Ferencváros

Az MNV jogi lépéseket tesz a Fradi-pálya ügyében

  • MTI

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) arra kötelezné a "Fradi-pálya" elnevezésű ingatlanok tulajdonosát, azaz az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-t, hogy tegyen eleget azoknak a kötelezettségeinek, amelyeket az adás-vételkor vállalt.

Mint ismeretes, az adásvételi szerződésben a vevő feltétlen kötelezettséget vállalt arra, hogy a szerződés megkötésétől - 2008. április 9-től - számított kettő éven belül, azaz 2010. április 9-ig az ingatlanon található meglévő stadiont legalább 1,2 Mrd. Ft + Áfa beruházási értéken felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA minimális előírásainak. A vevő az általa vállalt határidőig, 2010. április 9-ig nem teljesítette szerződéses kötelezettségét." - áll az MNV közleményében.

Üllői Út - Fotó: MTI
Az MNV Zrt., amely a "szerződés teljesítésére kötelezés céljából" a Fővárosi Bíróság részére címzett keresetlevél-tervezetet, a törvényben előírt 15 napos egyeztetési határidőt követően dönt a további jogi lépések megtételéről.

A szerződés szerint Kevin McCabe klubtulajdonos cége a stadion-felújítási kötelezettség biztosítására a bekerülési értéknek megfelelő összegre hitelígérvény bemutatását vállalta. Az eladó ezt megfelelőnek tartotta és visszavonhatatlanul elfogadta.

McCabe "hatalomátvételekor", 2008 októberében azt mondta: 2011-2012-re új stadionba költözhet az együttes, a terv azonban a gazdasági helyzet miatt hamar változott. Gerstl Alexander korábbi vezérigazgató 2010 augusztusában úgy nyilatkozott, hogy az új stadion megépítése az engedélyeztetési eljárás hosszúságától függ. McCabe idén januári közleményében még úgy fogalmazott: a jelen gazdasági helyzet miatt nem tudott megfelelő hitelekhez jutni, ezért nem kezdődhetett el a csapat új stadionjának építése, ugyanakkor azt továbbra is vállalja, hogy 2014-ig felújítják a jelenlegi létesítményt. Februárban viszont szándéknyilatkozatot írt alá Berki Krisztiánnal, a BK Management Kft. tulajdonosával, amelynek értelmében a korábbi vezérigazgató cége átveszi a labdarúgóklub irányítását.

Az MNV Zrt. illetékesei február 21-én jelentették be, hogy vizsgálják a részvénytársaság korábbi vezetése által a Fradi-pálya eladásáról kötött szerződést, illetve a kontraktus létrejöttének körülményeit.