Északi sí-világbajnokság

Szenzáció a férfi csapat sprintben - Kanada a világbajnok

  • VNA

A címvédő norvég váltót lehajrázva Devon Kershaw és Alex Harvey révén Kanada nyerte meg a férfi sífutók csapat sprint versenyét.

A férfiak csapat sprint versenyében a hölgyekéhez képest valamivel hosszabb (1500 méter) kört jelöltek ki az oslói északi sí-világbajnokság szervezői. A húsz váltóval rendezett futam két elődöntőjében nem született meglepetés, valamennyi esélyes nemzet bejutott a tíz csapatos fináléba. A 6x1500 méteres táv első négy körében mindenki együtt haladt, az igazi események az ötödik körben kezdődtek meg. Ekkor a finn Sami Jauhojaervi indult meg és több mint tíz méteres előnyt harcolt ki a kanadaiak és a norvégok előtt. A váltásnál társa, a befejező embernek számító Ville Nousiainen három másodperccel indulhatott hamarabb, mint az üldözők.

A győztes Kanada


A norvégok kétszeres világbajnok sprintere, Ola Vigen Hattestad ugyan ledolgozta ezt a különbséget a stadionig, de végül hazai közönség előtt mégsem tudott világbajnoki címet ünnepelni a norvég csapat. Az utolsó emelkedőn alaposan visszaeső finnek mellett ugyanis a kanadai, az orosz és a német váltó is elhúzott. A kanadaiak befejező embere, Alex Harvey pedig nem ijedt meg Hattestadtól, ehelyett taktikusan haladt végig a norvég mögött, majd a célegyenesben a Holmenkollen közönségének teljes döbbenetére megelőzte őt. A kanadai váltó ezzel világbajnok lett, amely amellett, hogy hatalmas meglepetést jelent, a kanadai sífutó sport első vb-aranyát is jelenti egyben. A címvédő norvégok (ezúttal Kjoelstad helyett a 15 km-t kihagyó Petter Northug kapott szerepet Hattestad mellett) végül az ezüstérmet szerezték meg, a dobogó harmadik fokára pedig az olimpiai bajnokkal (Kriukov) és olimpiai ezüstérmes (Panzinszkij) sprinterrel felálló oroszok állhattak fel.

A verseny előtt nagy esélyesnek gondolt svédeknél Jesper Modin nem bírta az utolsó kört, így hiába volt náluk az egyéni sprint verseny bronzérmese, Emil Jönsson a befejező ember, nagy hátránya miatt csak a hetedik helyig tudott végül feljönni. A férfi sífutók számára egy szünnap következik, majd pénteken a 4x10 km-es váltóval folytatódik a világbajnoki program.

Férfi csapat sprint – 6x1,5 km:

1.     Kanada (Devon Kershaw, Alex Harvey) 19:10,0
2.     Norvégia (Petter Northug, Ola Vigen Hattestad) +0,2 mp
3.     Oroszország (Alekszander Panzinszkij, Nyikita Kriukov) +0,5 mp
4.     Németország (Jens Filbrich, Tim Tscharnke) +0,9 mp
5.     Finnország (Sami Jauhojaervi, Ville Nousiainen) +1,1 mp
6.     Kazahsztán (Gyenyisz Volodka, Alexej Poltaranin) +11,5 mp