Eredivisie

Az Ajax elvitt egy pontot Dzsudzsákéktól

Gólnélküli döntetlennel ért véget a kiegyenlített játékot hozó PSV-Ajax holland szuperrangadó. A hazaiak három pontra növelték előnyüket a bajnoki táblázaton, mivel Alkmaarban kikapott a második Twente.

Dzsudzsák Balázs - Fotó: AFP
A mérkőzés elején mintha felborult volna a pálya, a PSV saját kapujához szegezte az vendégeket. Az Ajaxot meglepte, hogy a hazaiak rendkívül agresszíven támadták le az induló akciókat. Az így megszerzett labdákat azonban rendre rosszul játszották meg Dzsudzsákék.

A játékrész harmadára sokat változott a mérkőzés képe. Az amszterdamiaknak sikerült kibírniuk a vendéglátók nyomását, és egymás után két ígéretes kontrát vezettek, de Isaksson mindkét alkalommal a helyén volt.

A 25. percben Vertonghen fejelt a kapura, de a labdával éppen csapattársát találta el, utána pedig felszabadítottak a hazai védők. Egy perccel később már Dzsudzsák futott keresztbe az Ajax kapujával szemben, lövése centikkel ugyan, de elkerülte Stekelenburg kapuját.

A félidő végéig igen feszülten játszottak a felek, és mivel a játék tördelése volt jellemző, igazán nagy ziccer egyik csapat előtt sem adódott, így maradt a gólnélküli állás.

Egy kis statisztika a szünetből: a labdát a hazaiak birtokolták többet, de csak hajszállal (54%), a lövések számában is a PSV vitte a prímet (4-3 a lövések száma), de ugyanakkor többet is szabálytalankodtak (16-7 a faultok aránya).

A második félidő első nagy lehetősége a Eindhoven előtt adódott, a 60. percben Lens fordult le Anitáróll, a begurított labdába Enoh vágta ki. Tíz perccel később honfitársunk előtt adódott lehetőség, de lövését fogta Stekelenburg, a kipattanőt pedig már nem értel el Marcus Berg.

A találkozó utolsó szakaszában a vendégek erőltették jobban a támadásokat, mégis  Fred Rutten csapata előtt adódott lehetőség. A frissen beállt Zeefuik jutott a büntetőterületen belülre, de lövését az Ajax hálóőre nagy bravúrral hárította.

A hosszabbításban még egy Ajax-szabadrúgás borzolta a PSV-szurkolók kedélyeit, de a beívelést Bouma lefülelte, a játékvezető pedig lefújta az összecsapást. Dzsudzsák Balázs együttese otthon veszített két pontot, Fred Rutten vezetőedző mégsem lehet elégedetlen, hiszen a bajnokságban nagy rivális Twente 2-1-es vereséget szenvedett az AZ Alkmaar otthonában.

Eredivisie, 25. forduló

PSV Eindhoven-Ajax 0-0

Feyenoord-Groningen 5-1 (2-1)
gólszerzők: Wijnaldum (23., 31., 48., 83. - a második kettőt büntetőből), Vlaar (87.) ill. Pedersen (41.)

AZ Alkmaar-Twente 2-1 (1-0)
gólszerzők: Janssen (26. - öngól), Falkenburg (90.) ill De Jong (88.)
kiállítva: Viergeven (63.) ill. Douglas (43.)