Téli olimpia 2014

Három kabalája lesz a Szocsiban rendezendő olimpiának

  • VNA

Egy hópárduc, egy jegesmedve és egy mezei nyúl lesznek a 2014-es téli olimpia kabala figurái Szocsiban.

Hosszas pályázati és kiválasztási folyamat végén, szombaton este egy élő televíziós műsor keretében kiválasztották a 2014-es, Szocsiban rendezendő téli olimpia kabala figuráit. A végső szavazás során több mint egymillió nézői szavazat érkezett a kabalákra vonatkozóan. Az összesen 24.048 (!) kézzel rajzolt vagy számítógéppel szerkesztett ötlet közül végül tizenegy maradt fenn a rostán, ezekre voksolhattak a "Talismaniya Sochi 2014 - The Final” című műsor nézői. A megmaradt ötletek közül az utolsó pillanatban visszavonták a favoritnak számító (orosz nyelvterületen különösen népszerű) Télapó figurát, mivel a világszerte ismert alak miatt az oroszok nem akartak jogi konfliktusba kerülni.

A pályaművek egyike sem került végül egyértelmű fölénybe, a legtöbb szavazatot végül a másik favorit, a –Vlagyimir Putyin kedvencének számító - hópárduc (28%) nyerte meg, a jegesmedve (18%) és a mezei nyúl (16%) előtt, majd pedig a végső döntés értelmében mindhárman a játékok „arcai” lehetnek majd. „Kiválasztása kerültek a 2014-es olimpia és paralimpia hivatalos kabalafigurái. Az olimpiai mozgalom történetében most először egy egész ország döntött erről a kérdésről. A három kabala figura az olimpiai dobogó három fokát szimbolizálja.„– nyilatkozta a műsor végén lelkesen és büszkén Dimitrj Csernisenko a Szocsi-2014 szervezőbizottság vezetője. A végső győztes figurák az alábbi képen láthatóak (felső sor jobbról a második, alsó sor balról az első és második ábra.). A paralimpia kabalái a lenti kép alsó sorának közepén található két alak (kék-sárga) lesznek majd.

Szocsi - 2014 tervezett kabala figurák

Érdekesség, hogy az eddigi egyetlen orosz földön rendezett nyári olimpia (1980-Moszkva) idején szintén egy medve volt a kabalafigura, Misa mackó alakja pedig azóta is világszerte ismert maradt.