Északi sí-világbajnokság

Ausztria mindent vitt síugrásban

  • VNA

A nagysánc csapatversenyben is Ausztria győzött, a „sógorok” így mind az öt síugró számban elvitték a világbajnoki aranyérmet.

Szombaton délután a síugrók számára is véget ért az Oslóban zajló világbajnokság. A legendás (a vb-re újjáépített) Holmenkollen sáncon rendezett versenyen telt ház, szikrázó napsütés, de sajnos erősen változó szél fogadta a versenyzőket. A tíz csapatot felvonultató mezőnyben így csupán egyetlen sorozat után hirdettek végeredményt. A kavargó szél miatt többször is megszakított verseny második csoportjában a nagy esélyes osztrákok szurkolói alaposan megijedhettek. Martin Koch ugyanis olyannyira rövid ugrást mutatott be, hogy a toronymagas favorit osztrákok a sorozat felénél nem vezettek.

Alexander Pointner tanítványai azonban nem adták könnyen az aranyérmet, harmadikként Andreas Kofler új sáncrekorddal (141 méter) jelezte, hogy ebben a számban is akarják az aranyat. A csoport után azonban még mindig az addig remeklő németek vezettek két ponttal. Utolsóként az utolsó világversenyén szereplő Michael Uhrmann következett a németeknél, aki azonban nagyon rövidet ugrott, így a végül egy sorozatosra redukált verseny végén a németek a dobogóról is leszorultak. Az osztrákoknál a normál sánc világbajnoka, Thomas Morgenstern utolsóra hatalmasat ugrott (140,5 méter), így bebiztosította az újabb – Oslóban immáron a hetedik – osztrák aranyérmet. Az ezüstérem a házigazda norvégoké lett, míg az Uhrmann rontott ugrása után meglepetésre a szlovénok szerezték meg a bronzérmet.

A második sorozat elmaradása miatt – az így is remek hangulatot biztosító nézők mellett- a németek bosszankodhattak, akik 0,7 ponttal maradtak le az éremről. Ausztria síugrói tökéletes mérleggel (5 verseny/5 aranyérem) utazhatnak haza a világbajnokságról, ilyen eredményes szereplésre egy nemzet részéről korábban még sohasem volt példa a sportág történetében.

Nagysánc csapatverseny:
1. Ausztria (Schlierenzauer, Koch, Kofler, Morgenstern) 500,0 pont
2. Norvégia (Jacobsen, Evensen, Bardal, Hilde) 456,4 pont
3. Szlovénia (Prevc, Tepes, Damjan, Kranjec) 452,6 pont
4. Németország (Schmitt, Freitag, Freund, Uhrmann) 451,9 pont
5. Lengyelország (Stoch, Zyla, Hula, Malysz) 435,6 pont
6. Japán (Takeuchi, Yumoto, Kasai, Ito) 410,7 pont