Északi sí-világbajnokság

Sima norvég siker a női váltóban

  • VNA

Az olimpiai bajnok norvég női sífutó váltó hazai pályán is legyőzhetetlen volt – Marit Björgen negyedik aranyát szerezte Oslóban.

Csütörtökön délután a női 4x5 km-es váltó versennyel folytatódott az Oslóban zajló északi sí-világbajnokság. A nagy esélyes norvég váltó számára nem kezdődött jól a verseny, mert első emberük, Vibeke Skofterud csak a negyedik helyen váltott, több mint tíz másodperccel lemaradva a Marianna Longa révén hatalmas tempóban kezdő olaszok mögött. Mivel az előzetesen a házigazdák legnagyobb riválisának tippelt svédek és finnek is a norvég váltó előtt voltak, sokan a vártnál szorosabb versenyt vizionáltak.

A norvég csapat második embere, az üldözéses versenyben bronzérmet szerző Therese Johaug azonban mindezt másként gondolta, aki előbb a finnek második klasszikus stílusú futójával, AIno Kaisa Saarinen-nek utolérte az olasz és svéd váltót, majd nagy tempót diktálva el is szakadt a mezőnytől. Johaug már előnnyel adta tovább a váltást, amelyet Kristin Steira növelt tovább több mint fél percesre. A befejező emberként következő Marit Björgennek innentől kezdve már nem volt különösebben nehéz dolga, aki kényelmesen őrizve előnyét, simán hozta be Norvégiát az első helyet. A második helyért a finnek és a svédek között volt harc, amiben Charlotte Kalla volt a jobb Krista Laahtenmaki-nál, így Kalla a csapat sprintben szerdán szerzett aranyérme után újabb medáliának örülhetett.

Norvégia 1982 és 2005 után harmadszor lett világbajnok a női sífutó váltóban, hat évvel ezelőtti sikercsapatuk pedig majdnem megegyezett a mostanival (akkor Hilde Pedersen futott Johaug helyén). Marit Björgen a mostani sikerrel megszerezte negyedik oslói aranyérmét, ezzel pedig megmaradt az esélye arra, hogy a szombati 30 km-es versenyen beállítsa az orosz Jelena Vjaelbe  az 1997-es trondeimi világbajnokságon elért öt aranyérmes rekordját.

Női sífutó váltó – 4x5 km:
1. Norvégia (Skofterud, Johaug, Steira, Björgen) 53:30,0
2. Svédország (Ingemarsdotter, Haag, Norgren, Kalla) +36,1 mp
3. Finnország (Muranen, Saarinen, Roponen, Lahteenmaki) +59,8 mp
4. Olaszország (Longa, Confortola, Rupil, Follis) +1:26,1
5. Németország (Böhler, Zeller, Sachenbacher, Fessel) +1:41,8
6. Oroszország (Novikova, Iksanova, Csekaleva, Mikhailova) +2:15,4