NB I

Zalában tilos bakot lőni!

  • Göbölyös János

Béla, a Király! Feledhetetlen meccs volt, azóta is beszédtéma, ha a zalaegerszegi futballról esik szó. Pedig lassan kilenc éve annak, hogy egy langyos augusztusi estén majd’ felrobbant a Népstadion. A helyszínen harmincezren, a tévékészülékek előtt milliónyian dörzsölték a szemüket, azt hitték, álmodnak.

Hely   Gy   D   V   Gólk.   Pont
2.      9     2   5   30-23    29
Már a 91. percben jártunk, mindenki azt várta, mikor fújja le a bíró a BL-selejtezőt, és akkor meglesz a csodapont a Manchester United ellen. Ekkor azonban Szamosi elfutott a balszélen, középre adott, érkezett Koplárovics Béla, és 4 méterről berámolta a labdát Carroll kapujába. Mire az angolok magukhoz tértek, a Béla már feküdt, rajta a csapattársak, a közönség tombolt, a kommentátor őrjöngött. Beckhamék is – a dühtől.

Szép volt, rég volt, de igaz volt. A Zete a 2002-es bajnoki címmel sporttörténelmet írt, a MU legyőzésével pedig megmutatta ország-világnak, hogy olykor a kiscsapatok is képesek felnőni óriási feladathoz. Akkor az sem érdekelt senkit, hogy a visszavágón egy ötöst kapott a Zalaegerszeg, tudta a nép, hogy az Old Traffordon nem Béla és udvartartása lesz a király.

Csank János a Zalaegerszeg-Siófok Ligakupameccsen 2011-ben

Most megint a korona közelébe került a csapat. Igaz, Koplárovicsék már máshol játszanak, és a padon sem Bozsik Péter, hanem Csank János ül. Az az edző, akinek bajnoki- és kupa-aranyak fényesítik három évtizedes pályafutását. A 65. életéve felé közeledő mestert csak Garami József előzi meg élvonalbeli mérkőzésszámban, de 1945 óta is csupán dr. Lakat Károly és Kovács Ferenc áll előtte.
A tapasztalat, a tudás tehát megvolt, amikor 2008-ban Csankot kinevezték a ZTE szakmai főnökének, és már akkor sejtette mindenki, hogy ha hagyják dolgozni, előbb-utóbb az eredmények is jönnek. Jöttek. Az első évben a 4., tavaly az 5. helyen zárt a zalai gárda, most meg hét ponttal leszakadva ugyan a Videotontól, de ezüstérmes pozícióból startolhat. Akik ismerik a mestert, tudják róla, hogy a szisztematikus, de kemény munka híve, taktikai meglátásait nem csak a mágnestáblán, az edzéseken, hanem meccsszituációban is magas szinten alkalmazza, és általában kell neki egy-két év, amíg összehoz egy sikercsapatot.

Távozott:
Illés Gyula
Petneházi Márk
Pogacsics Krisztián
Máté Péter

Érkezett:

Daniils Turkovs
Marko Miloszavljevics
Simonfalvi Gábor
Szabó Ádám
Nánási Balázs
Alexandar Novakovics
Emre Okatan
Eltelt az egy-két év… És bár tavaly fel-felröppentek olyan hírek, hogy Zalaegerszegen is bedugult a pénzcsap, a játékosok nem az öltözőben és a sajtóban, hanem a pályán eresztették ki a gőzt. A tabella mutatja, jól tették, ha pedig elhiszik, hogy tartható az őszi szint, jócskán túllőhetnek a célon. Utóbbi egyébként abszolút nem jellemző a vadászatot is hatékonyan művelő Csankra. Ő ritkán szokta elvéteni a célt, de most minden bizonnyal nem bánná, ha mellé trafálna.

Zalában tehát nőtt az értékrend, ma már nem azt kérdezgetik egymástól a szurkolók, hogy a dobogó közelébe kerülhet-e a csapat, hanem, hogy melyik fokán fejezi be a bajnokságot. Az öltözőben természetesen nem tekintenek ennyire előre, ott még csak az első meccs a téma. Az a találkozó, amit az év mérkőzésének titulálnak Zalaegerszegen és Szombathelyen egyaránt. A nyugat-magyarországi derbi semmihez sem hasonlítható hangulata – és a remélt hazai győzelem – mindenesetre megalapozhatja a Zete tavaszát, amelyhez adott az átlagnál magasabban kvalifikált légiósokkal feldúsított keret, stabilnak tűnő anyagi háttér, és tömeges szurkolói támogatás. Ráadásul a vadászidénynek is vége, bakot lőni nem szabad, úgyhogy…

Célkeresztben a bajnokság!

Felkészülési mérkőzések:

ZTE–Balatonlelle               3-2
ZTE–PMFC                       1-2
ZTE–SVSE-GYESEV        2-0
ZTE–Szigetszentmiklós    2-2
LASK Linz–ZTE                1-1
ZTE–Ajka                           3-1
NK Slaven Belupo–ZTE    3-0
ZTE–Siófok (Ligakupa)     0-2

Főpróba

A Ligakupa negyeddöntőjének visszavágóján a A ZTE az otthoni vereség után Siófokon harcolta ki a továbbjutást. Csank János az alábbi kezdőtizenegyet szerepeltette:

Siófok–ZTE FC 0-4 (0-2)

ZTE FC: Vlaszák – Kocsárdi, Miljatovics, Kovács, Panikvar – Horváth, Szalai – Cebala, I. Delics, Rajcomar – Balázs.
gólszerző: Horváth, Cebala, A. Delics, Simon A.