Északi sí-világbajnokság

Morgenstern külön kasztba lépett

  • VNA

Egyéni világbajnoki címével vált teljessé Thomas Morgenstern éremkollekciója. Az osztrák ugró az igazi klasszisok közé került.

Az oslói világbajnokságon egyéniben aranyérmet szerző Thomas Morgenstern számára tökéletesen alakult az idei szezon. Az osztrákok még mindig csak 24 esztendős ugrója ugyanis a Négysáncverseny és az összetett Világkupa megnyerése után azt a címet is megszerezte, amely egyedüliként hiányzott még gyűjteményéből. Ezzel Morgenstern elmondhatja magáról, hogy a síugrásban lehetséges minden jelentős egyéni címet (olimpiai és világbajnoki győzelem, Négysáncverseny és összetett VK-elsőség) begyűjtött karrierje során. Rajta kívül ez mindössze a legendás finn Matti Nykaenen-nek, a német Jens Weissflognak és a norvég Espen Bredesennek sikerült.

Az aktív síugrók közül két „veterán”-nak van még esélye belépni ebbe a klubba, ugyanakkor a finn Janne Ahonen és a lengyel Adam Malysz számára is az egyéni olimpiai bajnoki cím hiányzik még, amelyet legkorábban csak három év múlva (2014-Szocsi) pótolhatnak – kérdés akkor versenyeznek-e még. Náluk viszont talán jobb eséllyel pályázik a „klubtagságra” a svájci Simon Ammann, akinek a Négysáncverseny megnyerése hiányzik egyedüliként, amelyet akár már 2012 januárjában pótolhat is. Ha lehetséges lenne, Ahonen és Ammann nyilván cserélne egymással, hiszen a finnek klasszisának öt alkalommal sikerült megnyernie a legendás Négysáncot, míg a svájci négyszeres egyéni olimpiai bajnok.