Északi sí-világbajnokság

Ausztria nyerte a második csapatversenyt is északi összetettben - videó

  • VNA

A Gruber-Kreiner-Gottwald-Stecher összeállítású osztrák váltó sikerét hozta az oslói világbajnokság második északi összetett csapatversenye.

Az osztrák Mario Stecher és német Tino Edelmann csatája a célba érkezés előtt az északi sí-vb csapatversenyében.
Ausztria csapata nyerte meg az oslói világbajnokság második csapatversenyét az északi összetettezőknél. Az ugrás sorozat után az egyéniben aranyérmet szerző Jason Lamy Chappuis által vezetett franciák álltak az élen. Maxim Lahuerte érte el a legjobb eredményt az egész mezőnyben, a 137 méteres ugrás is hozzájárult a francia csapat több mint fél perces előnyéhez.  A németeknél Tino Edelmann 131 méteres ugrása volt a legjobb, de a normálsánc világbajnoka, Eric Frenzel is remekelt, így a 4x5 km-es sífutás előtt a németek voltak a fő esélyesek. A normál sáncos versenyt megnyerő osztrák csapat is remekül ugrott, David Kriener 130,5 méteres ugrása volt a sógorok legjobb eredménye a Holmenkollen sáncon.

A délutáni sífutásban így az osztrákok 39 másodperces hátrányról a harmadik helyen indulhattak el. A táv elején ugyan a franciák jól tartották magukat, de az utolsó váltásnál már egyértelmű volt, hogy ismét német-osztrák csata lesz az aranyéremért. A normál sánc csapatversenyéhez hasonlóan ezúttal is Mario Stecher és Tino Edelmann harcolt a sikerért, amelyet ezúttal is a kétszeres olimpiai bajnok Stecher nyert meg, így a Bernhard Gruber – David Kreiner – Felix Gottwald – Mario Stecher összeállítású osztrák váltó újra világbajnok lett. A világbajnoki csapatversenyen utoljára 1987-ben győztes Németország ismét –sorozatban hatodszor – ezüstérmes lett, Norvégia pedig újra csak a harmadik helyen zárta a futamot és ezzel a világbajnokság küzdelmeit is ebben a sportágban.

Északi összetett csapatverseny – nagysánc:
1. Ausztria (Gruber, Kreiner, Gottwald, Stecher) 47:12,3
2. Németország (Rydzek, Kircheisen, Frenzel, Edelmann) + 0,1 mp
3. Norvégia (Kokslien, Klemetsen, Schmid, Moan) +40,6 mp
4. Franciaország (Lacroix, Lahuerte, Braud, Lamy Chappuis) +51,9 mp
5. Japán (Watabe, Kato, Minato, Kobayashi) +1:31,4
6. Egyesült Államok (Demond, Fletcher, Spillane, Lodwick) +1:44,0