Sportdiplomácia

Budapesten rendezik a FIFA 2012-es kongresszusát

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Végrehajtó Bizottsága csütörtöki ülésén döntött arról, hogy a magyar főváros  rendezheti meg a FIFA éves kongresszusát 2012-ben.

MLSZA Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége 2010. november 10-i ülésén úgy határozott, hogy megpályázza a 2012. és 2013. évi FIFA kongresszus megrendezését Budapesten. A pályázatot januárban nyújtotta be a szövetség, miután megkapta a jelentkezéshez elengedhetetlenül szükséges kormánygaranciát. A FIFA végrehajtó bizottsága csütörtökön hozta meg számunkra kedvező döntését, 2012-ben a magyar főváros ad otthont a szervezet 62. kongresszusának.

Magyarországon utoljára 81 évvel ezelőtt, 1930-ban, néhány héttel az első labdarúgó-világbajnokságot megelőzően rendezett éves kongresszust a FIFA, azelőtt egyszer, 1909-ben adott otthont Budapest az eseménynek. Budapest 2006 márciusában az UEFA kongresszusának adott otthont.

Jövőre 208 ország mintegy 1200 küldöttje tanácskozik majd Budapesten, a nemzetközi szövetség mellett természetesen az összes tagország is a legmagasabb szinten képviselteti magát az eseményen.

Az egyhetes programsorozat a FIFA különböző bizottsági üléseivel indul, majd a Végrehajtó Bizottság ülésével folytatódik, és 2012. május 24-én és 25-én a kongresszussal zárul a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában. A kongresszust megelőző héten rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét Münchenben, két héttel később pedig a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság nyitómérkőzésére kerül sor.

Forrás: mlsz.hu