (FRA) +13,0 mp (2)
3. Tarjei Bö (NOR) +25,2 mp (1)
4. Andrej Makovejev (RUS) +30,0 mp (0)
5. Emil Hegle Svendsen (NOR) +30,4 mp (2)
6. Andreas Birnbacher (GER) +31,8 mp (1)
...109. Gombos Károly (HUN) +5:24,6 (3)
…117. Muskatal István (HUN) +6:31,5 (4)