Északi sí-világbajnokság

Ausztria nyerte a csapatversenyt északi összetettben

  • VNA

Az olimpia után a világbajnokságot is megnyerte a Kreiner-Gruber-Gottwald-Stecher összeállítású osztrák északi összetett csapat.


Az északi összetettezők számára hétfőn a csapatversenyt rendezték az Oslóban zajló északi sí-világbajnokságon. A normálsáncon rendezett síugró részt a franciák nyerték, ráadásul úgy, hogy a harmadik ember (Maxime Lahuerte) 110,5 méteres ugrással új sáncrekordot állított fel. Mind a négy francia versenyző 100 métere felett ugrott, így végül 13 másodperces előnnyel várhatták a délutáni 4x5 km-es sífutó váltót. A második helyen a németek álltak, akik a remek egyéni szereplés után a csapat aranyérem megszerzésében is bízhattak. A harmadik helyezett norvég (34 mp hátrány) és a negyedik osztrák (49 mp hátrány) csapat is egy percen belül indulhatott a franciák mögött. A világbajnoki címvédő japán váltó tagjai egy kivétellel rosszul ugrottak, így a nyolcadik helyről nem sok esélyük maradt az éremszerzésre.

Felix Gottwald és Mario Stecher a váltásnál

A délutáni sífutó versenyben a franciák első emberét már nagyon hamar utolérte a norvég (Mikko Kokslien) és a német (Johannes Rydzek) váltó első embere, a váltás után pedig már az osztrákok és az amerikaiak is vészesen közelítettek a franciákra. Az osztrákok második embere, a Wilhelm Denifl helyére bekerült Bernhard Gruber sokat hozott ekkor az élen haladó norvég-német pároson is, így feljött a harmadik helyre. Harmadikként az osztrákoknál a háromszoros olimpiai bajnok Felix Gottwald következett, aki utolérte az élen haladó németek harmadik emberét, Björn Kircheisent, ráadásul az általa diktált nagy tempó miatt a norvégok (Jan Schmid) le is szakadtak. A hat világbajnoki ezüsttel (de arannyal nem) rendelkező Kircheisen a végsőkig küzdött, így az utolsó emberek előtt látszott, hogy az aranyéremért osztrák-német csata lesz.

A norvégok befejező embere, Magnus Moan ugyan az első körben közel húsz másodpercet hozott az élen haladókon, de a második körben elfáradt, így a házigazdáknak maradt a bronzérem. A befutónál Tino Edelmann és Mario Stecher csatáját láthatta a norvég közönség, végül utóbbi, az osztrákokat korábban két olimpiai csapat győzelemre is behozó versenyző volt hajszállal gyorsabb, így az olimpiai bajnokcsapat (ugyanabban az összeállításban, mint Vancouverben) most világbajnok lett. Az osztrákok nyolc év után tudtak ismét csapatversenyt nyerni a vb-n, a németek ugyanakkor sorozatban ötödször (!) szereztek ezüstérmet ebben a számban. A remeklő francia csapatot a végén az amerikaiak is megelőzték, de ők sem tudtak már felérni a dobogóra.

Északi összetett csapatverseny:

1. Ausztria (Kreiner, Gruber, Gottwald, Stecher) 48:07,8
2. Németország (Rydzek, Frenzel, Kircheisen, Edelmann) +0,4 mp
3. Norvégia (Kokslien, Klemetsen, Schmid, Moan) +40,6 mp
4. Egyesült Államok (Demong, Fletcher, Spillane, Lodwick) +54,8 mp
5. Franciaország (Lahuerte, Lacroix, Braud, Lamy Chappuis) +1:30,4 mp
6. Japán (Kobayashi, Watabe, Takahashi, Minato) +2:03,0 mp