Összefoglaló

Heti 6:3

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést tárunk a nagyérdemű elé!

A Ferencváros és a Kecskemét játékosai vonulnak ki a két csapat bajnokijára 2011 februárjában

Heti hatos

1. NB I

Közel három hónapos ínséges, "magyarfoci"-mentes időszak után a hétvégén végre elkezdődött a Monicomp Liga tavaszi szezonja. A játék ugyan itt-ott még akadozott - nem utolsósorban a talajviszonyoknak köszönhetöen -, de több izgalmas, fordulatos és fordításos meccset is láthattunk. Hátrányból nyert a Ferencváros, az MTK és a Újpest (érthető módon előnyből kapott ki a Kecskemét, a Honvéd és a Kaposvár), és szerintem egy fordulóval közelebb került a kieséshez a Siófok, illetve a bajnoki címhez a Videoton. Két találkozót  - Szolnok-Pápa és DVSC-Paks - a hét közepén a keleti országrészt beterítő hó miatt nem tudtak megrendezni, de remélhetőleg az előttünk álló a hétvégén már ezek a csapatok is beszállhatnak a küzdelmekbe. Hosszabb távon pedig abban bízunk, hogy nem kell majd holmi csapadékos hideg telek miatt elmaradniuk bajnoki mérkőzéseknek. De ez már a következő pont témája...

2. Magyar Labdarúgás Fóruma

Hétfőn ugyanis nagyszabású konferenciát rendeztek a Papp László Budapest Sportarénában, ahol sok egyéb érdekes és hasznos téma mellett elhangzott, hogy az MLSZ céljai között szerepel, hogy három éven belül fűthető, alácsövezett pályákon játszanak a magyar csapatok, és így akár szünet nélkül megrendezhető legyen a bajnokság. Azt ugyanis a szövetségben is látják, hogy az Európával szembeni hátrányunk egyik oka a hosszú téli szünidő. Studniczky Ferenc kiemelte, hogy az utolsó őszi és az első tavaszi NB I-es forduló között jó marék nemzetközi kupameccset játszottak le, és a legnagyobb bajnokságokban legfeljebb a karácsony és az újév kedvvéért pihentek kicsit a csapatok. Azt mondjuk e sorok írója nehezen látja, hogy abban a bajnokságban, ahol Szolnokon csak délután egykor lehet játszani, mert nincs világítás, vagy ahol Pakson mobillelátókra ülhetnek e nézők, ez hogy valósul meg, de a gondolat már mindenképp biztató. Emellett a spanyol U17-es válogatott szövetségi edzőjének, Ginés Meléndeznek a beszámolóját kell még kiemelnünk. Ő ugyanis jó szívell osztotta meg velünk az Európa- és világbajnokok nevelésének titkait, nekünk már "csak" használnunk kell a bejáratott módszereket...

3. Vízilabda Volvo Kupa

Ezúttal - a debreceni előmeccs után - Miskolcon ugrottak háromszor medencébe az olimpiai címvédő Kemény-legények, hogy eltángálják Ausztrália, Németország és Kanada legjobbjait, és csont nélkül nyerjék a svéd autómárkáról elnevezett trófeát. Ezeken a mérkőzéseken tért vissza a válogatottba a hosszabb időt kihagyó Kásás Tamás és Kis Gergő, és a szövetségi kapitány azonnal ki is emelhette az m1 Sport 7 című műsorában, hogy látszik, hogy a klasszisok szereplése tehermentesíti és felszabadultabbá teszi a náluk fiatalabb vezéregyéniségeket is. Azt persze Kemény Dénes a szokásos objektivitásával elmondta, hogy ez a tornagyőzelem nem az összecsiszolt csapatmunkának, hanem az egyéni képességeknek és az ösztönből fakadó jó játéknak volt köszönhető, de megnyugtató, hogy a júliusi világbajnokság előtt jó alapokra építkezve készülhetünk.

4. Férfi kézilabda Bajnokok Ligája

A Szeged és a Veszprém is nagyszerűen teljesített az elmúlt hétvégén, így a maga mércéjéhez képest mindkét csapat nyugodtan várhatja a következő heteket a nemzetközi frontot tekintve. A megfiatalodott, Skaliczki László értő keze alatt formálódó és nemrég tulajdonosváltáson is átesett Pick a spanyol Valladolid legyőzésének köszönhetően már biztosan bejutott a nyolcaddöntőbe. Szintén ott lesz a Veszprém is, de mivel ők a Final Four-ról álmodoznak, ez a minimum elvárás volt ebben a szakaszban. Szombaton, a Koldin elleni idegenbeli diadallal viszont már azt is bebiztosították Mocsai Lajos fiai, hogy a legjobb 16 között kiemeltek lesznek, és a kulcsfontosságú visszavágót hazai pályán játszhatják majd.

5. Légiósaink

Szerencsére több magyar focista is átlag fölöttit nyújtott a múlt héten. Az Európa Ligában Dzsudzsák Balázs nagyszerű szabadrúgásgóllal járult hozzá a PSV továbbjutásához a Lille ellen. Hajnal Tamás ugyan adott egy gólpasszt a Stuttgartban, de ők kiestek, hétvégén viszont többek között a magyar középpályás góljának köszönhetően 2-0-ra legyőzték a Frankfurtot, és így egy kis lépést tettek a bennmaradás felé. A holland bajnokságban szereplő Bredában Horváth Gábor sajnos öngólt szerzett a Den Haag elleni találkozón, a szünetben pályára lépett viszont Fehér Csaba, aki egy nagyszerű gólpasszal és egy erőszakosságának köszönhető góllal győzelemre vezette a csapatát. Feczesin Róbert pedig az olasz másodosztályú Ascolinak mentett pontot, amikor a Livorno elleni idegenbeli mérkőzés 89. percében a hálóba talált, kialakítva ezzel az 1-1-es végeredményt.

6. Északi sí-világbajnokság

Múlt csütörtökön megkezdődött a sífutók és a síugrók idei legnagyobb seregszemléje Oslóban. A norvég főváros közönsége már eddig is láthatott kiemelkedő teljesítményeket - például a hazai havon futó Marit Björgen aranyhalmozását vagy az osztrák Thomas Morgenstern győzelmét a normálsáncon -, és szívmelengető történetekkel is találkozhattak. Ezek közül a haiti színeiben induló nagypapa, a búcsúzó kenyai sífutó vagy 45 esztendős brit veterán szereplését emelhetjük ki. És természetesen magyar versenyzők is szerepelnek a vébén, akikért szoríthatunk.

Morgenstern az aranyéremmel a 2011-es északi sí-vb normálsánc versenye után

Heti hármas

1. Vége az EBEL alapszakaszának...

... és vele a SAPA Fehérvár AV19 idei ausztriai bajnoki szereplésének is. A rájátszásról három ponttal maradt le a magyar jégkorong élcsapata. Palkovicsék még a svéd Ulf Weinstockkal kezdték a szezont, de az első tizenkét forduló finoman szólva is zaklatottan sikerült. Az első három találkozón pontott sem szerzett a Volán, utána pedig elért ugyan egy-két bravúrgyőzelmet, de a közvetlen riválisoktól vereséget szenvedett. Ezt követően a kanadai Kevin Primeau vette át a szakmai munka irányítását, de sokkal megbízhatóbban vele sem tudta hozni az együttes a mérkőzéséket. Így három fordulóval az alapszakasz vége előtt eldőlt, hogy nincs esély a legjobb nyolc közé kerülésre, de legaláb a búcsú két szép győzelemmel sikerült. Kevin Primeau folytathatja a munkát, így vele készülnek az újabb magyar bajnoki címvédésre.

2. Bonyolódik a Fradi helyzete

Azt követően, hogy szűk két hete Kevin McCabe bejelentette, hogy kiszáll a Ferencváros focicsapatának finanszírozásából, Berki Krisztián cége vette át az irányítást az Üllői úton. Ennek a szurkolók finoman szólva sem örülnek, ráadásul egy magánszemély feljelentést is tett a korábbi vezérigazgató ellen, a hírek szerint 25 millió forintot keresnek Berki Krisztiánon. Közben a csapatot irányító Zrt-ben öt százalékos részesedéssel rendelkező FTC elnöke Kubatov Gábor lett, aki korábban felvetette, hogy a klub teljes egészében felvásárolná a részvényeket, de jelenleg épp nem nagyon tudja, hogy kivel miről kellene tárgyalnia. Közben a stadion továbbra is az angol befektetőé, Berki Krisztián pedig keresi a potenciális befektetőket...

3. A focistáknak mindent szabad?

Ashley Cole, a Chelsea balhétvédje néhány napja lelőtt egy szakmai gyakorlaton lévő hallgatót egy sportpuskával a klub edzőközpontjában. Nem volt konfliktus közöttük, a focista "csak" játszott a fegyverrel. Ugyebár alapszabály, hogy puskát ember felé nem fordítunk, mert lehet, hogy töltve van, és elsülhet. Nos, ez ebben az esetben meg is történt. Az egyetemista ugyan nem szenvedett életveszélyes sérülésket, de akkor is minimum gondatlanságból elkövetett bűncselekményről beszélünk. A Kékek megpróbálták házon belül tartani az ügyet, de természetesen kikerült a falakon kívülre, és már a rendőrség is nyomoz. Carlo Ancelotti ugyan pályára küldi a játékost a Manchester United ellen, de azért én remélem, hogy egy enyjebejnyénél szigorúbb lesz a büntetés. A félreértések elkerülése végett: semmi bajom Cole-lal, kifejezetten szeretem a játékát, de senki ne legyen egyenlőbb másoknál.